Str 2 z 2 |
|
---|---|
kociefraszki | Post #1 Ocena: 0 2012-07-03 20:52:41 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
U nas w "polskim sklepie" jest chleb dowozony z "polskiej piekarni" w Manchester - nie jest dobry, odpowiada mniej wiecej pieczwyku z polskiego hipermarketu, czyli jeszcze nie calkiem wata, ale juz nie calkiem chleb.
Co do zakwasu, to wyhodowanie jest proste, tylko troche upierdliwe. Nie mialam skad wziac zaczynu, musialam sama sobie poradzic, udalo sie za pierwszym razem. Zytnia maka jest dostepna bez problemu. |
grekan | Post #2 Ocena: 0 2012-07-03 23:21:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2008 Skąd: Londyn Croydon |
Sklep Waitrose - zytni angielski chleb jasny i ciemny, doskonalej jakosci bez polepszaczy, smaczny i trwaly. 1,87£./wiekszosc polskich zmierza jakoscia do angielskich!/
|
kolezanka_szkla | Post #3 Ocena: 0 2012-07-03 23:28:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Cytat: 2012-07-03 20:52:41, kociefraszki napisał(a): U nas w "polskim sklepie" jest chleb dowozony z "polskiej piekarni" w Manchester - nie jest dobry, odpowiada mniej wiecej pieczwyku z polskiego hipermarketu, czyli jeszcze nie calkiem wata, ale juz nie calkiem chleb. [...] Takiego chleba jak z "polskiej piekarni" w Manchester w zadnym sklepie w Polsce juz nie znajdziesz. Nawet najpodlejszy chleb w Polsce jest 100 razy lepszy od tego z Manchester. Panowie piekarze zatrzymali sie daleko w buszu ze swoim wyrobem. "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2012-07-03 23:41:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Dobre chlebki mozna kupic w sklepach i piekarniach wloskich i francuzkich.
juz sama waga takiej bagietki czy chleba pokazuje ze kupujemy upieczona make a nie lyzka maki i garsc ulepszaczy ftuu i choc jest troche drozsze to tresciwe ze zjesz mniej i jestes syty. no i smak i aromat... a nie te niedopieczony kit. wiecie ze ten syf zalega w brzuchu czasmi po kilka dni? Niestety co prawda polskie pieczywo nie jest najgorsze ale coraz bardziej zniza sie do poziomu marketowego badziewa. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
keramczak | Post #5 Ocena: 0 2012-07-03 23:52:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Co do jakosci pieczywa w Polsce bede innego zdania.Zawsze najlepsze bulki kupowalem zawsze w czasie wakacji nad naszym morzem,w zeszlym roku kupilem je tylko dwa razy,na drugi dzien mozna bylo nimi gwozdzie wbijac.Chleb ten zwykly tez wydaje mi sie ze w UK bardziej mi smakuje.
#MajsterNaStulecie
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2012-07-04 02:49:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2012-07-03 23:41:45, krakn napisał(a): Dobre chlebki mozna kupic w sklepach i piekarniach wloskich i francuzkich. juz sama waga takiej bagietki czy chleba pokazuje ze kupujemy upieczona make a nie lyzka maki i garsc ulepszaczy ftuu i choc jest troche drozsze to tresciwe ze zjesz mniej i jestes syty..... Bardzo dobry chleb kupowalem zawsze bedac w Luton. Jest tam maly wloski sklepik. Pokazal mi go przypadkowo poznany Polak, ktory wyemigrowal zaraz po wojnie... edit: Jeszcze mi sie przypomnialo ze zawsze kupowalem tam kilka wielkich plastrow prosciutto odkrawanych wprost z oryginalnej parmenskiej szynki oraz zanim powstaly polskie sklepy tam zawsze mozna bylo kupic Magi, znaczy sie przyprawe do zup. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 04-07-2012 03:46 ] |
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2012-07-04 06:05:04 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2012-07-03 23:21:21, grekan napisał(a): Sklep Waitrose - zytni angielski chleb jasny i ciemny, doskonalej jakosci bez polepszaczy, smaczny i trwaly. 1,87£./wiekszosc polskich zmierza jakoscia do angielskich!/ Dokladnie. Oprocz tego chleb niemiecki w Waitrose. Testowalam kilka. Carpe diem.
|
malke | Post #8 Ocena: 0 2012-07-04 08:31:00 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
Niestety sklepy o ktorych piszecie sa na mojej wsi nie dostępne a nawet w pobliskim miasteczku sie nie spotkalam.W Poslich sklepach wszystko na karmelu.Pozostaje pieczenie samemu.Osobiście swego czasu piekliśmy w domu duzo chleba.Mieszam w maszynie i wypiekam w piekarniku ale nigdy nie na zakfasie bo wydawalo mi sie to niezwykle trudne.Wychodzi na to ze trzeba spróbować.Dzieki za rady.
|