Str 2 z 66 |
|
---|---|
kolezanka_szkla | Post #1 Ocena: 0 2012-10-15 19:00:31 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
zuza - podaj adres prosze...
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
keramczak | Post #2 Ocena: 0 2012-10-15 20:34:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Ciekawy artykul o chlebie,wypieku i rodzajach maki
![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: keramczak 15-10-2012 20:37 ] #MajsterNaStulecie
|
justin1976 | Post #3 Ocena: 0 2012-10-16 13:25:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Dlateego pieczywa piekę sama. Nie pozwolę mojej rodzince truć się tym co proponują nam tutejsze sklepy...
|
Kasia_red | Post #4 Ocena: 0 2012-10-16 14:54:53 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Dzisiaj mamy Światowy Dzień Chleba. W związku z tym upiekłam mój ulubiony razowy chleb na zakwasie. Zaczęłam wczoraj późnym popołudniem - zakwas potrzebuje czasu do wyrastania, to cały ceremoniał. Obecnie po chlebie nie ma śladu - na zdjęciu jedna z ostatnich kromek, jeszcze ciepła, na niej rozpływające się masło... Cud, że ją dorwałam
![]() Szef powiedział, że następny ma być jutro ![]() ![]() Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
DariaT | Post #5 Ocena: 0 2012-10-16 16:22:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2009 Skąd: Londyn |
A czy jest szansa na kromkę tego chleba z masłem? w najbliższej przyszłości
![]() |
|
|
littleflower | Post #6 Ocena: 0 2012-10-16 17:46:16 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
zaczelam robic zakwas - ale niestety z bialej maki - white strong bread flour, dzis dokupilam wholemeal i bede dodawac do tego zakwasu - zobaczymy co z tego wyrosnie
![]() "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
Kasia_red | Post #7 Ocena: 0 2012-10-16 18:52:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Ja wszystko robiłam na oko, ale używałam tylko mąki razowej. Pierwszy zakwas zrobiłam gdzieś w lutym-marcu 2012 roku i od tego czasu regularnie robię z niego chleb co 1-2 tygodnie. Poniżej fotka zakwasu, jak jeszcze dojrzewał w dzbanku. Teraz przechowuję 2 łyżki w lodówce.
![]() Muszę się rozejrzeć za ciekawymi przepisami na chleb na zakwasie - do tej pory robię wg jednego schematu, który mi zasmakował bardzo. O godz. 18 - 2 łyżki zakwasu + 100 g mąki i ciepłej wody, o 23 - powtórka, to samo o 8 rano. Ok. 10-11 mam gotowy zaczyn. Odkładam 2 łyżki do słoika i do lodówki, a do reszty dodaję 250 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej razowej i tyle samo mąki żytniej razowej - w zależności, jaką mam. Na samej żytniej chleb też wychodzi, ale wtedy tylko ja go jem ![]() Mieszam wszystko, dodaję wody na tyle, aby ciasto miało konsystencję "błotka". Dosypuję łyżkę soli, a następnie inne dodatki, które w danym dniu mi pasują. Zazwyczaj - ziarna dyni i siemię lniane, ponadto (ale nie do jednego chleba, bo smaki się gryzą): czarnuszkę, kminek, zioła prowansalskie, czasami suszone pomidory itp. Masę dokładnie mieszkam łyżką i przekładam do foremki. Wyrasta ok. 1-3 godzin, w zależności od temperatury otoczenia i siły zakwasu (im starszy, tym krócej). Potem do piekarnika na 220 stopni, po 10 minutach zmniejszam do 180. Następnie wyciągam i zostawiam w piekarniku na kratce. Jem jeszcze ciepły, a potem sięgam po krople żołądkowe, bo na jednej kromce trudno skończyć ![]() Jeśli macie pomysł, co dodać/zmienić/ulepszyć - czekam ![]() Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
littleflower | Post #8 Ocena: 0 2012-10-16 18:56:42 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Najgorsze jest ze z moja praca rone godziny mam, a ten zakwas jednak mieszac trzeba co 12 godz - u mnie bedzie to roznie wygladac.
Jak jest maka orkiszowa po Angielsku ?I co to wogole za maka? Jak robilam na drozdzach - moje smyki lubia chleb z dynia lub slonecznikiem ![]() "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
Post #9 Ocena: 0 2012-10-16 18:56:56 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
goskauk | Post #10 Ocena: 0 2012-10-16 19:28:20 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2008 Skąd: Reading |
Spelt flour ale nie wiem czy mozna ja dostac i gdzie.Wiem ze gotowy taki chleb jest np w Morrison.
pit-y,benefity itp.
|