2012-08-11 22:23:52, nomercy napisał(a):
kabanosy "Krakusa" w Asdzie po 2 funciaki za pacze mozna zanabyc
No coz, nawet Walijczyk (wlasciwie w polowie, matka z Poznania) wyczuje roznice, domaga sie prosto z masarnii w Polsce ;P
Str 4 z 5 |
|
---|---|
rododendron | Post #1 Ocena: 0 2012-08-11 22:26:56 (13 lat temu) |
Z nami od: 11-08-2012 Skąd: Wrexham |
Cytat: 2012-08-11 22:23:52, nomercy napisał(a): kabanosy "Krakusa" w Asdzie po 2 funciaki za pacze mozna zanabyc No coz, nawet Walijczyk (wlasciwie w polowie, matka z Poznania) wyczuje roznice, domaga sie prosto z masarnii w Polsce ;P |
nomercy | Post #2 Ocena: 0 2012-08-11 22:29:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-10-2010 Skąd: z Warmii, bo temu jeb..mu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje. K..wa mac, nie cierpie drobiu |
no ale te sa Polskie tyle ze zapakowane, a swiezaki to w polskich sklepach tez dostepne
Po sasiedzku, moge ci podrzucic ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: nomercy 11-08-2012 22:29 ] Tera to nie, ale sie dowiaduj...
|
rododendron | Post #3 Ocena: 0 2012-08-11 22:31:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 11-08-2012 Skąd: Wrexham |
Nie, dziekuje, jak pisalem nizej, jestem wege. Ale dam cynk Walijczykowi
![]() |
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2012-08-12 00:59:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
kaszubskie zrobione, juz sie zagotowuja. Kiszone, zalewa zrobiona, zalana w sloiki, papryka pokrojona, ulozona w sloiki, zrobic zalewe, zalac i wolna sobota, jak fajnie, u mnie wybila siedemnasta. wieczorem przyjdzie kolega, karkowka zapeklowana kilka godzin temu... mniam...., piwko sie chlodzi.
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2012-08-12 12:39:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
dużo czosnku i chrzanu, powoduje że ogórek się kisi a nie plesnieje.
bardzo dobry pomysł jest wrzucić kilka liści z czarnej porzeczki. teraz jak byliśmy w Polsce Beata z mamą robily chyba z dwieście słoikow. Najdziwniejsze jest to że ogórki robione przez mamę Beaty, po otwarciu, a nawet jak się go przegryzie, to musuja tak jak by były w szampanie zrobione. Zawsze chrupiące jak by były konserwowe, a nie kiszone. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
rododendron | Post #6 Ocena: 0 2012-08-12 14:41:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 11-08-2012 Skąd: Wrexham |
Cos pieknego!!!
|
krakn | Post #7 Ocena: 0 2012-08-12 14:56:28 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2012-08-12 14:41:26, rododendron napisał(a): Cos pieknego!!! No też na dziwić się nie mogę, co ciekawe Beata kilka razy próbowała robić czy to w Polsce, czy w UK, I nawet miała z domu liście porzeczki, i kurde nie były takie same. Na pewno też ważna jest sól by była nie jodowana. Być może jakość wody, nie mam pojęcia i nie możemy dojść do tego co robimy źle i dlaczego w domu Beaty się udaje. Ale to chyba tak jak z winem, bo to też fermentacja. Jeden element zły i do kitu. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
stanislawski | Post #8 Ocena: 0 2012-08-12 15:37:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Czy ktoś tu robi ser?
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2012-08-12 15:44:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
maslanke, lub kefir do mleka, ale to już nie to samo. bo mleko spasteryzowane wcześniej
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
antek38 | Post #10 Ocena: 0 2012-08-12 17:47:16 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-07-2007 Skąd: Slough |
Moje ogorki kiszone robie zawsze tak samo oto przepis
5 litrow wody zagotowac dodac 25 dkg soli najlepiej kamiennej 230ml octu i zagotowac i zalewac wrzatkiem sloiki lub butelki a w sloiki daje ogorki,czosnek koper kilka ziaren ziela angielskiego i kilka listkow liscia laurowego nie daje chrzanu moge dac sprubowac jesli ktos bedzie w okolicy bo wlasnie zaczalam sezon sloikowy buraczki salatki i ogorki |