MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Najlepsze zapiekanki:-)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 2 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

macadi

Post #1 Ocena: 0

2012-02-14 14:43:48 (13 lat temu)

macadi

Posty: 1008

Kobieta

Z nami od: 02-12-2010

Skąd: Manchester

Cytat:

2012-02-14 12:19:47, Bestia napisał(a):
Ziemniaki w talarki, kielbaska w paski, boczek albo przyrumienione miesko. Warstwowo ziemniaki-miesko-cebula, pomidory, papryka, co mam pod reka , sol pieprz. Zalac bulionem, ew dodac troszke jakijs margaryny. Do piekarnika na ok 1 godz.



ziemniaki surowe czy wczesniej ugotowane ? a pomidory i papryka?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

lother

Post #2 Ocena: 0

2012-02-14 14:45:09 (13 lat temu)

lother

Posty: 18

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2011

Skąd: Glasgow

Dangerous_girl, mega ten przepis, chyba to moja dzisiejsza kolacja na bogato :D A to się jakoś po hiszpańsku nie nazywa, bo ja coś takiego kojarzę? :>

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dangerous__girl

Post #3 Ocena: 0

2012-02-14 15:06:30 (13 lat temu)

Dangerous__girl

Posty: 1760

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Skąd: London

Wiesz, ja nie wiem? moze jest gdzies taki przepis? nie wiem.

tez mi kiedys znajoma mowila, ze robi, ale w piekarniku chyba??? makaron z sama szynka, i miesza smietane te elmlea(taka niebieska z truskawka) z serkiem topionym dairylea( w takim okraglym pudelku, opakowaniu) i posypuje na wierzch ser i to do piekarnika. Ale nie jestem pewna co do przepisu i sama tez nigdy nie robilam. choc ten serek topiony ze smietana mnie kusi;-)

[ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 14-02-2012 15:13 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2012-02-14 15:11:05 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kaskaaa

Post #5 Ocena: 0

2012-02-14 15:14:15 (13 lat temu)

kaskaaa

Posty: 1014

Kobieta

Z nami od: 05-09-2010

Skąd: London

Składniki:
8 ugotowanych ziemniaków
100 g pieczarek
40 g parmino lub innego włoskiego sera
2 plasterki szynki
2,5 łyżki oliwy
2 jajka
150 g śmietany 18%
1 ząbek czosnku
1 cebulka
sól i pieprz

Ugotowane ziemniaki kroję w plasterki, pieczarki również. Cebulę w cieniutkie plasterki lub drobną kostkę, czosnek drobno. Wędlinę w paseczki.W miseczce mieszam śmietanę z oliwa i jajkami, dodaję parmino, sól i pieprz.Najłatwiej wymieszać widelce lub ubijaczką.Do żaroodpornego naczynia wlewam kroplę oliwy, smaruję a potem układam ziemniaki, pieczarki, cebulę, czosnek, polewam częścią sosu i znów ziemniaki, cebula, czosnek, pieczarki i wędlina, wlewam sos do końca.

Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika, piekę około 20-30 minut (bez przykrycia).
...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mako123

Post #6 Ocena: 0

2012-02-14 15:38:06 (13 lat temu)

mako123

Posty: 3932

Kobieta

Z nami od: 23-02-2008

Skąd: Preston

Cytat:

2012-02-14 12:59:33, Dangerous__girl napisał(a):
Ja robie taka nietypowa zapiekanke, bo na szybko na patelni. moj maz poprostu uwielbia i nigdy nie moze sie doczekac az wyjdzie z piekarnika, dlatego wszystko na szybko na patelni.
smaze cebule w kostce, pieczarki w talarki, do tego czerwona papryka i szynka w kostke. wszystko razem smaze, do tego wrzucam wczesniej ugotowany makaron(swiderki), gdy makaron sie podsmazy, wlewam rozbite jajka z sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi, i odrobina slodkiej smietany. smaze wszystko razem az jajka sie delikatnie zetna, i na to wsypuje dosc duza ilosc sera startego na plasterki i czekam az ser sie roztopi, tak zeby byl ciagnacy i tak gotowy podaje z ketchupem. moj pan duzo je, takze czesto robie mu takie sniadanie na szybko. a on to kocha, srednio raz lub dwa w tygodniu, robie mu "makaronik" on to tak nazywa:-]


No to już mam obiad na jutro :-] dzięki za przepis na "makaronik" :-]
Rodzisz się oryginalny nie umieraj jako czyjaś kopia, bądz sobą.... "Temple of Love"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #7 Ocena: 0

2012-02-14 16:51:32 (13 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2012-02-14 12:19:47, Bestia napisał(a):
ew dodac troszke jakijs margaryny. Do piekarnika na ok 1 godz.


proszę cię, jak chcesz dać olej, to daj olej bez sztucznych utwardzaczy który dodawany jest by zrobić z oleju margaryne, albo utopić skwarki z boczku lub słoniny,albo Oliwa z oliwek.

U nas często robimy zapiekankę z ziemniaków, wtedy gdy nie ma za bardzo czasu albo siły na zabawe w gotowanie.

Zbieramy co popadnie i zapiekamy z serem albo bez, jak nie ma ;)
czasami z jarzynami, czasami bez.
Czasami usmarzę kotlety, ale bez panierki tylko w mące i wkładam między ziemniaki, wszytso zalewam zalewą śmietanowo serową, ew z dodatkiem grzybów, aromat Pieczararek, podbijam sproszkowanymi grzybami Funghi Porcini, a żeby dać pikanterii trochę ser pleśniowy.
Fajnie capi :-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #8 Ocena: 0

2012-02-14 17:09:22 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

effimd

Post #9 Ocena: 0

2012-02-14 18:20:49 (13 lat temu)

effimd

Posty: 562

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Skąd: londyn

Ja lubie zapiekanke z ziemniakow z serem camembert.

W tym jest cebula podsmazona,czosnek,por(czasami),podsmazony boczek,moga byc pieczarki.Ziemniaki wczesniej nieco podgotowane,pokrojone w talarki,wymieszac z tym co wymienilam wczesnej,dodac creme fraiche i na wierzch ser camembert pokrojony,upiec.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sarcia

Post #10 Ocena: 0

2012-02-15 10:45:51 (13 lat temu)

sarcia

Posty: 225

Kobieta

Z nami od: 23-05-2008

Ja od lat robie taka
1 Ziemniaki obgotowane pokroic w talarki i wylozyc do wysmarowanego naczynia zaroodpornego
2 Kielbase pokroic w cieniutkie paski obsmazyc ,dodac cebule w kostke , podsmazyc , wylozyc na ziemniaki
3 Zalac sosem beszamelowym
4 Na wierzch posypac potarkoowany ser
5 Zapiec w piekarniku.
Sos beszamelowy
2 lyzki masla masla rozpuscic,dodac 2 lyzki maki , mieszac, podgrzac i wlac 0,5 l mleka, przyprawic pieprz, sol i koniecznie galka muszkatalowa.
Zamiast kielbasy mozna dac co kto lubi np, boczek, mielone
Najwazniejszy w tym wszystkim jest ten sos
Ja przewaznie robie podwojnie tego sosu bo tak nam smakuje

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 2 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,