2012-09-30 16:00:46, tyniek napisał(a):
Może zsiniał ze złości.
Kto tam wie co takiemu stekowi w głowie siedzi.
Normalnie nie przejmuj się.
Dawaj go na patelnię, a potem swemu facetowi na talerz.
Sama trochę odczekaj...na efekty.



Str 2 z 2 |
|
---|---|
sto-krotka | Post #1 Ocena: 0 2012-09-30 16:10:49 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2012 Skąd: North West |
Cytat: 2012-09-30 16:00:46, tyniek napisał(a): Może zsiniał ze złości. Kto tam wie co takiemu stekowi w głowie siedzi. Normalnie nie przejmuj się. Dawaj go na patelnię, a potem swemu facetowi na talerz. Sama trochę odczekaj...na efekty. Cytat: Hehe
![]() ![]() ![]() ... serva me, servabo te...
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2012-09-30 17:42:27 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Mięso rozmrazaj w zimnej wodzie z dodatkiem soli.
Angielska wołowina jest sezonowana przez 21 dni, a nie tak jak w polsce, prosto z uboju do sklepu. Sezonowanie ma na celu wykruszenie mięsa. Ten sam sposób robi się z dziczyzna. Stąd jak otwieramy wołowinę z paczki ma dziwny aromat hihi Gdy robimy np gulasz mozna po zgrilowaniu na patelni aż mięso będzie mocno spieczone, wlewamy tłuszcz i polewamy trochę octu balsamico vinegrette , gdy odparuje ocet zalewamy wodą. Dzięki vinegrette, lub wino mięso dodatkowo kruszeje, ocet sie ulatnia i jest pyszne. Kiedyś widziałem, jak laska mięso rozmrazala na kaloryferze hihi Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
MrMaverick1971 | Post #3 Ocena: 0 2012-09-30 17:50:27 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2012-09-30 17:42:27, krakn napisał(a): Mięso rozmrazaj w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Angielska wołowina jest sezonowana przez 21 dni, a nie tak jak w polsce, prosto z uboju do sklepu. Sezonowanie ma na celu wykruszenie mięsa. Ten sam sposób robi się z dziczyzna. Stąd jak otwieramy wołowinę z paczki ma dziwny aromat hihi Gdy robimy np gulasz mozna po zgrilowaniu na patelni aż mięso będzie mocno spieczone, wlewamy tłuszcz i polewamy trochę octu balsamico vinegrette , gdy odparuje ocet zalewamy wodą. Dzięki vinegrette, lub wino mięso dodatkowo kruszeje, ocet sie ulatnia i jest pyszne. Kiedyś widziałem, jak laska mięso rozmrazala na kaloryferze hihi Mysle, ze juz za pozno na te rady...mieso zostalo zjedzone (prawdopodobnie) ![]() Zalozycielka tego tematu prosila o szybka rade, a to co Ty proponujesz to cala procedura obrobki miesa ![]() Kobieta zadala pytanie , czy sina wolowina jest ok i dostala odpowiedz, ze jest ok i po co komplikujesz jej zycie w kuchni z tymi poradami ![]() Sie jej facet dowie i bedzie wymagal bog wie czego ![]() |
sto-krotka | Post #4 Ocena: 0 2012-09-30 18:09:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2012 Skąd: North West |
Krakn nastepmym razem (juz bez pospiechu) skorzystam z Twojej porady
![]() Wszystkim jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi ![]() Steki po dokladnych obwachaniu zostaly zjedzone ![]() ... serva me, servabo te...
|
Post #5 Ocena: 0 2012-09-30 19:41:41 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Nie_z_tej_bajki | Post #6 Ocena: 0 2012-09-30 21:07:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Jak się doda soli ( kurczak, wołowina itd ), mięso nie wchłania wody
![]() To tak jak np. (m.in) ![]() ![]() Ziemniaki w słonej zupie się nie rozgotują ( nie ugotują w sumie ) - ( żurek, grochówka itp ). Itd, itd... ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 30-09-2012 21:08 ] Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2012-09-30 21:27:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
wołowe mięso zanim zaczniesz smażyć na tłuszczu, dobrze jest zgrilować.
bardzo mocno podgrzana sucha patelnia i wtedy kładziesz mięso, gdy się zapiecze szybko obracasz na drugą stronę by zamknąć wewnątrz smak i wilgoć. Nadal zapiekasz aż robi się mocno zapieczone. Potem tłuszcz, ew cebulka zapiekasz i następnie woda przyprawy zależy jaki smak sosu ma być i gotujesz aż wszytko miękie. z tym octem mozna też i kurczaki ale to mieso samo w sobie jest miękkie i szybko mieknie. Kurczaka to czasami zamiast octu to troszkę sosu sojowego, ale to ma bardzo intensywny smak tak że trzeba wiedzieć co się chce uzyskac. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2012-09-30 21:39:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2012-09-30 17:50:27, MrMaverick1971 napisał(a): Cytat: 2012-09-30 17:42:27, krakn napisał(a): Mięso rozmrazaj w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Angielska wołowina jest sezonowana przez 21 dni, a nie tak jak w polsce, prosto z uboju do sklepu. Sezonowanie ma na celu wykruszenie mięsa. Ten sam sposób robi się z dziczyzna. Stąd jak otwieramy wołowinę z paczki ma dziwny aromat hihi Gdy robimy np gulasz mozna po zgrilowaniu na patelni aż mięso będzie mocno spieczone, wlewamy tłuszcz i polewamy trochę octu balsamico vinegrette , gdy odparuje ocet zalewamy wodą. Dzięki vinegrette, lub wino mięso dodatkowo kruszeje, ocet sie ulatnia i jest pyszne. Kiedyś widziałem, jak laska mięso rozmrazala na kaloryferze hihi Mysle, ze juz za pozno na te rady...mieso zostalo zjedzone (prawdopodobnie) ![]() Zalozycielka tego tematu prosila o szybka rade, a to co Ty proponujesz to cala procedura obrobki miesa ![]() Kobieta zadala pytanie , czy sina wolowina jest ok i dostala odpowiedz, ze jest ok i po co komplikujesz jej zycie w kuchni z tymi poradami ![]() Sie jej facet dowie i bedzie wymagal bog wie czego ![]() szybko to mozna numerek w kuchni na blacie, a nie wolowine. no chyba że po angelskiemu. jeszcze krowa ryczy i krwawi, a ci ją rzreją ![]() nnnoo i teraz ja chlop się dowie to ... ![]() ![]() będzie się działo ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Nie_z_tej_bajki | Post #9 Ocena: 0 2012-09-30 21:44:17 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2010 Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-) |
Wołowina, to najlepsza na "bitki" !- mniaaaaaaaaam
![]() Ale dusić się muszą też sporo, żeby była kruchutka... Jak robię z kilograma mięcha, to zawsze mam nadzieję, że zostanie na drugi dzień. I zawsze dupa ![]() ![]() Choć ostatnio też nie koniecznie, bo Młody zaczął gustować w "resztkach ziemnniaków z samym sosikiem" ![]() Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi Ci zawodu.... Przyjdzie - zrobi niespodziankę :D.
W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!!
![]() |
MrMaverick1971 | Post #10 Ocena: 0 2012-09-30 21:51:45 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2012-09-30 21:27:13, krakn napisał(a): wołowe mięso zanim zaczniesz smażyć na tłuszczu, dobrze jest zgrilować. bardzo mocno podgrzana sucha patelnia i wtedy kładziesz mięso, gdy się zapiecze szybko obracasz na drugą stronę by zamknąć wewnątrz smak i wilgoć. Nadal zapiekasz aż robi się mocno zapieczone. Potem tłuszcz, ew cebulka zapiekasz i następnie woda przyprawy zależy jaki smak sosu ma być i gotujesz aż wszytko miękie. z tym octem mozna też i kurczaki ale to mieso samo w sobie jest miękkie i szybko mieknie. Kurczaka to czasami zamiast octu to troszkę sosu sojowego, ale to ma bardzo intensywny smak tak że trzeba wiedzieć co się chce uzyskac. Co wy tam wiecie. Tutaj jest gosc, ktory wie wszystko na temat stejkow i kultury fizycznej, walk wrecz, wakacji zagraniczych, jazdy bez trzymanki na rowerze, muzyki disco i polo, oraz jak zyc zdrowo i bezpiecznie, takze nie sluchajcie innych porad...posluchajcie tego pana i wezcie sobie do serca jak sie robi stejki ![]() ps. Lepszy od Gordon Ramsey ![]() ![]() |