2012-02-09 14:05:49, tajka napisał(a):
A ja nie wiedziałam że dziś święto pizzy a u mnie właśnie pizza na obiadek haha zbieg okoliczności po prostu
U nas identycznie....tylko ja robie pierwszy raz wiec mam nadzieje, ze bedzie zjadliwie...
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Str 3 z 4 |
|
---|---|
royaloak2 | Post #1 Ocena: 0 2012-02-09 14:41:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2012-02-09 14:05:49, tajka napisał(a): A ja nie wiedziałam że dziś święto pizzy a u mnie właśnie pizza na obiadek haha zbieg okoliczności po prostu U nas identycznie....tylko ja robie pierwszy raz wiec mam nadzieje, ze bedzie zjadliwie... ![]() |
defcon1 | Post #2 Ocena: 0 2012-02-09 14:43:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Dobra to ja rowniez podsylem instrukcje jak zrobic "prawdziwa pizze" (wersja neapolitanska) bo widze ze malo kto zna sie na tym cudownym wynalazku ludzkosci jakim jest pizza
![]() 510 g maki typu 00 330 ml letniej wody 45 g drozdzy 18 g soli Wyrabiasz ciasto az bedzie gladkie. ok 10-20 min. zostawiasz do wyrosniecia na ok 1-1.5 godz. Najlepszy rezultat bedzie jednak jesli po tym jak ciasto wyrosnie wlozysz je do pojemnika lekko wysmarowanego oliwa z oliwek na 24godz do lodowki. Spowolni to proces rosniecia i sprawi ze ciasto stanie sie bardziej elastyczne. Jako ze male szanse aby ktos posiadal prawdziwy piec do pizzy w ktorym mozna uzyskac pozadana temeprature dosc uzyteczny bedzie kamien do pieczenia. Mozna uzyc specjalnych tac do pieczenia pizzy z otworami jednak osobiscie uwazam ze kamien lepiej spelnia swoje zadanie. Nagrzewasz Piekarnik na maksymalna temperature a w nim kamien tak dlugo aby byl bardzo goracy. W miedzyczasie formujesz pizze. Oczywiscie powinna byc jak najciensza. Polewasz ciasto gesta passata, ktora mozna wczesniej przyprawic, ja jednak preferuje smak samych pomidorow. Nastepnie posypujesz oregano i dodajesz ser mozarella i jakie tam dodatki lubisz. Nakladasz pizze na kamien, skrapiasz oliwa z oliwek i do piekarnika na jakies 7-10 min. "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
Post #3 Ocena: 0 2012-02-09 14:49:49 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
annussia | Post #4 Ocena: 0 2012-02-09 14:50:44 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-06-2010 Skąd: Chesterfield |
to i ja dodam pare slow!
Zadne dominos, pizza hut nie rowna sie z pizza domowa. A jesli chodzi o czas to od poczatku do wyciagniecia z piekarnika 40 minut. Dla mnie wazny jest sos pomidorowy na spod - nadaje prawdziwego smaku i koniecznie pizze pieczemy na specjalnej blaszce no chyba ze ktos dysponuje specjalnym piecem [ Ostatnio edytowany przez: annussia 09-02-2012 14:52 ] bla bla bla...
|
kaskaaa | Post #5 Ocena: 0 2012-02-09 14:59:02 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-09-2010 Skąd: London |
Składniki
Ciasto: 160 g wody 2 łyżki oliwy z oliwek 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczki cukru 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1. Wszystkie składniki włożyć do miski w podanej kolejności i wyrobić - 2. Ciasto wyjąć z miski na talerz polany łyżką oliwy, uformować kulę, zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut, 3. Przygotować ulubione nadzienie (np. sos pomidorowy, szynkę, kukurydzę, cebulę, pieczarki, oliwki, mozarella, itp.), 4. Po 15 minutach ciasto wyłożyć na cienką, najlepiej okrągłą blachę, rozprowadzić dłońmi, uformować brzeg w postaci wałka, 5. Na ciasto nałożyć ulubione nadzienie, 6. Piec w rozgrzanym do ok. 200st.C piekarniku, aż zarumienią się brzegi (około 20-25 minut), Ja robie w Thermomixie takze 2 min i zrobione... [ Ostatnio edytowany przez: kaskaaa 09-02-2012 14:59 ] ...
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-02-09 16:54:20 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
znowu-ciupek | Post #7 Ocena: 0 2012-02-09 18:49:54 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2012-02-09 12:21:37, _Arik_ napisał(a): ja robie sam pizze ![]() ![]() ![]() ![]() Będziesz murował z klinkieru na ogródku?Zarąbisty pomysł... Ja będę murował wędzarnię,jak mnie fantazja poniesie to jeszcze się pokuszę o piec... Zarąbiście by było szamot załatwić.Tylko jak tu się szamot nazywa? |
Dwunasty | Post #8 Ocena: 0 2012-02-09 18:55:19 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
|
znowu-ciupek | Post #9 Ocena: 0 2012-02-09 19:19:48 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
Cytat: 2012-02-09 18:55:19, Dwunasty napisał(a): Cytat: 2012-02-09 18:49:54, znowu-ciupek napisał(a): .Tylko jak tu się szamot nazywa? CERAMIC GROG Dobrze wiedzieć.... ![]() Jak tak dalej pójdzie to mi w koncu Danuta wpier....dziel spusci za to moje kombinowanie.... Jeszcze się nie przeprowadzilismy a ja już nasionek nawysiewałem. Czego tam nie ma? ogórki do kiszenia,arbuzy,truskawki,zioła wszelakie...Wędzarkę już obmyślam,Zakupów do kuchni lista dłuższa niż droga do Kalisza... A ten piec do pizzy to kusi...Taki palony drzewem od spodu.... |
Post #10 Ocena: 0 2012-02-09 19:26:47 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|