Postów: 77 |
|
---|---|
zuza11 | Post #1 Ocena: 0 2012-09-30 08:21:56 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2012 Skąd: South Yorkshire |
Nuska,widzac temat-przed oczami mam fajną chatkę np.w Izerach.Słoneczko świeci,a na parapetach spiżarni stoją słoje z nalewkami!!!...sielsko-anielsko...Mój tata robił nalewki z różnych owoców.Początkowo stały owoce zasypane cukrem,potem powstały sok mieszał ze spirytusem.I np. kiedy zimą przychodzili goście to serwował po kieliszku aromatycznej nalewki.Najczęściej były to:wiśniowa,śliwkowa,malinowa,orzechówka-na dolegliwości gastryczne!
|
sto-krotka | Post #2 Ocena: 0 2012-09-30 09:03:15 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2012 Skąd: North West |
Ja znalazlam cos takiego w notatkach w telefonie. Nie pamietam juz dokladnie skad spisalam ten przepis. Nalewka wisniowa: 2kg dojrzalych wisni z pestkami, zasypac kilogramem cukru. Jak dobrze pusci sok i cukier sie rozpusci dolac 0.5 l spirytusu, 100g brandy, 100g slodkiego rumu i zostawic na miesiac
... serva me, servabo te...
|
Dwunasty | Post #3 Ocena: 0 2012-09-30 09:25:47 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Nuska jak będziesz jechać do Wilkinsona to lepiej do tego w Birkenhead bo w tym w centrum nie było.
|
Samurajka | Post #4 Ocena: 0 2012-09-30 10:34:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Nuska butelki widziałam w sklepie 'the works'
A co do przepisu Prosta i dobra Cytrynowka Składniki nalewki: 10 cytryn 4-5 łyżek miodu 0,5 litra spirytusu 95% 3 łyżki cukru Wyciskam sok z cytryn, podgrzewam go i rozpuszczam w nim cukier i miód. 2. Wlewam do słoja, uzupełniam do 0,5 litra wodą i dodaje cienko skrojone skórki z dwóch cytryn. 3. Po ostygnięciu dolewam spirytus i odstawiam szczelnie zamknięte. 4. Po tygodniu filtruje i zlewam do butelki. Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
|
Samurajka | Post #5 Ocena: 0 2012-09-30 10:35:48 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2010 Skąd: Marden |
Cytat: 2012-09-30 09:03:15, sto-krotka napisał(a): Ja znalazlam cos takiego w notatkach w telefonie. Nie pamietam juz dokladnie skad spisalam ten przepis. Nalewka wisniowa: 2kg dojrzalych wisni z pestkami, zasypac kilogramem cukru. Jak dobrze pusci sok i cukier sie rozpusci dolac 0.5 l spirytusu, 100g brandy, 100g slodkiego rumu i zostawic na miesiac Wszystko fajnie ale skad teraz wisnie? Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość.
|
|
|
sto-krotka | Post #6 Ocena: 0 2012-09-30 10:48:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2012 Skąd: North West |
W duzych sklepach jsk tesco itp. mozna kupic bez problemu , tak jak inne owoce na ktore nie ma sezonu. Oczywiscie nie codziennie mizna ns nie trafic ale bywaja. Js pare dni temu sidzialam wisnie w Morrisonie( nie pamietam poprawnej pisowni)
... serva me, servabo te...
|
stanislawski | Post #7 Ocena: 0 2012-09-30 12:36:13 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Wpierw by trzeba było zrobić podstawowy surowiec na te nalewki, żeby do Andorry nie trzeba było jeździć? Czy ktoś z was produkuje?
|
clockwork_orang | Post #8 Ocena: 0 2012-09-30 13:05:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2012-09-30 10:34:33, Samurajka napisał(a): Nuska butelki widziałam w sklepie 'the works' A co do przepisu Prosta i dobra Cytrynowka Składniki nalewki: 10 cytryn 4-5 łyżek miodu 0,5 litra spirytusu 95% 3 łyżki cukru Wyciskam sok z cytryn, podgrzewam go i rozpuszczam w nim cukier i miód. 2. Wlewam do słoja, uzupełniam do 0,5 litra wodą i dodaje cienko skrojone skórki z dwóch cytryn. 3. Po ostygnięciu dolewam spirytus i odstawiam szczelnie zamknięte. 4. Po tygodniu filtruje i zlewam do butelki. ja troche inaczej robie... rozpuszczam pol szklanki cukru w 0.5l wody zagotowanej i wrzucam cala cytryne nabita ziarenkami kawy (15-20 szt.), zostawiam w sloiku przykrytym gaza na kilka dni (3-4) potem dolewam 0.5l spirytusu i zostawiam na tydzien, dopiero po tym czasie przelewam do butelek i wstawiam do lodowki lub inne zimne miejsce na kilka dni - im dluzej, tym lepsza wychodzi |
rega2012 | Post #9 Ocena: 0 2012-09-30 13:35:03 (12 lat temu) |
Z nami od: 12-02-2012 Skąd: Prenton |
A gdzie spirytus kupujecie?
|
zuza11 | Post #10 Ocena: 0 2012-10-01 18:27:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2012 Skąd: South Yorkshire |
Nuska-opieńki nie są najlepsze na marynowanie.Lepiej je ugotowć a potem zamrozić.Do jajecznicy jak znalazł
|