Str 36 z 37 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ZlotaPerla2 |
Post #1 Ocena: 0 2022-12-21 22:48:40 (2 lata temu) |
 Posty: 4213
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Cytat:
2022-12-21 19:48:33, andyopole napisał(a):
Cytat:
2022-12-21 19:42:10, SweetLiar napisał(a):
Pamietam, że moja mama zawsze zakwaszała octem. Koncentrat też kupiłam na wszelki wypadek i chyba ważne jest też, żeby barszcz gotował się na wolnym ogniu?
Ocet to trucizna!!! Kwas octowy to jedna z najbardziej zracych substancji.
Stosujcie sok z cytryny lub limonki. Ostatecznie kwasek cytrynowy, chociaz wiekszosc dostepna na rynku jest produkowana synthetycznie.
Grzybki w occie mniam, papryka w occie mniam, inne przetwory w occie mniam, korniszony! galareta z octem mniam - jaka trucizna? Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
|
SweetLiar |
Post #2 Ocena: 0 2022-12-21 23:50:03 (2 lata temu) |
 Posty: 10992
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2022-12-21 22:48:40, ZlotaPerla2 napisał(a):
Grzybki w occie mniam, papryka w occie mniam, inne przetwory w occie mniam, korniszony! galareta z octem mniam - jaka trucizna?
Jak mogłaś pominąć śledzie z octem i w oleju oraz ocet w majonezie???
Ludzie, nie popadajmy w obłęd. Octu nikt nie pije szklankami ani nie je się tego łyżką stołową. Na cały garnek barszczu wystarczą dwie kropelki octu, nie dajmy się zwariować bo trzeba by niebawem przestać oddychać
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
 
|
 |
|
Maat17 |
Post #3 Ocena: 0 2022-12-22 02:39:37 (2 lata temu) |
 Posty: 6751
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Ocet, ocet…. niemawidze octu.
Dwa cartony tego bylo z data 25 i 26.
NIe dla mnie. Cena mnie nie przekonala.
|
 
|
 |
|
ZlotaPerla2 |
Post #4 Ocena: 0 2022-12-22 13:00:01 (2 lata temu) |
 Posty: 4213
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Te śledzie na piechotę już same do Bałtyku wrócą
Sweet, nie zapomniałam o śledziach, ale nie mogłam dodać mniam ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) bo ja i ryby to ogień i woda - niech one sobie w tej wodzie zostaną
Jutro ostatnie zakupy po pracy - mam nietypową zmianę od 10 rano, potem muszę zakupy zrobić, może jeszcze coś będzie w sklepach.
Serniko-makowiec chcę zrobić jakiś prosty i mały ale z bakaliami, ktoś coś? i tak neta w pracy przeszukam Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
SweetLiar |
Post #5 Ocena: 0 2022-12-23 00:58:40 (2 lata temu) |
 Posty: 10992
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ugotowałam włoszczyznę na sałatkę jarzynową, przestudzony wywar przelałam do butelki i dzbanka i wstawiłam do lodówki. To będzie baza do barszczu plus oczywiście ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny i gwóźdź programu, czyli buraki
Już się chyba mniej stresuje, prezenty kupione, catering w drodze, nawet jakby mi ten barszcz nie wyszedł to święta powinny być udane
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
 
|
 |
|
|
Maat17 |
Post #6 Ocena: 0 2022-12-23 03:21:33 (2 lata temu) |
 Posty: 6751
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Sweet…. przykleje sie do tej salatki.
U mnie w domu zawsze gotowalo sie w lupach, pozniej obieranie i krojenie, ze niby lepszy smak. Ja kiedys tez tak robilam, teraz wszystko gotuje na parze, juz obrane, ide na latwizne, a jajka do wody na koncu.
Moja gotowa, nawet troche podjadlam. ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 23-12-2022 03:23 ]
|
 
|
 |
|
ZlotaPerla2 |
Post #7 Ocena: 0 2022-12-23 09:06:41 (2 lata temu) |
 Posty: 4213
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Warzywa do sałatki w skorupach, jajka na końcu. Jutro będę robić. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
karjo1 |
Post #8 Ocena: 0 2022-12-23 09:41:17 (2 lata temu) |
 Posty: 21265
Z nami od: 01-06-2008 |
W ramach kolorystyki barszczu, wystarczy odlac pol szklanki plynu przed zagotowaniem, kiedy kolorek burakow juz sie zlapal i dodanie tuz przed koncem gotowania.
Zakwaszenie przed ugotowaniem warzyw moze spowodowac, ze beda twarde.
Mi sie najlepiej sprawdza odrobina occtu ziolowego/winnego badz sok z cytryny, dla smaku.
|
 
|
 |
|
rafald |
Post #9 Ocena: 0 2022-12-23 10:37:14 (2 lata temu) |
 Posty: 2327
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Uff... udało się wczoraj wieczorem trochę obrobić z garami
Barszcz gotowy, śledzie też, ryby do smażenia pofiletowane...
Dziś będą eksperymenty z wegańskimi słodkościami...
|
 
|
 |
|
jolantina |
Post #10 Ocena: 0 2022-12-23 19:52:49 (2 lata temu) |
 Posty: 3961
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
A ja pierwszy raz w zyciu bede robic uszka. Do tej pory lecialam na gotowcach, farsz mam jakis tam, grzyby z kapusta, ciasto tez wyrobione, jutro bedzie zabawa.
Barszcz - 5 burakow, pokrojonych w plasterk, gotuje okolo godziny, potem dodaje jedna marchewke, kilka grzybkow suszonych, pietruszke, por , seler, i jedno jablko.
Przyprawy:
ziele angielskie, majeranek, lisc laurowy, jalowiec, pieprz czarny i sol oczywiscie
Na koniec zakwaszam zakwasem z burakow, a jesli nie mam to octem jablkowym. Spirytusowy sluzy u mnie do dezynfekcji, nigdy do konsumpcji.
Diabla oszukac nie grzech
|
 
|
 |
|