MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nazwy mięs po angielsku

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 3 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

staryznajomy

Post #1 Ocena: 0

2011-11-17 22:29:22 (12 lat temu)

staryznajomy

Posty: n/a

Konto usunięte

chyba jednak lepiej nie znać nazw a rodzaje mięs.
jakoś nigdy nie miałem problemów z obiadem.
mięso jakie jest -każdy widzi.
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #2 Ocena: 0

2011-11-18 00:37:16 (12 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Cytat:

2011-11-17 21:18:30, monikacookies napisał(a):

mam tez ochote na karkowke,ale jak tego poszukac?
karkówka to pork neck

Taka mała ciekawostka Jeżeli kupujemy mięso w hurtowni(my od jakiegoś czasu tylko tam sie zaopatrujemy bo po raz taniej a po dwa świeże) to karkówkę sprzedają razem z łopatką jako pork neck end albo jako pork schoulder ObrazekObrazek
To tez może sie przydać

Za tydzień pewnie znowu pojedziemy na zakupy to może cyknę focie jak to wygląda i rozbiór (dla tych co by chcieli a nie bardzo zrozumieli z tych obrazków o co biega)

[ Ostatnio edytowany przez: znowu-ciupek 18-11-2011 01:38 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mlody_leszczyk

Post #3 Ocena: 0

2011-11-18 01:47:16 (12 lat temu)

mlody_leszczyk

Posty: 1460

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Skąd: Luton

Cytat:

2011-11-17 22:03:50, Hail_Eris napisał(a):
Cytat:

2011-11-17 21:12:01, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

2011-11-17 21:02:32, Hail_Eris napisał(a):

Zdejmij tą tłustą skórkę i ugotuj to.


nie ściągaj skórki przed ugotowaniem:)
a wywar doskonały do sosów czy pod grochówkę będzie:)


Ot - słusznie prawi! O grochówce nie pomyślałem.
W każdym razie - smak przedni tego Gammonia!

Ku wyjaśnieniu - tak, to wieprzowina.


Ja Gamonia kupuję takiego sporawego 1,60-1,80 kg. Zawinietego w taka siatkę jakby z gumy od majtek;-) taką rozciagliwa. W Asdzie zazwyczaj. Wyciagam mięso z tej siatki, tak aby jej nie rozerwać. Myje je dokładnie poczyms od środka nacieram przyprawami, jakie mam pod reka i zawijam w rulona i ponownie wkladam do siatki, poczym wrzucam mięso do garnka i zalewam woda z sola. Odstawiam na całą noc do lodówki, aby mięso opilo się tej zalewy. Na drugi dzień wyciagam to z garnka i zawijam folią aluminiową i do piekarnia tak na 2,5-3h zależnie od ilości miesa w temperaturze 160-170'C.
Na goraco do obiadu pokrojone w grubsze plastry do kartoflii, a na zimno gdy ostygnie w ciensze na kanapki.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

monikacookies

Post #4 Ocena: 0

2011-11-18 02:06:51 (12 lat temu)

monikacookies

Posty: 288

Kobieta

Z nami od: 22-10-2010

Skąd: manchester

dzieki bardzo,wszystko zrobilo sie "jasniejsze":P

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

znowu-ciupek

Post #5 Ocena: 0

2011-11-18 02:07:21 (12 lat temu)

znowu-ciupek

Posty: 4642

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Skąd: hove

Cytat:

2011-11-18 01:47:16, mlody_leszczyk napisał(a):
Ja Gamonia kupuję takiego sporawego 1,60-1,80 kg. Zawinietego w taka siatkę jakby z gumy od majtek;-) taką rozciagliwa. W Asdzie zazwyczaj. Wyciagam mięso z tej siatki, tak aby jej nie rozerwać. Myje je dokładnie poczyms od środka nacieram przyprawami, jakie mam pod reka i zawijam w rulona i ponownie wkladam do siatki, poczym wrzucam mięso do garnka i zalewam woda z sola. Odstawiam na całą noc do lodówki, aby mięso opilo się tej zalewy. Na drugi dzień wyciagam to z garnka i zawijam folią aluminiową i do piekarnia tak na 2,5-3h zależnie od ilości miesa w temperaturze 160-170'C.
Na goraco do obiadu pokrojone w grubsze plastry do kartoflii, a na zimno gdy ostygnie w ciensze na kanapki.

Można też użyć piwa zamiast wody i wcale nie będzie to marnotrawstwo piwa.Można tym co mięso nie wchłonęło podlewać gamonia w czasie pieczenia.Idealnie byłoby go nastrzyknąć tym "wywarem" ale nie każdy ma dostęp do choćby nowych strzykawek i igieł (muszą byc grube bo cienkie się zatykają i krzywia ) lub nastrzykiwarki.
Wtedy gamoń jest cały kruchutki w środku a skórka chrupiąca.

Do marynowania boczku przed pieczeniem (też jest wypas) świetnie sprawdza się cider (tylko nie taki z tych wielkich butli za 2 funty:-] )

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

MerryPoppins

Post #6 Ocena: 0

2011-11-18 07:27:47 (12 lat temu)

MerryPoppins

Posty: 984

Kobieta

Z nami od: 15-02-2011

Skąd: Doncaster

a ja palcem u rzexnika pokazuje jak mi jezyka w gebie braknie :)) i zawsze sie zrozumiemy :))
Boże uchroń mnie przed fałszywymi przyjaciółmi, bo z wrogami sam sobie poradze... [url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosha74

Post #7 Ocena: 0

2011-11-18 08:45:33 (12 lat temu)

gosha74

Posty: 457

Kobieta

Z nami od: 17-02-2009

Skąd: londyn

ja do marynowania miesa uzywam REGGAE SAUCE, a dzis robie zeberka w tej wlasnie marynacie- pacle lizac :)
nie bądź gnidą poczuj freedom :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #8 Ocena: 0

2011-11-18 08:56:03 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mlody_leszczyk

Post #9 Ocena: 0

2011-11-18 09:05:37 (12 lat temu)

mlody_leszczyk

Posty: 1460

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Skąd: Luton

Cytat:

2011-11-18 08:56:03, Bestia napisał(a):
A jak dla mnie to angielskie mieso jakies takie twarde jest. Ile razy gotowalam gulasz, czy jakas pieczen, za chiny ludowe nie chcialo zmieknac. Wolowina dla mnie tu smierdzi, a ja tak lubie befsztyk tatarski.:-[ Miesa mielonego nie kupuje, bo jak kiedys robilam golabki, to z miesa wyciagnelam jakies wlosy jak od szczotki do zamiatania.:-Y

W Polsce kupilam maszynke do mielenia miesa, wiec miele sama miesko. Mieso wieprzowe zamawiam w Polskim sklepie raz na dwa tygodnie.

Kurczaki tez dla mnie smierdza.
Wypadaloby jest tylko salate.:-]:-]:-]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Bestia</i> 18-11-2011 08:57 ]




No ale w salate to slimaki srają ;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

KaskaM

Post #10 Ocena: 0

2011-11-18 09:13:39 (12 lat temu)

KaskaM

Posty: 1030

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Skąd: dziura zabita dechami

kilka razy kupilam gammonia/:)/ale skubany byl peklowany wczesniej-zapodalam ziolami itd.byl tak slony ze szkoda gadac.chyba rzeczywiscie lepiej ugotowac albo najpierw wymoczyc gada.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,