znalazlam swietny film jak go sfiletowac i podzielic na czesci, a dalej??
myslalam o tatarze z lososia, cojeszcze wyczarowac? podpowiecie??
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
|
Postów: 8 |
|
---|---|
osinka17 | Post #1 Ocena: 0 2010-12-22 17:36:23 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2008 Skąd: High Wycombe |
Uleglam dzis szalowi zakupowemu i kupilam... 3kg swiezego lososiai teraz zastanawiam sie co z niego wyczarowac na swieta..
znalazlam swietny film jak go sfiletowac i podzielic na czesci, a dalej?? myslalam o tatarze z lososia, cojeszcze wyczarowac? podpowiecie?? ![]() Pozdrawiam
|
karjo1 | Post #2 Ocena: 0 2010-12-22 17:38:49 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
w galarecie, poezja...
|
midian25 | Post #3 Ocena: 0 2010-12-22 17:39:27 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Mój mąż wczoraj uległ takiemuż samemu szaleństwu i przytargał z morissona ponad 5 kilowego łososia.
Odkroił kilka dzwonek i bedzie łosoś a la karp,pozatym kilka filecików usmażę,może zrobię jeszcze po grecku i nie mam już pomysłu co dalej. "Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2010-12-22 17:54:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
też chciałem kupić łososia ale Beata uparła się ze woli Sea brit, a ja w takim razie kupiłem sobie ponad kilo Seebas-a
Ale chyba jutro wyskoczę po jeszcze coś bo wyszło jeszcze że będziemy robili wigilie ze znajomymi więc polece jeszcze dokupię, być może własnie łososia. strasznie mam ochotę na zrobienie go po prostu tradycyjnie, troszkę kopru i usmażyć oprószone mąką, lub a'la karp w bułce. No i zrobił bym w jarzynach, coś jak po żydowsku, ale bardziej pikantnie, nie mamy karpia, więc zastąpię go łososiem. Właściwie łosośa wystarczy zamoczyć w mleku na godzine, potem tylko posypać siekanym koprem posolic i na patelnie ![]() spece zalecają by była delikatnie nie dosmarzona. podawać z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, najlepiej młodą Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Vivienne | Post #5 Ocena: 0 2010-12-22 18:06:07 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Kawalki lososia skropic obficie sokiem z cytryny, polozyc na foli aluminiowej, posolic, posypac pieprzem, polac bialym winem i posypac swiezym koperkiem. Mozna dodac kilka pomidorkow koktaliowych.
Na tluszczu z lososia przygotowac sos, dodac sok z 1/2 cytryny, smietnane kremowke (mozna polaczyc z maka), zagotowac. Rok temu mialam podobny problem, co zrobic z reszta upieczonego lososia. Byla wiec: paella z lososiem i owocami morza, mus lososowy, salatka z lososiem. I w tym roku nie bedzie na Wigilie lososia! |
|
|
LekarzDrzew | Post #6 Ocena: 0 2010-12-22 18:11:42 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-12-2009 Skąd: Mansfield |
Z ryb u mnie rzadzi ray fish (stinger).Czosnek,oliwa,mniam,mniam.
|
osinka17 | Post #7 Ocena: 0 2010-12-22 19:09:37 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2008 Skąd: High Wycombe |
dzieki za podpowiedzi!!!
zrobie: - smazonego lososia wg Krakna ![]() - duszonego z warzywami - tatara z lososia - po grecku czesc juz zjedzona - przez moja corke, stala i skampala, musialam jej usmazyc - obtoczylam tylko lekko w mace i na patelnie + sos jogurt + koperek, dziecko rzucilo sie jakby ryby w zyciu nie jadlo!! Pozdrawiam
|
Kasia_red | Post #8 Ocena: 0 2010-12-22 19:11:11 (14 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Bardzo lubię łososia z grilla lub patelni grillowej. Wystarczy umyć filet/dzwonek, dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posmarować odrobiną oliwy. Następnie na ruszt, po 2-3 minuty z każdej strony, żeby na zewnątrz był spieczony, a w środku jędrny. Na koniec popieprzyć (koniecznie świeżo zmielony pieprz).
Łosoś dobrze komponuje się z brokułami w sosie z rokpola (rozpuszczamy ser typu rokpol w słodkiej śmietance na delikatnym ogniu). Dobrze smakuje też ze szpinakiem (całe listki duszone na maśle). Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
osinka17 | Post #9 Ocena: 0 2010-12-22 19:22:17 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2008 Skąd: High Wycombe |
no nie... Kasia_red
![]() Pozdrawiam
|
|