Str 35 z 37 |
|
---|---|
rafald | Post #1 Ocena: 0 2022-12-21 11:35:20 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Na 5-litrowy garnek - nie gotuję wywaru z warzyw oddzielnie. Wrzucam do pustego garnka ze 4 przekrojone na pół cebule, żeby się przyrumieniły, dorzucam 1 pokrojonego z grubsza pora, kawałek selera, ze 4 marchewki, 2 pietruszki, na końcu pokrojone buraki - 6-8 zależy jak duże się trafią.
Kilka liści laurowych, łyżka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Jak już warzywa złapią kolor - zalewam wodą, dosypuję sól, majeranek, doprowadzam do wrzenia i zmniejszam ogień - powinno być blisko wrzenia, ale się nie gotować (lepszy kolor). Jak już warzywa zmiękną - doprawiam do smaku (sól, ocet, czasem cukier). Zdejmuję z ognia do wystudzenia. Zostawiam na noc z warzywami - nabiera wtedy mocniejszego smaku, później odcedzam i przed samą wigilią podgrzewam. |
dominikana36 | Post #2 Ocena: 0 2022-12-21 11:42:33 (2 lata temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Ja pojecia nie mam jak sie robi barszcz ( jak i wiele innych rzeczy) ale lubie taki kwasnawy z wyczuwalnym smakiem czosnku i majeranku. I przecedzony, w wersji do picia.
Moja babcia robila na zakwasie, ktory wczesniej przygotowywala jesienia. Barszcz niewigilijny tez byla zawsze na zakwasie, ala ukrainski ale bez miesa-z kapusta, ziemniakami, burakami i fasola. |
Maat17 | Post #3 Ocena: 0 2022-12-21 12:55:56 (2 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Moj bedzie z torebki i tylko woda potrzebna. Do tego bob I uszka.
Moze zamiast pasztecikow, spring rolls. ![]() A tak poza tym to nie mam miejsca w lodowce. 2kg pierogow I 2kg uszek zajely cala polke. [ Ostatnio edytowany przez: Maat17 21-12-2022 12:59 ] |
ZlotaPerla2 | Post #4 Ocena: 0 2022-12-21 16:23:33 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Ja zrobilam dzis 40 pierogow z kapusta i grzybami lesnymi i miseczke uszek z pieczarkami
![]() Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
SweetLiar | Post #5 Ocena: 0 2022-12-21 19:27:11 (2 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ja kupiłam dziś buraki, będę w piątek robić ten barszcz i trochę się stresuje, niby tylko zupa , ale na Wigilię pierwszy raz robię.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
ZlotaPerla2 | Post #6 Ocena: 0 2022-12-21 19:31:35 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Wazne jest zakwaszenie buraka octem, badz kwskiem dla utrzyania koloru, a jak pisalam ja i tak dodaje koncentratu, bo to jeszcze nie to.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2022-12-21 19:42:10 (2 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Pamietam, że moja mama zawsze zakwaszała octem. Koncentrat też kupiłam na wszelki wypadek i chyba ważne jest też, żeby barszcz gotował się na wolnym ogniu?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2022-12-21 19:48:33 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2022-12-21 19:42:10, SweetLiar napisał(a): Pamietam, że moja mama zawsze zakwaszała octem. Koncentrat też kupiłam na wszelki wypadek i chyba ważne jest też, żeby barszcz gotował się na wolnym ogniu? Ocet to trucizna!!! Kwas octowy to jedna z najbardziej zracych substancji. Stosujcie sok z cytryny lub limonki. Ostatecznie kwasek cytrynowy, chociaz wiekszosc dostepna na rynku jest produkowana synthetycznie. |
dominikaaa | Post #9 Ocena: 0 2022-12-21 21:41:49 (2 lata temu) |
Z nami od: 30-03-2008 |
Cytat: 2022-12-21 11:35:20, rafald napisał(a): Na 5-litrowy garnek - nie gotuję wywaru z warzyw oddzielnie. Wrzucam do pustego garnka ze 4 przekrojone na pół cebule, żeby się przyrumieniły, dorzucam 1 pokrojonego z grubsza pora, kawałek selera, ze 4 marchewki, 2 pietruszki, na końcu pokrojone buraki - 6-8 zależy jak duże się trafią. Kilka liści laurowych, łyżka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Jak już warzywa złapią kolor - zalewam wodą, dosypuję sól, majeranek, doprowadzam do wrzenia i zmniejszam ogień - powinno być blisko wrzenia, ale się nie gotować (lepszy kolor). Jak już warzywa zmiękną - doprawiam do smaku (sól, ocet, czasem cukier). Zdejmuję z ognia do wystudzenia. Zostawiam na noc z warzywami - nabiera wtedy mocniejszego smaku, później odcedzam i przed samą wigilią podgrzewam. [ Ostatnio edytowany przez: dominikaaa 21-12-2022 21:42 ] |
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2022-12-21 21:42:02 (2 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2022-12-21 19:31:35, ZlotaPerla2 napisał(a): Wazne jest zakwaszenie buraka octem, badz kwskiem dla utrzyania koloru, a jak pisalam ja i tak dodaje koncentratu, bo to jeszcze nie to. Prawdziwego barszczu nie zakwasza sie octem tylko na zakwasie z burakow robi. Wtedy ma I odpowiedni kolor I smak. Aby ukisic buraki potrzeba max 2 tygodnie. Jak jest w bardzo cieplych warunkach tydzien. To juz d..a blade. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|