MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Fasolka w sosie pomidorowym na słodko

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 3 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2012-01-01 22:02:39 (12 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Ada, u mnie też robiono głównie z tzw jaśka, czyli grubej fasoli, ale nie tylko, czasami też z takiej dziwnej pstrokatej, biało czerwonej.
różne.
Tak czy siak, bardziej chyba chodzi o zawartość przypraw.
Polska fasolka to po prostu bogato w mięcho, zazwyczaj wędzony boczek, kiełbasę i trochę pikantne pieprzem, niż słodkie.

Po prostu ma tu chyba to że polska kuchnia jest historycznie naznaczona w lubość stosowania bogato w mięcho i przyprawy.

To ta różnica ;) w zawartości :))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Samurajka

Post #2 Ocena: 0

2012-01-01 22:02:44 (12 lat temu)

Samurajka

Posty: 3554

Kobieta

Z nami od: 14-08-2010

Skąd: Marden

u mnie tez sie jaska uzywa ;) najlepsza jest.A to cos w puszce to chyba ostatnia rzecz jaka bym zjadla ;)
Nadzieja, to matka tych, którzy nie boją się rzucać myśli w daleką przyszłość. :*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #3 Ocena: 0

2012-01-01 22:31:12 (12 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

to w puszce jak by dodać mięcha / kiełbasy lub podsmażonego wędzonego boczku, soli, pieprzu, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy to powinno być zjadliwe :)))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Adacymru

Post #4 Ocena: 0

2012-01-01 22:37:34 (12 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Jedni sie podniecaja kawiorem, a niektorym przez gardlo nie przejdzie. Jak komus smakuje angielska fasolka, to dlaczego ma nie jesc. Nie jest to jescze zamach na swoje zycie, ani nietakt towarzyski.....chyba. :-o
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #5 Ocena: 0

2012-01-01 22:46:54 (12 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

hahahaha, ada, mówimy o tym co brakuje tej potrawie do naszego kontynentalnego smaku, ja wiem że w drugą stronę jest podobnie, są rzeczy które anglikom przez gardło nie za bardzo chcą przejść stąd popularność i obowiązkowe "angielskie śniadania" w menu w wielu krajach odwiedzanych przez anglików :)

Dla mnie to parodia żebym w koniecznie w hiszpanii musiał mieć kiełbase krakowską, kotleta i bigos, (zakałdam że urlop a nie zamieszkanie) a znam takich co potrafili zrezygnować z urlopu i wrócić do anglii gdy dowiedzieli się że hotel nie ma angielskiego śniadania :)))
Ot, takie rozważania i porównania nie groźne przecież :)

Ale jak ktoś odpowie na zaproszenie Krunschwitz`a to zapewne będzie miał okazję zjeść pyszną jaszczurkę, choć jak znam siebie, wymagał bym pewnych modyfikacji do przypraw hahahaa :)))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

agarudii

Post #6 Ocena: 0

2012-01-01 22:57:43 (12 lat temu)

agarudii

Posty: 4781

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

Skąd: trolford ;-)

a ja lubie angielska fasolke:-] lubie tez kielbaski. z angielskiego sniadania nie przejda mi przez gardlo pomidory(chyba ze wzgledu na wyglad, bo ogolnie pomidory bardzo lubie, ale w sumie to nie na cieplo) i ta ichniejsza kaszanka
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

_cornish_

Post #7 Ocena: 0

2012-01-01 23:08:21 (12 lat temu)

_cornish_

Posty: 41

Mężczyzna

Z nami od: 04-08-2010

Skąd: Cornwall

Ale po co to porównywanie baked beans do fasoli po bretońsku? Przecież to dwie różne potrawy. Chili con carne to też fasola z sosem pomidorowym, a nikt podobnego porównania nie stosuje.

A co do "polskiej fasolki". Bretania to nie jest region w Polsce:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

krakn

Post #8 Ocena: 0

2012-01-01 23:10:44 (12 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2012-01-01 23:08:21, _cornish_ napisał(a):
Ale po co to porównywanie baked beans do fasoli po bretońsku? Przecież to dwie różne potrawy. Chili con carne to też fasola z sosem pomidorowym, a nikt podobnego porównania nie stosuje.

A co do "polskiej fasolki". Bretania to nie jest region w Polsce:)

Ani nawet na wyspie też nie :-]
Znajdziemy go dokładnie po drugiej stronie kanału La Manche północno-zachodnia francja, efekt po emigracji Brytyjczyków na kontynent ;))
Ale bez podniet, to było tysiąc lat temu ;)
Ale kultura i język jest.
A wogóle w tym rejonie dla francuzów z południa Francji to "śmiesznie mówią" i "dziwnie jedzą"
I są powodem żartów :)


EDIT
Soory, za dygresje :)
Ale nie sposób odłączyć jedzenia, od historii i bogactwa anegdot :)
bo to i to z życia wzięte i jest tak samo ciekawe :)))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

znowu-ciupek

Post #9 Ocena: 0

2012-01-02 00:49:06 (12 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Cytat:

2012-01-01 21:54:27, Adacymru napisał(a):
Cytat:

2011-12-29 23:03:16, krakn napisał(a):
i nie licz na ucztę kubków smakowych jeżeli liczysz na coś lepszego niż polska fasolka po brytońsku :)))


A ja nigdy nie jadlam fasolki po bretonsku (u mnie w domu sie tak ja nazywalo) z takiej fasolki jak w Baked beans. U nas zawsdze jaska fasole sie do takiej uzywalo.



I dobrze się u Was w domu jadało...Bo fasolka po Bretońsku nie brytońsku-nie daj Boże.Polak to wymyślił...W Bretanii żeby było smieszniej.Taka ona Brytońska jak frytki amerykańskie:-]:-]Fasolka po Bretońsku historia prawdziwa.
Taka ona Brytyjska jak pierogi ruskie z Rosji:-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #10 Ocena: 0

2012-01-02 01:48:33 (12 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

ciupek, no fajna anegdota :)
A tak na poważnie, to że mamy tak jak mamy to wina tego że od wieków polacy nie dość że lubieli dobrze zjeść to mieliśmy najazdy z różnych nacji i różnych stron.
A to potop szwedzki, a to tatarskie rajdy, a to Królowa Bona co przecież wśród biedoty rozsławiła warzywa, stąd wzieła się nazwa "włoszczyzna"
Był czas że i w polsce była moda na elegancję francję, czyli własnie upodobania do czerpania zwyczajów kulinarnych z jakże bogatej w smaki, aromaty kuchni francuzkiej.

O wpływie niemców, austyjaków i węgrów bratanków już nie wspomnę ;)
czyli kapusta kiszona, goląka, kotlet w panierce, i gulosz ;)


To wszytsko wymieszane w tyglu ułańskiej fantazji i mamy co mamy.

A co do ruskich pierogów, no ruscy też mają pierogi i pyzy, choć je inaczej nazywają, czasami inaczej troszkę podają.
Ale pieroga jako takiego to zjesz niemal na całym świecie.
Od tak malutkich jak paznokieć aż po tak duże jak dwie dłonie.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 3 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,