MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ogorki kiszone, wino wisniowe

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

andyopole

Post #1 Ocena: 0

2012-08-11 21:54:56 (13 lat temu)

andyopole

Posty: 13526

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2012-08-11 21:38:32, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
No dobra... To ja bym chciała pierwszy raz w życiu zrobić ogórki kiszone... ( nie małosolne!! )
....[ Ostatnio edytowany przez: <i>Nie_z_tej_bajki</i> 11-08-2012 21:39 ][/edit]


Tak samo jak malosolne tylko musza dluzej kisnac, to wsio....

No jesli koniecznie chcesz przepis to podaje:
-woda;
-sol;
-koper;
-czosnek;
-chrzan, kilka piorek na sloik - jesli ktos lubi;
- ludzie dodaja tez liscie winogron lub czarnej porzeczki..., ja nie.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #2 Ocena: 0

2012-08-11 22:00:11 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rododendron

Post #3 Ocena: 0

2012-08-11 22:01:59 (13 lat temu)

rododendron

Posty: 18

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2012

Skąd: Wrexham

Cytat:

2012-08-11 21:51:10, andyopole napisał(a):
wlasnie robie kiszone ogorki w sloiki, etap malosolnych minal miesiac temu, teraz zapasy na zime. Kisze w sloikach a potem zagotowuje, zadna plesn nie ma prawa sie imac moich wyrobow. U mnie tez klimat za cieply zeby trzymac kiszone ogorki czy kapuste w beczce lub glinianym garnku do wiosny. Nie mam na stanie zimnej piwnicy czy spizarni. Oprocz tego w sloiki pojdzie dzis papryka i nowosc _ ogorki w occie po kaszubsku. Wlasnie siostra podzielila sie przepisem, jej pasowaly to i mnie tez beda bo mamy jednakowe smaki. O efektach poinformuje jesli ktos mi przypomni....

[ Ostatnio edytowany przez: <i>andyopole</i> 11-08-2012 21:56 ]





Czyli co, tylko wygotowujesz sloiki, i plesni nie ma?

Notabene slyszalem, ze gdzies w okolicach Pomorza, tam gdzie sporo jodu, ogorki sie nie wykisza, pewnie plotka...

Jesli masz jakies dobre przepisy, wal tu smialo, dla przyszlych pokolen z MCDonald's.:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

nomercy

Post #4 Ocena: 0

2012-08-11 22:03:33 (13 lat temu)

nomercy

Posty: 143

Mężczyzna

Z nami od: 24-10-2010

Skąd: z Warmii, bo temu jeb..mu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje. K..wa mac, nie cierpie drobiu

lisc winogron albo porzeczki nadaje twadrosci ogórkowi, przez co jest on fajnie chrupiacy.

Ja sloików nie pasteryzuje przez gotowanie, zalewam , wrzatkiem z czajnika, zakrecam i wynosze do spizarni. przez wszystkie lata chyba ze trzy sloiki mi sie zepsuly, tylko dlatego ze cos z zakretkami bylo nie halo.
Tera to nie, ale sie dowiaduj...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

rododendron

Post #5 Ocena: 0

2012-08-11 22:04:02 (13 lat temu)

rododendron

Posty: 18

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2012

Skąd: Wrexham

Cytat:

2012-08-11 22:00:11, Hail_Eris napisał(a):
Takie ogórasy w beczce pod kamieniem kiszone?
Biała pleśń na powierzchni to chyba norma.



Ta biala nieszkodliwa, jesli zielona, albo inne kolory teczy, to jest problem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2012-08-11 22:04:10 (13 lat temu)

andyopole

Posty: 13526

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2012-08-11 22:00:11, Hail_Eris napisał(a):
Takie ogórasy w beczce pod kamieniem kiszone?
Biała pleśń na powierzchni to chyba norma.



tak, ale w cieplejszych krajach jesli nie ma gdzie schowac beczki proces kiszenia trwa caly czas i ogorki robia sie (chyba ze ktos lubi) wsciekle kwasne. Po zakiszeniu trzeba chlodku zeby proces kiszenia spowolnic lub zatrzymac. Nawet kiszonke dla trzody izoluje sie od namiaru ciepla i powietrza....:-]

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

rododendron

Post #7 Ocena: 0

2012-08-11 22:06:16 (13 lat temu)

rododendron

Posty: 18

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2012

Skąd: Wrexham

Cytat:

2012-08-11 22:03:33, nomercy napisał(a):
lisc winogron albo porzeczki nadaje twadrosci ogórkowi, przez co jest on fajnie chrupiacy.

Ja sloików nie pasteryzuje przez gotowanie, zalewam , wrzatkiem z czajnika, zakrecam i wynosze do spizarni. przez wszystkie lata chyba ze trzy sloiki mi sie zepsuly, tylko dlatego ze cos z zakretkami bylo nie halo.


Bardzo ciekawe spostrzezenie. Sprobuje czesc tak, a czesc pasteryzowac.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nie_z_tej_bajki

Post #8 Ocena: 0

2012-08-11 22:06:40 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Posty: 7186

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Skąd: Tam, gdzie pachnie kawą ;-)

A przepraszam - gdzie słoiki mam kupić? Takie z zakrętkami do gotowania? :-o
A nie mówiłam, że proszę "krok po kroku"? :-]


O tyle, o ile ugotuję w domu wszystko co mi podleci ( co sobie zażyczą ),bo gotować naprawdę lubię, to "słoiki" to dla mnie czarna magia niestety... babcia zawsze robiła i nie dopuszczała do przepisów i sposobów ;-)..

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 11-08-2012 22:10 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

rododendron

Post #9 Ocena: 0

2012-08-11 22:07:29 (13 lat temu)

rododendron

Posty: 18

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2012

Skąd: Wrexham

Cytat:

2012-08-11 22:04:10, andyopole napisał(a):
Cytat:

2012-08-11 22:00:11, Hail_Eris napisał(a):
Takie ogórasy w beczce pod kamieniem kiszone?
Biała pleśń na powierzchni to chyba norma.



tak, ale w cieplejszych krajach jesli nie ma gdzie schowac beczki proces kiszenia trwa caly czas i ogorki robia sie (chyba ze ktos lubi) wsciekle kwasne. Po zakiszeniu trzeba chlodku zeby proces kiszenia spowolnic lub zatrzymac. Nawet kiszonke dla trzody izoluje sie od namiaru ciepla i powietrza....:-]



Jesu nie zasne do rana :-o

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2012-08-11 22:08:06 (13 lat temu)

andyopole

Posty: 13526

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2012-08-11 22:03:33, nomercy napisał(a):
lisc winogron albo porzeczki nadaje twadrosci ogórkowi, przez co jest on fajnie chrupiacy.

Ja sloików nie pasteryzuje przez gotowanie, zalewam , wrzatkiem z czajnika, zakrecam i wynosze do spizarni. przez wszystkie lata chyba ze trzy sloiki mi sie zepsuly, tylko dlatego ze cos z zakretkami bylo nie halo.




ja lisci nie wkladam a ogorki i tak twarde sa. Zdecydowanie wole zagotowac sloiki z ogorkami, pewniejsze mi sie wydaje a proces kiszenia zostaje zatrzymany. Pasteryzuje wtedy gdy w sloiku ustanie wydzielanie piany powstalej przy kiszeniu.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,