MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Fasolka w sosie pomidorowym na słodko

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

znowu-ciupek

Post #1 Ocena: 0

2012-01-02 10:43:44 (12 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

No fakt że zawsze w modzie było mieć kucharza z Francji na dworze.
Nie zmienia to faktu że fasolka Brytońska nie jest.
A pierogi które nazywamy ruskimi sa w rzeczywistości pierogami rusińskimi wywodzącymi się z terenów z dawnej Galicji. Natomiast pierogi jako taki mieli ponoć wynaleźć Chińczycy.
Tak samo De volaille z Francją wspólną ma tylko nazwę bo nad Sekwaną go nie uswiadczysz.We francuskim ta nazwa oznacza (o ile dobrze pamiętam) z drobiu.Anglicy znają coś co przypomina tego kotleta (tylko w smaku bo w ich kuchni mięsa tłuczone i zawijane to SF) i nazywa sie on chicken Kiev i był ponoć daniem ukraińskim(chociaz gdzieniegdzie znalazłem wspominki że Rosjanie sobie do niego rościli prawa autorskie).Szczerze mówiąc to nie mam pewności czy tego de volaille to sobie nie zapożyczyliśmy od kiev'a właśnie.Różnia sie one tylko tym że nasz jest "bity" i zawijany a ichni nacinany w tzw kieszonkę.

Legenda mówi też że słynny cordon bleu jest wariacja n/t właśnie chicken kiev.



Warto czasem pooglądać gościa który gotuje a kucharzem z zawodu nie jest.Jest historykiem a gotując potrafi wciągnąć w historię (której całe życie nienawidziłem).
Ogólnie warto czytać o pochodzeniu nazewnictwa potraw

tu ciekawostka

A Propos dań z kuchni ukraińskiej to kiedyś pracowałem z dziewczyna z Ukrainy i dowiedziałem się takiej oto ciekawostki...
Barszcz który u nas nazywa sie ukraiński u nich nazywa się Chaładok (nie bić jak przekręciłem nazwę) i jak sama nazwa wskazuje spozywa się go na zimno.

[ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 02-01-2012 11:07 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

niebieskieucho

Post #2 Ocena: 0

2019-08-12 17:01:45 (5 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2443

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

Zgodnie z trescia watku przyfasolę teraz swoim przepisem na odnieszkodliwienie fasolki w sosie pomidorowym, zwanej tu baked beans. To co sie w niej znajduje - jest troche róznic w zaleznosci od producenta - nie jest, oględnie mówiac, zdrowe.
- Po pierwsze, syrop glukozowo-fruktozowy (czasami dla zmylki podaja syrop glugozowy albo cukier, bo sie ludzie uswiadomili czym on jest (w Stanach zwany corn syrup)
- Po drugie, modyfikowana skrobia kukurydziana (rezyduje obowiazkowo)
- Po trzecie, maltodekstryna (MSG, czyli ukryty glutaminian sodu)
- Po czwarte, aromaty (flavourings). Moze byc kazda trutka, bez obowiazku podawania skladników, bo to przeciez tajemnica producenta
- Po piate bisfenol A, który ze scianek puszki prawdopodobnie pierwszoplanowo lokuje sie w sosie fasolki.

= Zaczynam od solidnego wyplukania sosu na sitku mimo ze zawiera równiez niekwestionowane skladniki (papryka, pomidory).
- Po usmazeniu cebuli na oleju kokosowym,
- dolewam wode,
- dodaje sól himalajska,
- curry,
- kurkume,
- pieprz,
- sproszkowana ostra papryke,
- utarta pestke awokado (albo pól),
- czosnek,
- dwie lub trzy lyzki zmielonych platków owsianych (dla zwiekszenia biomasy),
- pól lzeczki Vegemite (mimo ze ma ukryty MSG)
- jak mam pod reka Stilton albo Camembert to pokrojony rozpuszczam w tym towarzystwie,
- a jak nie mam, to dodaje kwasniej smietany organic.
- jakbym mial dobry sos pomidorowy to bym go tez dodal, ale zwykle takiego nie mam
--
- Jezeli ktos lubi, moze sobie dodac na koniec dwa sredniej wielkosci logarytmy naturalne (trzeba dobrze wymieszac, zeby sie wchlonely).

[ Ostatnio edytowany przez: niebieskieucho 12-08-2019 17:06 ]

Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

niebieskieucho

Post #3 Ocena: 0

2019-08-12 17:02:55 (5 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2443

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

nastapilo jakies zwurdzenie

[ Ostatnio edytowany przez: niebieskieucho 12-08-2019 17:04 ]

Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

ZosiaS

Post #4 Ocena: 0

2019-08-12 18:03:48 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Nie byłoby wygodniej użyć fasoli suchej po uprzednim namoczeniu?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #5 Ocena: 0

2019-08-12 18:10:00 (5 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-08-12 18:03:48, ZosiaS napisał(a):
Nie byłoby wygodniej użyć fasoli suchej po uprzednim namoczeniu?


To samo miałam pytać. :-) Tyle kombinacji, zeby zmodyfikować fasolkę z puszki.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZosiaS

Post #6 Ocena: 0

2019-08-12 18:14:09 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-08-12 18:10:00, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:

2019-08-12 18:03:48, ZosiaS napisał(a):
Nie byłoby wygodniej użyć fasoli suchej po uprzednim namoczeniu?


To samo miałam pytać. :-) Tyle kombinacji, zeby zmodyfikować fasolkę z puszki.


A ile marnotrawstwa (bez urazy) w postaci wody, wyrzuconych składników i niepotrzebna produkcja śmieci.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

niebieskieucho

Post #7 Ocena: 0

2019-08-12 18:30:35 (5 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2443

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

@ZosiaS, EFKAKONEFKA33

Moczenie i gotowanie fasolki wymaga dlugiego czasu. Z puszki jest szybko. Jedynie smazenie cebuli jest najbardziej czasochlonne, ale i tak duzo szybsze (max. 10 min.) Reszte skladników dodaje sie natychmiast i od razu danie gotowe.

"A ile marnotrawstwa (bez urazy) w postaci wody, wyrzuconych składników i niepotrzebna produkcja śmieci."

Wole takie "marnotrawstwo" niz spozywanie toksycznych dodatków. Przykladowo, syrop glukozowo-fruktozowy (podobnie jak fruktoza), jest trucizną, jest prawie we wszystkich produktach spozywczych i powoduje otylosc.
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

ZosiaS

Post #8 Ocena: 0

2019-08-12 18:49:39 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Rozumiem potrzebę zdrowego odżywiania, ale odzyskiwanie "zdrowego" jedzenia z produktów wysokoprzetworzonych trąci absurdem.
Jeśli nie masz czasu namoczyć fasoli na noc i potem jej ugotować (co zajmuje około godziny, w zależności od gatunku), to może mniejszym złem jest kupienie fasoli w wodzie?
na przykład takiej
Ingredients:
White Beans* 60%, Water, Sea Salt
*Organic Products

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

niebieskieucho

Post #9 Ocena: 0

2019-08-12 19:55:37 (5 lat temu)

niebieskieucho

Posty: 2443

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2008

Skąd: Folkestone

Cytat:

2019-08-12 18:49:39, ZosiaS napisał(a):
Rozumiem potrzebę zdrowego odżywiania, ale odzyskiwanie "zdrowego" jedzenia z produktów wysokoprzetworzonych trąci absurdem.
Jeśli nie masz czasu namoczyć fasoli na noc i potem jej ugotować (co zajmuje około godziny, w zależności od gatunku), to może mniejszym złem jest kupienie fasoli w wodzie?
na przykład takiej
Ingredients:
White Beans* 60%, Water, Sea Salt
*Organic Products



Po pierwsze takiej nie widzialem, a po drugie widze opakowanie plastikowe, wiec BPA. Skoro fasola jest tylko w wodzie, wiec go wchlania.
Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer Skype

ZosiaS

Post #10 Ocena: 0

2019-08-12 20:08:46 (5 lat temu)

ZosiaS

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2019-08-12 19:55:37, niebieskieucho napisał(a):
Cytat:

2019-08-12 18:49:39, ZosiaS napisał(a):
Rozumiem potrzebę zdrowego odżywiania, ale odzyskiwanie "zdrowego" jedzenia z produktów wysokoprzetworzonych trąci absurdem.
Jeśli nie masz czasu namoczyć fasoli na noc i potem jej ugotować (co zajmuje około godziny, w zależności od gatunku), to może mniejszym złem jest kupienie fasoli w wodzie?
na przykład takiej
Ingredients:
White Beans* 60%, Water, Sea Salt
*Organic Products



Po pierwsze takiej nie widzialem, a po drugie widze opakowanie plastikowe, wiec BPA. Skoro fasola jest tylko w wodzie, wiec go wchlania.


Opakowania są BPA free 😊
Fasolę w wodzie znajdziesz również w puszkach i słoikach, zapewne w każdym markecie.

Niestety nie polecę żadnej, bo wolę ugotować w domu, też lubię zdowo zjeść.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,