MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przepisy na dania bożonarodzeniowe

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 36 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 36 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ZlotaPerla2

Post #1 Ocena: 0

2022-12-21 22:48:40 (rok temu)

ZlotaPerla2

Posty: 2454

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Skąd: Pothole town

Cytat:

2022-12-21 19:48:33, andyopole napisał(a):
Cytat:

2022-12-21 19:42:10, SweetLiar napisał(a):
Pamietam, że moja mama zawsze zakwaszała octem. Koncentrat też kupiłam na wszelki wypadek i chyba ważne jest też, żeby barszcz gotował się na wolnym ogniu?





Ocet to trucizna!!! Kwas octowy to jedna z najbardziej zracych substancji.

Stosujcie sok z cytryny lub limonki. Ostatecznie kwasek cytrynowy, chociaz wiekszosc dostepna na rynku jest produkowana synthetycznie.


Grzybki w occie mniam, papryka w occie mniam, inne przetwory w occie mniam, korniszony! galareta z octem mniam - jaka trucizna? :-p
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2022-12-21 23:50:03 (rok temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Cytat:

2022-12-21 22:48:40, ZlotaPerla2 napisał(a):
Grzybki w occie mniam, papryka w occie mniam, inne przetwory w occie mniam, korniszony! galareta z octem mniam - jaka trucizna? :-p

Jak mogłaś pominąć śledzie z octem i w oleju oraz ocet w majonezie???

Ludzie, nie popadajmy w obłęd. Octu nikt nie pije szklankami ani nie je się tego łyżką stołową. Na cały garnek barszczu wystarczą dwie kropelki octu, nie dajmy się zwariować bo trzeba by niebawem przestać oddychać :-)


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2022-12-22 02:39:37 (rok temu)

Maat17

Posty: 5887

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Ocet, ocet…. niemawidze octu.
Obrazek
Dwa cartony tego bylo z data 25 i 26.
NIe dla mnie. Cena mnie nie przekonala. :-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #4 Ocena: 0

2022-12-22 13:00:01 (rok temu)

ZlotaPerla2

Posty: 2454

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Skąd: Pothole town

Te śledzie na piechotę już same do Bałtyku wrócą :-8


Sweet, nie zapomniałam o śledziach, ale nie mogłam dodać mniam :-] bo ja i ryby to ogień i woda - niech one sobie w tej wodzie zostaną :-8

Jutro ostatnie zakupy po pracy - mam nietypową zmianę od 10 rano, potem muszę zakupy zrobić, może jeszcze coś będzie w sklepach.

Serniko-makowiec chcę zrobić jakiś prosty i mały ale z bakaliami, ktoś coś? i tak neta w pracy przeszukam ;-)
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2022-12-23 00:58:40 (rok temu)

SweetLiar

Posty: 10986

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Ugotowałam włoszczyznę na sałatkę jarzynową, przestudzony wywar przelałam do butelki i dzbanka i wstawiłam do lodówki. To będzie baza do barszczu plus oczywiście ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny i gwóźdź programu, czyli buraki :-)
Już się chyba mniej stresuje, prezenty kupione, catering w drodze, nawet jakby mi ten barszcz nie wyszedł to święta powinny być udane:-)

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #6 Ocena: 0

2022-12-23 03:21:33 (rok temu)

Maat17

Posty: 5887

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Sweet…. przykleje sie do tej salatki.
U mnie w domu zawsze gotowalo sie w lupach, pozniej obieranie i krojenie, ze niby lepszy smak. Ja kiedys tez tak robilam, teraz wszystko gotuje na parze, juz obrane, ide na latwizne, a jajka do wody na koncu.

Moja gotowa, nawet troche podjadlam. :-]

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 23-12-2022 03:23 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #7 Ocena: 0

2022-12-23 09:06:41 (rok temu)

ZlotaPerla2

Posty: 2454

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Skąd: Pothole town

Warzywa do sałatki w skorupach, jajka na końcu. Jutro będę robić.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2022-12-23 09:41:17 (rok temu)

karjo1

Posty: 20630

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

W ramach kolorystyki barszczu, wystarczy odlac pol szklanki plynu przed zagotowaniem, kiedy kolorek burakow juz sie zlapal i dodanie tuz przed koncem gotowania.
Zakwaszenie przed ugotowaniem warzyw moze spowodowac, ze beda twarde.
Mi sie najlepiej sprawdza odrobina occtu ziolowego/winnego badz sok z cytryny, dla smaku.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #9 Ocena: 0

2022-12-23 10:37:14 (rok temu)

rafald

Posty: 1352

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Skąd: Londyn

Uff... udało się wczoraj wieczorem trochę obrobić z garami :)
Barszcz gotowy, śledzie też, ryby do smażenia pofiletowane...
Dziś będą eksperymenty z wegańskimi słodkościami...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #10 Ocena: 0

2022-12-23 19:52:49 (rok temu)

jolantina

Posty: 3819

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

A ja pierwszy raz w zyciu bede robic uszka. Do tej pory lecialam na gotowcach, farsz mam jakis tam, grzyby z kapusta, ciasto tez wyrobione, jutro bedzie zabawa.
Barszcz - 5 burakow, pokrojonych w plasterk, gotuje okolo godziny, potem dodaje jedna marchewke, kilka grzybkow suszonych, pietruszke, por , seler, i jedno jablko.
Przyprawy:
ziele angielskie, majeranek, lisc laurowy, jalowiec, pieprz czarny i sol oczywiscie
Na koniec zakwaszam zakwasem z burakow, a jesli nie mam to octem jablkowym. Spirytusowy sluzy u mnie do dezynfekcji, nigdy do konsumpcji.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 36 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,