MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Gdzie sie wybrac na grzyby w uk?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 5 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kinga77

Post #1 Ocena: 0

2022-09-20 14:34:15 (3 lata temu)

kinga77

Posty: 1785

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Skąd: UK

Cytat:

2022-09-19 22:50:46, Maat17 napisał(a):
Cytat:

2022-09-19 22:35:15, kinga77 napisał(a):
W tym roku wysyp podgrzybkow cale wieki nie widziałam ich w takich ilościach no i prawdziwki tez mozna znaleźć


Jeszcze trzeba sie znac.
Ja grzyby zbieram ze sklepu.


U mnie w pracy u jednego klienta pracownicy zbieraja co kilka dni w krzakach.
Ja zbieralam szyszki, bede miec na dekoracje na swieta.

No ja sie akurat znam:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2022-10-08 20:12:04 (3 lata temu)

Richmond

Posty: 29554

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Skąd: Surrey

Odkopuje wątek: polecam las w okolicach Shere i Peaslake. Dzisiaj zebralysmy z koleżanką parę kg prawdziwków i podgrzybków. Spotkalysmy polską rodzinę, która niosła kilka wiaderek
i mówili, że zanieśli już 4 do samochodu. Grzyby są ogromne.

Mam już część przygotowaną do suszenia, a reszta gotuję się w zupie. Jutro pojadę jeszcze raz tylko na grzyby, bo dzisiaj było zbieranie przy okazji długiego spaceru i musiałam maszerować potem z tymi skarbami.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2022-10-08 20:14:42 (3 lata temu)

karjo1

Posty: 21273

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Wyglada na to, ze wiecej chetnych na grzyby.
Mi sie trafily piekne kozaki przy okazji spaceru.
Paru lokalnych Anglikow tez bawilo sie w zbieranie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #4 Ocena: 0

2022-10-08 21:30:17 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5744

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Dziś, 10 min, 20 kilogramów kozaków i 5 kilo prawdziwków. Taka mała wyprawa "po grzyby"
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2022-10-08 22:15:57 (3 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

To ja zapytam tutaj.

Co robicie z dużą ilością grzybów?

Wiadomo, suszenie, marynowanie, zamrażanie, gotowanie na bieżąco…

Ale czy ktoś robił grzyby w solance?

Kupiłam kiedyś takie grzyby od góralki w Zakopanem i były rewelacyjne do obiadu w środku zimy. Wystarczy je dobrze opłukać i można przyrządzać co się chce.
Jest to też świetna opcja dla kogoś kto nie ma zbyt wiele miejsca w zamrażalce…

Znalazłam w internecie taki przepis: grzyby trzeba najpierw obgotować 15 minut (moim zdaniem to za długo), a następnie zalać solanką w proporcjach 1,5 łyżki soli na litr wody i tak przygotowane weki pasteryzować przez (!!!!) trzy godziny :-o

Jeśli pamietam dobrze to ta góralka nie mówiła nic o obgotowaniu grzybów, a tylko o pasteryzowaniu przez kilka minut, ale głowy nie daję, że dobrze zapamiętałam.





[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 08-10-2022 22:19 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2022-10-08 22:21:29 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5744

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Ale to tylko "żółte napisy" więc się nie sugeruj.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 08-10-2022 22:24 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2022-10-09 00:05:17 (3 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Czyli on je "na żywca" robił, bez obgotowania.

Tylko kwestia ile soli na litr wody, ale z pasteryzowaniem w piekarniku też bym się nie bawiła, raczej w garnku i raczej nie trzy godziny….

Ale pomysł z dodaniem grzyba suszonego wydaje się dobry 👍


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2022-10-09 09:17:28 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5744

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2022-10-09 00:05:17, SweetLiar napisał(a):


Tylko kwestia ile soli na litr wody, ale z pasteryzowaniem w piekarniku też bym się nie bawiła, raczej w garnku i raczej nie trzy godziny….



Ekspertem od gastronomii to nie jestem, oszczędność energii też mi jest obca (zużywam tyle co potrzebuje), ale uważam za skrajnie bezmyślne pakowanie jednego słoika do piekarnika lub dziesięciu do garnka. Po prostu wszystko musi być spasowane co do procesu, ilości i czynności.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2022-10-09 17:38:36 (3 lata temu)

Richmond

Posty: 29554

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Skąd: Surrey

Przywiozlam dzisiaj kolejna porcje grzybow, tym razem same podgrzybki i tylko jeden borowik. Bedziemy suszyli, jak tylko poprzednia partia wyjedzie z piekarnika.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2022-10-09 20:18:52 (3 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Ja dostałam kolejne dwie miski grzybów. Mam już tyle suszonych, że te koniecznie zrobię w solance. Jedne się właśnie robią, druga porcja czeka na swoją kolej na balkonie. Znalazłam prostszy przepis 10 minut obgotowania i 15 pasteryzowania.


[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 09-10-2022 20:19 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 5 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,