MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jakie ciepłe potrawy na szybko?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 3 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2011-02-09 00:26:20 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

hehe, z tymi lekarzami to też widzisz róznie bywa, jeden ci zapoda wszytko co ma w aptece,a drugi powie ze najszybciej to ty sam sobie pomożesz :))
Nie ważne. u lekarza byłem tak z 22 lat temu :) Poza oddawaniem krwi honorowo, wiec moze coś się zmieniło w medycynie i maśle :)
na razie żyje te 4 z przodu mam i nie narzekam :) wszytko działa :)

Bakłażan też super, nawet na zimno, i nawet do świeżej bułeczki i można zabrać jako przekąskę :)

A jeszcze na szybko to też zasmażane mieszanki jarzyn, po prostu tłuszcz i jarzyny smarze tak by były lekko chrupiące.
Tyle że trzeba rozmrozić, np na druszlaku przepłukuje gorącą wodą i docedzam wode ile się da, bo zamiast smażyć to się będą gotowały :/ a to już nie to samo.
żeby było bardziej syte czasami podgotuje makaron i al'dente wrzucam w jarzyny, resztę nadmiaru wody wyciągnie makaron, po kilkunastu minutach duszenia jest miękki i nabiera smaku.

do popicia białe wino i jest zarąbiście :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

krakn

Post #2 Ocena: 0

2011-02-09 00:31:52 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

A tak w ogóle to my paskudy jesteśmy, zepsuliśmy temat :))))

A tak przy okazji, to powiem że te wszytkie mrożonki to pies nie chec jadać, najpierw niech się nauczą robić ciasto na pierogi, w Krakowie jest bar specjalizujący się w pierogach, kupić przepisy i robić jak się należy, dać znać, to będę kupował i to dużo. bo jak dobre to ja 30 pierogów jem na raz :)

Puki co, średnio co druga paczka, gdy się skusiłem to lądowała w koszu, ta "co pierwsza" była zjadana bo widać byłem paskudnie głodny.
Fuj gorsze niż wypieki z greksa :)))

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #3 Ocena: 0

2011-02-09 00:32:34 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Dlatego ja mieszanki wrzucam do woka. Temperatura wyzsza i szybsze odparowywania - chociazby ze wzgledu na budowe woka... Polecam.
edit: ale prawdziwego woka, a przynajmniej "prawie" prawdziwego, a nie z hipermaketu. Ja swojego targalam z Japonii...

[ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szklanka 09-02-2011 00:33 ]

"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2011-02-09 01:15:15 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

też używam woka, to juz drugi w Uk, ale trafił nam się zarąbisty, kupiliśmy go w TKMAx :))) ciężki jak pieron, bardzo trudno nim podrzucać :)
ale ma bardzo dobry gruby teflon.

A na takiego z japoni, prawdziwy kuty też mam hrapke :/

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #5 Ocena: 0

2011-02-09 01:21:58 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Cytat:

2011-02-09 00:31:52, krakn napisał(a):
A tak w ogóle to my paskudy jesteśmy, zepsuliśmy temat :))))

A tak przy okazji, to powiem że te wszytkie mrożonki to pies nie chec jadać, najpierw niech się nauczą robić ciasto na pierogi, w Krakowie jest bar specjalizujący się w pierogach, kupić przepisy i robić jak się należy, dać znać, to będę kupował i to dużo. bo jak dobre to ja 30 pierogów jem na raz :)

Puki co, średnio co druga paczka, gdy się skusiłem to lądowała w koszu, ta "co pierwsza" była zjadana bo widać byłem paskudnie głodny.
Fuj gorsze niż wypieki z greksa :)))

Ja pamietam jakies 20 lat temu jadalo sie w takim barze, ktory w nazwie mial slonia (chyba) i byly rysunki na scianach. Kolorowe. Zwazywszy na czas, kiedy to bylo - rzecz nad wyraz niecodzienna...
To musialo byc gdzies w okolicy Collegium Novum, bo wypadalo sie na chwile cos zjesc i lecialo dalej na zajecia... Pierogi tam byly pierwszorzedne... Jak domowe... O kurcze... jutro chyba zrobie pierogi...

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2011-02-09 01:27:33 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

hehe, no był różowy słoń, jeszcze z 5 lat temu był, BA! nawet go przebudowali i był na prawdę ładnie wygladajacy.

Ale to co ja wspominam, zresztą nie po raz pierwszy, to chodzi o bar z pierogami i spagetti, na Kazimierzu, że tak powiem nie ma nic wspólnego z barem mlecznym :)
pierogi takie jak bym jadł u mojej babci, smaków bez liku.
byłem tam kilkanaście razy, często zamawiałem sobie drugą porcje na wynos i dobijałem na kolacje powtórkę w innym smaku :))

OK, chyba się położę bo głodny się robię a o 5tej muszę wstać :)

Do góry stronyOffline

anna69

Post #7 Ocena: 0

2011-02-09 07:33:09 (14 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

W Gdansku na ul. Piwnej byla kiedys typowa pierogarnia "u Dzika"- nie wiem czy jest ciagle....ale pierogi...takiego wyboru farszow to w zyciu nie widzialam.....a jakie smaki:-) podawali w sumie praktycznie tylko pierogi i zawsze mieli full!!

A co do obiadow na szybko - to nie lepiej zrobic sobie raz na 2tygodnie np sobote do poludnia dzien gotowania - np ze 4 rodzaje zup....zupy gotuje sie nie jakos super dluo a bazy wywarowe mozna zrobic jedna w wielkim garze pozniej dodajac rozne dodatki przemienic je na cos innego - to na pomidorowa, to na ogorkowa, na warzywna czy pieczarkowa....i w malych porcjach sobie pomrozic. rano przed praca wyciagnac jedna porcje i wieczorej wystarczy zagrzac...obiad w 5min kazdego dnia.....
a co innego na szybko - ryz z warzywami
kieblaska zapiekana z cebulka w winie
salatka cesarska....

z mrozonek kupuje tylko mieszanki warzyw zima, bez zadnych ulepszaczy smakowych....ponoc nawet zdrowsze sa takie warzywa mrozone zima niz te w sklepie "swierze"......

Piergi sama sobie mroze jak juz robie.....nie kupuje gotowcow bo sa po protu wstretne!! przynajmniej ja tu na zadne smaczne nie trafilam nigdy!!

[ Ostatnio edytowany przez: anna69 09-02-2011 07:51 ]

Do góry stronyOffline

aneczkaz1

Post #8 Ocena: 0

2011-02-09 09:24:59 (14 lat temu)

aneczkaz1

Kobieta

Z nami od: 14-12-2010

Cytat:

2011-02-08 23:50:24, krakn napisał(a):
Cytat:

2011-02-08 23:38:12, Dwunasty napisał(a):
Cytat:

2011-02-08 23:28:13, Vivienne napisał(a):
Cytat:

2011-02-08 22:36:30, Dwunasty napisał(a):
Prawda jest taka ze nawet średnio uzdolniony kulinarnie facet, jeśli tylko chce jest w stanie ugotować coś smacznego w 45 minut...
Wystarczy zebu mu się chciało poszukać przepisu...

Mrożonki? dlaczego nie? ale nie jako sposób na odżywianie.

Jamie Oliver robi to w 30 minut. Mam na mysli obiad trzydaniowy.;-)

nie zawsze to jest obiad:))) i to jest J.Olivier, no i to jest telewizja:))) Ale fajne żarełko robi.

taa to tak jak idzie sie do restauracji, najbardziej wymyślne danie ma być gotowe max 25 minut.
Tyle że co najmniej kilkanascie osób przygotowuje go od 7 rano, a na zamówienie jest tylko smażone i podawane :-]

a robicie czasami bakłażany i takie coś podobne do ogórka?

fajna sprawa jako dodatek no i też na szybko
to drugie to tylko w kostke i na patelnie podsmaża się na maśle, posolić popieprzyć i gotowe w 5 minut.
czasami to jem z bułką a czasami jako dodatek do obiadu.

A Bakałazana to jak kotleta, w panierkę i jajko i na masło, albo oliwe, ale masło jest smaczniejsze.
To smażenie nie wymaga wysokiej temperaty. tylko masło nie margaryna :/ jak ktoś nie może masła to olej/oliwa

A ja tam goyuje z tej jego ksiazki '30 min meals' i jedzenie super! Fakt, ze zajmuje mi to troche dluzej niz 30 min (max 60:-D) ale wszystko pycha. To sa baaardzo proste przepisy i dlatego nie wymagaja 5 h przygotowan. Polecam dla leniwych!

A i baklazany faszerowane jarzynami z kus kusem, do pieca na 10 min... mmm niebo w gebie8-)

[ Ostatnio edytowany przez: aneczkaz1 09-02-2011 09:29 ]

Jestem breastmate. :D

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #9 Ocena: 0

2011-02-09 09:28:14 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Cytat:

2011-02-09 07:33:09, anna69 napisał(a):
W Gdansku na ul. Piwnej byla kiedys typowa pierogarnia "u Dzika"- nie wiem czy jest ciagle....

nie ma

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #10 Ocena: 0

2011-02-09 09:52:08 (14 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

tez czesto w w Woku z TKMaxx gotuje
na szybko to ryz z warzywami- i np piersia kurczaka, ale odkrylam tez zalety mrozonek jako pol produktow lub dodakow do obiadu, lub dania takie pol przygotowane typu " przepis na obiad" z Winiary- nie zawsze mam czas np gotowac sos smietankowo ziolowo czy szinakowy a tak tylko rybka na patelnie, wymieszam sos i kilka minut gotowe,
Lub chinskie jedzenie , goto3we sosy i suszone dodatki, dodaje tylko swieze miesko i warzywa,
ziemniaki kupuje malutkie, takie ze umyte gotuje w skorce, smaczne sa i tez mniej czasochlonne
zapiekani tez mozna robic szybko i prawie z wszystkiego
odkrylam tez zalety gotowania w mikrofalowce np ryzu-kaszy-kuskus, warzyw swiezych bez wody np brokulow, moze i niezbyt zdrowe ale smaczniejsze niz z garnka i jak Krak pisal na cos trzeba umrzec.

ps
Czy jest tu szansa na kupno kanii lub boczniakow na kotlety? Wieki nie jadlam :-(
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Strona 3 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,