MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Losos swiezy

 

Postów: 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

osinka17

Post #1 Ocena: 0

2010-12-22 17:36:23 (14 lat temu)

osinka17

Posty: 543

Kobieta

Z nami od: 16-12-2008

Skąd: High Wycombe

Uleglam dzis szalowi zakupowemu i kupilam... 3kg swiezego lososiai teraz zastanawiam sie co z niego wyczarowac na swieta..

znalazlam swietny film jak go sfiletowac i podzielic na czesci, a dalej??

myslalam o tatarze z lososia, cojeszcze wyczarowac? podpowiecie??:-]
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2010-12-22 17:38:49 (14 lat temu)

karjo1

Posty: 21289

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

w galarecie, poezja...

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

midian25

Post #3 Ocena: 0

2010-12-22 17:39:27 (14 lat temu)

midian25

Posty: n/a

Konto usunięte

Mój mąż wczoraj uległ takiemuż samemu szaleństwu i przytargał z morissona ponad 5 kilowego łososia.
Odkroił kilka dzwonek i bedzie łosoś a la karp,pozatym kilka filecików usmażę,może zrobię jeszcze po grecku i nie mam już pomysłu co dalej.
"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #4 Ocena: 0

2010-12-22 17:54:00 (14 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

też chciałem kupić łososia ale Beata uparła się ze woli Sea brit, a ja w takim razie kupiłem sobie ponad kilo Seebas-a

Ale chyba jutro wyskoczę po jeszcze coś bo wyszło jeszcze że będziemy robili wigilie ze znajomymi więc polece jeszcze dokupię, być może własnie łososia.

strasznie mam ochotę na zrobienie go po prostu tradycyjnie, troszkę kopru i usmażyć oprószone mąką, lub a'la karp w bułce.

No i zrobił bym w jarzynach, coś jak po żydowsku, ale bardziej pikantnie, nie mamy karpia, więc zastąpię go łososiem.

Właściwie łosośa wystarczy zamoczyć w mleku na godzine, potem tylko posypać siekanym koprem posolic i na patelnie :)
spece zalecają by była delikatnie nie dosmarzona.
podawać z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, najlepiej młodą
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Vivienne

Post #5 Ocena: 0

2010-12-22 18:06:07 (14 lat temu)

Vivienne

Posty: 2665

Kobieta

Z nami od: 26-01-2010

Skąd: London

Kawalki lososia skropic obficie sokiem z cytryny, polozyc na foli aluminiowej, posolic, posypac pieprzem, polac bialym winem i posypac swiezym koperkiem. Mozna dodac kilka pomidorkow koktaliowych.
Na tluszczu z lososia przygotowac sos, dodac sok z 1/2 cytryny, smietnane kremowke (mozna polaczyc z maka), zagotowac.

Rok temu mialam podobny problem, co zrobic z reszta upieczonego lososia. Byla wiec: paella z lososiem i owocami morza, mus lososowy, salatka z lososiem. I w tym roku nie bedzie na Wigilie lososia!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

LekarzDrzew

Post #6 Ocena: 0

2010-12-22 18:11:42 (14 lat temu)

LekarzDrzew

Posty: 856

Mężczyzna

Z nami od: 28-12-2009

Skąd: Mansfield

Z ryb u mnie rzadzi ray fish (stinger).Czosnek,oliwa,mniam,mniam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

osinka17

Post #7 Ocena: 0

2010-12-22 19:09:37 (14 lat temu)

osinka17

Posty: 543

Kobieta

Z nami od: 16-12-2008

Skąd: High Wycombe

dzieki za podpowiedzi!!!

zrobie:

- smazonego lososia wg Krakna ;)
- duszonego z warzywami
- tatara z lososia
- po grecku

czesc juz zjedzona - przez moja corke, stala i skampala, musialam jej usmazyc - obtoczylam tylko lekko w mace i na patelnie + sos jogurt + koperek, dziecko rzucilo sie jakby ryby w zyciu nie jadlo!!
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Kasia_red

Post #8 Ocena: 0

2010-12-22 19:11:11 (14 lat temu)

Kasia_red

Posty: 3814

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Skąd: Londyn

Bardzo lubię łososia z grilla lub patelni grillowej. Wystarczy umyć filet/dzwonek, dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny, posmarować odrobiną oliwy. Następnie na ruszt, po 2-3 minuty z każdej strony, żeby na zewnątrz był spieczony, a w środku jędrny. Na koniec popieprzyć (koniecznie świeżo zmielony pieprz).
Łosoś dobrze komponuje się z brokułami w sosie z rokpola (rozpuszczamy ser typu rokpol w słodkiej śmietance na delikatnym ogniu).
Dobrze smakuje też ze szpinakiem (całe listki duszone na maśle).
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

osinka17

Post #9 Ocena: 0

2010-12-22 19:22:17 (14 lat temu)

osinka17

Posty: 543

Kobieta

Z nami od: 16-12-2008

Skąd: High Wycombe

no nie... Kasia_red :) chyba kupie drugiego lososia!!!
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

 

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,