Cytat:
2012-10-12 08:02:02, littleflower napisał(a):
Ja kupilam swego Kenwood ze wzgledu wlasnie na silnik -pozwala mi na wyrabianie ciezkich ciast lub duzej porcji - misa ma ponad 4 l pojemnosci - co przy mojej rodzince ma znaczenie . Ciasto na chleb wyrabiam z 1,5 kg makii robot stoi w miejscu a nie skacze po calym blacie, moge go zostawic a w tym czasie robic cos innego.
No i zgadzam sie z artykulem w poscie powyzej- jak kucharka/rz marny lub nie lubi sie gotowania to zaden robot tego nie zmieni
Moc silnika i pojemność,jak już wcześniej napisałam, ma też dla mnie decydujące znaczenie.
Na
forum producenta,natknęłam się na taki post:
"Jedyny raz wyskoczył mi błąd- chciałam zemlec mięsko na pasztet i bylo go zbyt dużo. Od tamtego czasu (dobre siedem czy osiem lat) nie wyskoczył mi błąd ani też nie miałam problemów"
Ja potrzebuję w kuchni "kombajnu",a nie "zabawki",do której sypiąc produkty, muszę patrzeć na wagę,żeby czasami nie sypnąć 5gramów za dużo,bo mi zaraz zabawka stanie.
Przejrzałam przepisy na forum. W Thermomixie można np.wyrobić ciasto tylko z 650 g mąki i do tego należy uważać/cyt.pochodzi z instrukcji obsługi/:
"Przy wyrabianiu ciasta lub siekaniu żywności w naczyniu miksującym może nastąpić zachwianie równowagi, co w pewnych okolicznościach może doprowadzić do przemieszczenia się całego urządzenia.
W związku z tym nie należy pozostawiać urządzenia w trakcie jego pracy bez nadzoru, ponieważ może ono spaść z miejsca, na którym jest postawione."
Rzeczą wiadomą jest,że żadnego pracującego urządzenia nie należy zostawiać bez nadzoru,ale dla takiej ilości,to bez obrazy,nawet nie chciałoby mi się przy nim stać...
Robot potrzebny mi jest do "odwalenia" najcięższej roboty, czyli do: tarcia warzyw/głównie ziemniaków/,wyrabiania ciasta i mielenia mięsa - w naprawdę dużych ilościach.
Powiem tak,dla kogoś kto przygotowuje małe porcje i lubi się bawić,to pewnie fajne urządzenie,ale dla kogoś kto jest "szybki", "sprawny" w kuchni i ma do ugotowania obiad dla rodzinki,która lubi dużo zjeść,to raczej zbędny wydatek.
Zresztą,przeglądając te przepisy,w podanym przez producenta czasie przygotowania posiłków,ja nie dysponując tym cudem techniki,gotuję 3razy większe porcje.
Nie twierdzę,że Thermomix jest złym urządzeniem,może być nawet bezawaryjne,ale dla mnie całkowicie nieprzydatne,bo często gotuję i zawsze duże porcje tak jak littleflower.