MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Tłuczone ziemniaki

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2012-09-18 07:39:05 (13 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

jak pracowalem w knajpie to jak chłopaki robili jedzenie dla stafu to ziemniaki ugniatali z masłem i gestą śmietaną.
Bardzo mocno rozcirajac i napowietrzajac, to sie nazywa piure.

zjesc zjadlem, ale nie lubie.

wole jw, polac zieniaki skamelizowana cebulką na słoninie lub oleju.
Albo zapiec z maslem i koperkiem
albo zapiec raczej na oliwie, ale moze byc na słonincem z dodatkiem kminku
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

jojomaster

Post #2 Ocena: 0

2012-09-18 07:52:28 (13 lat temu)

jojomaster

Posty: 1311

Kobieta

Z nami od: 18-07-2007

Skąd: luton

my kupujemy w sklepie ukrainskim suszona wedzona slonine i wytapiamy smalczyk :) potem dodajemy do kartofli :D ze skwareczkami :D mmm i do wszystkiego innego tez :D
a nauczona jestem dodawac SUROWE maslo do tluczonych kartofli, lepiej sie widelca trzymaja ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

KaskaM

Post #3 Ocena: 0

2012-09-18 08:06:20 (13 lat temu)

KaskaM

Posty: 1030

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Skąd: dziura zabita dechami

jak na pure-to ziemniory muszą byc dobrze odparowane z wody.Wiekszosc angielskich ma ten problem ze sa wlasnie bardzo mokre i nie sa "mączyte".Wiec ja odcedzam i zostawiam na ogniu co kilkanascie sekund potrzasajac,po czym daje i maslo i odrobine mleka i smietany.Jak sie konkretnie utrze-to sa lekkie i puszyste:)poezja.Zwlaszcza z koperkiem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

krakn

Post #4 Ocena: 0

2012-09-18 08:14:18 (13 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

racja kasia, i nie kazda odmiana ziemniakow sie nadaje.
najlepsze sa te wielkie, jest tez taka specjalna odmiana, maja tak duzo skrobi ze tylko ugotowane sa nie dobre bo suche, lykowate.
ale do pieczenia w zapiekankach i pure sa bardzo dobre
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

kociefraszki

Post #5 Ocena: 0

2012-09-18 09:08:25 (13 lat temu)

kociefraszki

Posty: 4551

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Skąd: Keadby

Cytat:

2012-09-17 22:39:38, PIOTRALE napisał(a):
zawsze kiedy jestesmy w Polsce zamawiam u mamy na nasze przybycie "dziada" tak u nas to sie nazywa ,sa to ziemniaki tluczone z dodatkiem maki ziemniaczanej potem okraszone skwarkami z boczku ,do tego kwasne mleko lub chlodnik z ogorkow ,niebo w gebie :)
O, ciekawe! Moja mamcia nauczyla mnie kieleckiego zarelka - do gotowanych ziemniakow, goracych i byle jak odcedzonych, dodaje sie make pszenna, tlucze na jednolita, mase i pozwala ostygnac. Potem kroi sie to nozem na plastry i smazy na patelni na rumiano - ze skwareczkami podaje.
Faktem jest ze nie bardzo umiem sie "dogadac" z angielskim kartoflem - sa niesmaczne, po ugotowaniu potrafia mi powylazic na nich sine plamy, tak ze zostawienie ziemniakow na kopytka np, odpada. Moze nie umiem wybrac porzadnej pyry - nie wiem - w PL nie mialam tego problemu.

[ Ostatnio edytowany przez: kociefraszki 18-09-2012 09:11 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #6 Ocena: 0

2012-09-18 09:23:18 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #7 Ocena: 0

2012-09-18 09:44:17 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #8 Ocena: 0

2012-09-18 09:53:53 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

zepha1

Post #9 Ocena: 0

2012-09-18 10:26:23 (13 lat temu)

zepha1

Posty: 211

Kobieta

Z nami od: 10-05-2012

Skąd: ?

Ja wogóle takiego czegoś nie jadłam :-o Od zawsze u mnie w domu były ziemniaki w całości gotowane , nie były "tłuczone". Ciekawi mnie ten smak , chyba będę musiała zrobić te "tłuczone ziemniaki".
Z jedzeniem jest jak z seksem. To są dwie największe przyjemności w życiu człowieka :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #10 Ocena: 0

2012-09-18 10:32:26 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,