Str 2 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
macadi |
Post #1 Ocena: 0 2012-02-14 14:43:48 (13 lat temu) |
 Posty: 1008
Z nami od: 02-12-2010 Skąd: Manchester |
Cytat:
2012-02-14 12:19:47, Bestia napisał(a):
Ziemniaki w talarki, kielbaska w paski, boczek albo przyrumienione miesko. Warstwowo ziemniaki-miesko-cebula, pomidory, papryka, co mam pod reka , sol pieprz. Zalac bulionem, ew dodac troszke jakijs margaryny. Do piekarnika na ok 1 godz.
ziemniaki surowe czy wczesniej ugotowane ? a pomidory i papryka?
|
 
|
 |
|
|
lother |
Post #2 Ocena: 0 2012-02-14 14:45:09 (13 lat temu) |
 Posty: 18
Z nami od: 30-05-2011 Skąd: Glasgow |
Dangerous_girl, mega ten przepis, chyba to moja dzisiejsza kolacja na bogato :D A to się jakoś po hiszpańsku nie nazywa, bo ja coś takiego kojarzę? :>
|
 
|
 |
|
Dangerous__girl |
Post #3 Ocena: 0 2012-02-14 15:06:30 (13 lat temu) |
 Posty: 1760
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
Wiesz, ja nie wiem? moze jest gdzies taki przepis? nie wiem.
tez mi kiedys znajoma mowila, ze robi, ale w piekarniku chyba??? makaron z sama szynka, i miesza smietane te elmlea(taka niebieska z truskawka) z serkiem topionym dairylea( w takim okraglym pudelku, opakowaniu) i posypuje na wierzch ser i to do piekarnika. Ale nie jestem pewna co do przepisu i sama tez nigdy nie robilam. choc ten serek topiony ze smietana mnie kusi  [ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 14-02-2012 15:13 ]
|
 
|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2012-02-14 15:11:05 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|
 
|
 |
|
kaskaaa |
Post #5 Ocena: 0 2012-02-14 15:14:15 (13 lat temu) |
 Posty: 1014
Z nami od: 05-09-2010 Skąd: London |
Składniki:
8 ugotowanych ziemniaków
100 g pieczarek
40 g parmino lub innego włoskiego sera
2 plasterki szynki
2,5 łyżki oliwy
2 jajka
150 g śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 cebulka
sól i pieprz
Ugotowane ziemniaki kroję w plasterki, pieczarki również. Cebulę w cieniutkie plasterki lub drobną kostkę, czosnek drobno. Wędlinę w paseczki.W miseczce mieszam śmietanę z oliwa i jajkami, dodaję parmino, sól i pieprz.Najłatwiej wymieszać widelce lub ubijaczką.Do żaroodpornego naczynia wlewam kroplę oliwy, smaruję a potem układam ziemniaki, pieczarki, cebulę, czosnek, polewam częścią sosu i znów ziemniaki, cebula, czosnek, pieczarki i wędlina, wlewam sos do końca.
Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika, piekę około 20-30 minut (bez przykrycia).
...
|
 
|
 |
|
|
mako123 |
Post #6 Ocena: 0 2012-02-14 15:38:06 (13 lat temu) |
 Posty: 3932
Z nami od: 23-02-2008 Skąd: Preston |
Cytat:
2012-02-14 12:59:33, Dangerous__girl napisał(a):
Ja robie taka nietypowa zapiekanke, bo na szybko na patelni. moj maz poprostu uwielbia i nigdy nie moze sie doczekac az wyjdzie z piekarnika, dlatego wszystko na szybko na patelni.
smaze cebule w kostce, pieczarki w talarki, do tego czerwona papryka i szynka w kostke. wszystko razem smaze, do tego wrzucam wczesniej ugotowany makaron(swiderki), gdy makaron sie podsmazy, wlewam rozbite jajka z sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi, i odrobina slodkiej smietany. smaze wszystko razem az jajka sie delikatnie zetna, i na to wsypuje dosc duza ilosc sera startego na plasterki i czekam az ser sie roztopi, tak zeby byl ciagnacy i tak gotowy podaje z ketchupem. moj pan duzo je, takze czesto robie mu takie sniadanie na szybko. a on to kocha, srednio raz lub dwa w tygodniu, robie mu "makaronik" on to tak nazywa
No to już mam obiad na jutro ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) dzięki za przepis na "makaronik" ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Rodzisz się oryginalny nie umieraj jako czyjaś kopia, bądz sobą....
"Temple of Love"
|
 
|
 |
|
krakn |
Post #7 Ocena: 0 2012-02-14 16:51:32 (13 lat temu) |
 Posty: 40201
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat:
2012-02-14 12:19:47, Bestia napisał(a):
ew dodac troszke jakijs margaryny. Do piekarnika na ok 1 godz.
proszę cię, jak chcesz dać olej, to daj olej bez sztucznych utwardzaczy który dodawany jest by zrobić z oleju margaryne, albo utopić skwarki z boczku lub słoniny,albo Oliwa z oliwek.
U nas często robimy zapiekankę z ziemniaków, wtedy gdy nie ma za bardzo czasu albo siły na zabawe w gotowanie.
Zbieramy co popadnie i zapiekamy z serem albo bez, jak nie ma
czasami z jarzynami, czasami bez.
Czasami usmarzę kotlety, ale bez panierki tylko w mące i wkładam między ziemniaki, wszytso zalewam zalewą śmietanowo serową, ew z dodatkiem grzybów, aromat Pieczararek, podbijam sproszkowanymi grzybami Funghi Porcini, a żeby dać pikanterii trochę ser pleśniowy.
Fajnie capi ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
 
|
   
|
|
|
Post #8 Ocena: 0 2012-02-14 17:09:22 (13 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|
 
|
 |
|
effimd |
Post #9 Ocena: 0 2012-02-14 18:20:49 (13 lat temu) |
 Posty: 562
Z nami od: 10-02-2010 Skąd: londyn |
Ja lubie zapiekanke z ziemniakow z serem camembert.
W tym jest cebula podsmazona,czosnek,por(czasami),podsmazony boczek,moga byc pieczarki.Ziemniaki wczesniej nieco podgotowane,pokrojone w talarki,wymieszac z tym co wymienilam wczesnej,dodac creme fraiche i na wierzch ser camembert pokrojony,upiec.
|
 
|
 |
|
sarcia |
Post #10 Ocena: 0 2012-02-15 10:45:51 (13 lat temu) |
 Posty: 225
Z nami od: 23-05-2008 |
Ja od lat robie taka
1 Ziemniaki obgotowane pokroic w talarki i wylozyc do wysmarowanego naczynia zaroodpornego
2 Kielbase pokroic w cieniutkie paski obsmazyc ,dodac cebule w kostke , podsmazyc , wylozyc na ziemniaki
3 Zalac sosem beszamelowym
4 Na wierzch posypac potarkoowany ser
5 Zapiec w piekarniku.
Sos beszamelowy
2 lyzki masla masla rozpuscic,dodac 2 lyzki maki , mieszac, podgrzac i wlac 0,5 l mleka, przyprawic pieprz, sol i koniecznie galka muszkatalowa.
Zamiast kielbasy mozna dac co kto lubi np, boczek, mielone
Najwazniejszy w tym wszystkim jest ten sos
Ja przewaznie robie podwojnie tego sosu bo tak nam smakuje
|
 
|
 |
|