MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dziś w menu obowiązkowo pizza

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

royaloak2

Post #1 Ocena: 0

2012-02-09 14:41:13 (13 lat temu)

royaloak2

Posty: 992

Kobieta

Z nami od: 06-10-2011

Skąd: Londyn

Cytat:

2012-02-09 14:05:49, tajka napisał(a):
A ja nie wiedziałam że dziś święto pizzy a u mnie właśnie pizza na obiadek haha zbieg okoliczności po prostu


U nas identycznie....tylko ja robie pierwszy raz wiec mam nadzieje, ze bedzie zjadliwie...:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

defcon1

Post #2 Ocena: 0

2012-02-09 14:43:25 (13 lat temu)

defcon1

Posty: 761

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Skąd: 

Dobra to ja rowniez podsylem instrukcje jak zrobic "prawdziwa pizze" (wersja neapolitanska) bo widze ze malo kto zna sie na tym cudownym wynalazku ludzkosci jakim jest pizza :)

510 g maki typu 00
330 ml letniej wody
45 g drozdzy
18 g soli

Wyrabiasz ciasto az bedzie gladkie. ok 10-20 min. zostawiasz do wyrosniecia na ok 1-1.5 godz.
Najlepszy rezultat bedzie jednak jesli po tym jak ciasto wyrosnie wlozysz je do pojemnika lekko wysmarowanego oliwa z oliwek na 24godz do lodowki. Spowolni to proces rosniecia i sprawi ze ciasto stanie sie bardziej elastyczne.

Jako ze male szanse aby ktos posiadal prawdziwy piec do pizzy w ktorym mozna uzyskac pozadana temeprature dosc uzyteczny bedzie kamien do pieczenia. Mozna uzyc specjalnych tac do pieczenia pizzy z otworami jednak osobiscie uwazam ze kamien lepiej spelnia swoje zadanie.

Nagrzewasz Piekarnik na maksymalna temperature a w nim kamien tak dlugo aby byl bardzo goracy. W miedzyczasie formujesz pizze. Oczywiscie powinna byc jak najciensza.

Polewasz ciasto gesta passata, ktora mozna wczesniej przyprawic, ja jednak preferuje smak samych pomidorow. Nastepnie posypujesz oregano i dodajesz ser mozarella i jakie tam dodatki lubisz. Nakladasz pizze na kamien, skrapiasz oliwa z oliwek i do piekarnika na jakies 7-10 min.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Post #3 Ocena: 0

2012-02-09 14:49:49 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

annussia

Post #4 Ocena: 0

2012-02-09 14:50:44 (13 lat temu)

annussia

Posty: 915

Kobieta

Z nami od: 23-06-2010

Skąd: Chesterfield

to i ja dodam pare slow!

Zadne dominos, pizza hut nie rowna sie z pizza domowa.
A jesli chodzi o czas to od poczatku do wyciagniecia z piekarnika 40 minut.

Dla mnie wazny jest sos pomidorowy na spod - nadaje prawdziwego smaku i koniecznie pizze pieczemy na specjalnej blaszce

Obrazek

no chyba ze ktos dysponuje specjalnym piecem

[ Ostatnio edytowany przez: annussia 09-02-2012 14:52 ]

bla bla bla...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kaskaaa

Post #5 Ocena: 0

2012-02-09 14:59:02 (13 lat temu)

kaskaaa

Posty: 1014

Kobieta

Z nami od: 05-09-2010

Skąd: London

Składniki
Ciasto:
160 g wody
2 łyżki oliwy z oliwek
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczki cukru
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli




1. Wszystkie składniki włożyć do miski w podanej kolejności i wyrobić -

2. Ciasto wyjąć z miski na talerz polany łyżką oliwy, uformować kulę, zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut,

3. Przygotować ulubione nadzienie (np. sos pomidorowy, szynkę, kukurydzę, cebulę, pieczarki, oliwki, mozarella, itp.),

4. Po 15 minutach ciasto wyłożyć na cienką, najlepiej okrągłą blachę, rozprowadzić dłońmi, uformować brzeg w postaci wałka,

5. Na ciasto nałożyć ulubione nadzienie,

6. Piec w rozgrzanym do ok. 200st.C piekarniku, aż zarumienią się brzegi (około 20-25 minut),


Ja robie w Thermomixie takze 2 min i zrobione...

[ Ostatnio edytowany przez: kaskaaa 09-02-2012 14:59 ]

...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2012-02-09 16:54:20 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #7 Ocena: 0

2012-02-09 18:49:54 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Cytat:

2012-02-09 12:21:37, _Arik_ napisał(a):
ja robie sam pizze ;) najlepsza salami :)) ja do ciasta daje różne przyprawy. takie tam swoje widzie misie ;)) na lato robie sam piec do pizzy, zapraszam chętnych do degustacji ;)))



Będziesz murował z klinkieru na ogródku?Zarąbisty pomysł...
Ja będę murował wędzarnię,jak mnie fantazja poniesie to jeszcze się pokuszę o piec...
Zarąbiście by było szamot załatwić.Tylko jak tu się szamot nazywa?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #8 Ocena: 0

2012-02-09 18:55:19 (13 lat temu)

Dwunasty

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2012-02-09 18:49:54, znowu-ciupek napisał(a):
.Tylko jak tu się szamot nazywa?


CERAMIC GROG

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #9 Ocena: 0

2012-02-09 19:19:48 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Cytat:

2012-02-09 18:55:19, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

2012-02-09 18:49:54, znowu-ciupek napisał(a):
.Tylko jak tu się szamot nazywa?


CERAMIC GROG

Dobrze wiedzieć....:-]

Jak tak dalej pójdzie to mi w koncu Danuta wpier....dziel spusci za to moje kombinowanie....
Jeszcze się nie przeprowadzilismy a ja już nasionek nawysiewałem.
Czego tam nie ma? ogórki do kiszenia,arbuzy,truskawki,zioła wszelakie...Wędzarkę już obmyślam,Zakupów do kuchni lista dłuższa niż droga do Kalisza...
A ten piec do pizzy to kusi...Taki palony drzewem od spodu....

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #10 Ocena: 0

2012-02-09 19:26:47 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,