MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Gdzie sie wybrac na grzyby w uk?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 8 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2022-10-11 05:30:27 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5721

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2022-10-10 23:24:43, Richmond napisał(a):
50C, uchylone drzwi i tak przez kilka godzin.

W tym roku jechałem na piekarnik i dehydrator. Z piekarnika wychodzą lepsze, bardziej aromatyczne.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #2 Ocena: 0

2022-10-11 07:45:41 (3 lata temu)

ZlotaPerla2

Posty: 4088

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Skąd: Pothole town

Prawda, z piekarnika mają smak, aromat cały, z suszarki nic nie zostaje, wióry takie jak w sklepach potem sprzedają.


A u mas takie grzyby 😎 od muchomorów aż czerwono l😎

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: ZlotaPerla2 11-10-2022 07:46 ]

Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2022-10-11 08:54:45 (3 lata temu)

Richmond

Posty: 29534

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Skąd: Surrey

Suszenie grzybów to max kilka kilowatów extra. Piekarnik na 50C nie zużywa dużo prądu. Widziam zużycie bieżące i total na monitorze zużycia prądu.

Po 2-3kWh przez 2 dni, to max 6 x £0.2.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #4 Ocena: 0

2022-10-11 11:07:48 (3 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Moi rodzice, kiedyś dawno temu, szuszyli grzyby nad piecem kaflowym.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2022-10-11 11:49:51 (3 lata temu)

Richmond

Posty: 29534

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Skąd: Surrey

Jakbym miala kaloryfery, to bym suszyla na nich, ale nie mam. Tesciowa suszy na oknie na sloncu.

A tam gdzie jezdzilam kiedys na Mazury, to byla suszarnia. Wkladalo sie grzyby do szuflad lub wieszalo naszyjniki w pomieszczeniu i zabieralo do domu gotowe produkty.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2022-10-11 18:06:33 (3 lata temu)

karjo1

Posty: 21207

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

U sasiada na trawniku, pod oknem, cale stado pieknych podgrzybkow.
Az kusi, jemu pewnie niepotrzebne ;).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #7 Ocena: 0

2022-10-11 18:19:30 (3 lata temu)

ZlotaPerla2

Posty: 4088

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Skąd: Pothole town

Cytat:

2022-10-11 18:06:33, karjo1 napisał(a):
U sasiada na trawniku, pod oknem, cale stado pieknych podgrzybkow.
Az kusi, jemu pewnie niepotrzebne ;).


Szczyt beszczelnosci :-]
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2022-10-11 18:22:57 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5721

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Ja mam takie miejsce na kozaczki brazowe. Trawnik przy lasku. Nieduzy, takie 200 m kw. Raczej grzybnik nie trawnik, bo trawa to spod grzybow ledwo widoczna jest.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2022-10-11 22:38:01 (3 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Kolejną porcję grzybów zrobię według tego przepisu:

Grzyby duszone, pasteryzowane
Składniki:

ok. 5 - 6 kg grzybów
1/2 kg masła klarowanego
sól
pieprz mielony
ew. cebula - kilka niedużych sztuk
Grzyby oczyścić, posegregować gatunkami, obrać i pokroić jeśli chcemy dusić z cebulą. Na patelni rozgrzać kilka dużych łyżek masła, najlepiej klarowanego, wrzycać po ok 1kg gatunku jednego grzyba, smażyć na mocnym ogniu 5 minut, przykryć i dusić 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem. Do słoików - zakręcić. Nakładać do 3/4 słoika, ugniatać, żeby nie zostało powietrze. Słoiki do garnka ze ścierką na dnie, pasteryzować 30 minut w lekko pyrkającj wodzie. Po 24 godzinach pasteryzować jeszcze raz - i potem znowu kolejny raz. To tyndalizacja - inaczej mogą się zepsuć.

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 11-10-2022 22:39 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2022-10-12 05:25:51 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5721

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Przeciez za rok też będą. I to świeże.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 8 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,