MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przepisy na dania bożonarodzeniowe

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 35 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 34 | 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 35 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafald

Post #1 Ocena: 0

2022-12-21 11:35:20 (2 lata temu)

rafald

Posty: 2212

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Skąd: Londyn

Na 5-litrowy garnek - nie gotuję wywaru z warzyw oddzielnie. Wrzucam do pustego garnka ze 4 przekrojone na pół cebule, żeby się przyrumieniły, dorzucam 1 pokrojonego z grubsza pora, kawałek selera, ze 4 marchewki, 2 pietruszki, na końcu pokrojone buraki - 6-8 zależy jak duże się trafią.
Kilka liści laurowych, łyżka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego.
Jak już warzywa złapią kolor - zalewam wodą, dosypuję sól, majeranek, doprowadzam do wrzenia i zmniejszam ogień - powinno być blisko wrzenia, ale się nie gotować (lepszy kolor). Jak już warzywa zmiękną - doprawiam do smaku (sól, ocet, czasem cukier). Zdejmuję z ognia do wystudzenia. Zostawiam na noc z warzywami - nabiera wtedy mocniejszego smaku, później odcedzam i przed samą wigilią podgrzewam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dominikana36

Post #2 Ocena: 0

2022-12-21 11:42:33 (2 lata temu)

dominikana36

Posty: 3397

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Skąd: Quinton

Ja pojecia nie mam jak sie robi barszcz ( jak i wiele innych rzeczy) ale lubie taki kwasnawy z wyczuwalnym smakiem czosnku i majeranku. I przecedzony, w wersji do picia.
Moja babcia robila na zakwasie, ktory wczesniej przygotowywala jesienia.
Barszcz niewigilijny tez byla zawsze na zakwasie, ala ukrainski ale bez miesa-z kapusta, ziemniakami, burakami i fasola.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2022-12-21 12:55:56 (2 lata temu)

Maat17

Posty: 6714

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Moj bedzie z torebki i tylko woda potrzebna. Do tego bob I uszka.
Moze zamiast pasztecikow, spring rolls. :-]

A tak poza tym to nie mam miejsca w lodowce.
2kg pierogow I 2kg uszek zajely cala polke.

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 21-12-2022 12:59 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #4 Ocena: 0

2022-12-21 16:23:33 (2 lata temu)

ZlotaPerla2

Posty: 4090

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Skąd: Pothole town

Ja zrobilam dzis 40 pierogow z kapusta i grzybami lesnymi i miseczke uszek z pieczarkami :-)
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2022-12-21 19:27:11 (2 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Ja kupiłam dziś buraki, będę w piątek robić ten barszcz i trochę się stresuje, niby tylko zupa , ale na Wigilię pierwszy raz robię.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #6 Ocena: 0

2022-12-21 19:31:35 (2 lata temu)

ZlotaPerla2

Posty: 4090

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Skąd: Pothole town

Wazne jest zakwaszenie buraka octem, badz kwskiem dla utrzyania koloru, a jak pisalam ja i tak dodaje koncentratu, bo to jeszcze nie to.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2022-12-21 19:42:10 (2 lata temu)

SweetLiar

Posty: 10992

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Skąd: Lądek - Zdrój

Pamietam, że moja mama zawsze zakwaszała octem. Koncentrat też kupiłam na wszelki wypadek i chyba ważne jest też, żeby barszcz gotował się na wolnym ogniu?


Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2022-12-21 19:48:33 (2 lata temu)

andyopole

Posty: 13525

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2022-12-21 19:42:10, SweetLiar napisał(a):
Pamietam, że moja mama zawsze zakwaszała octem. Koncentrat też kupiłam na wszelki wypadek i chyba ważne jest też, żeby barszcz gotował się na wolnym ogniu?





Ocet to trucizna!!! Kwas octowy to jedna z najbardziej zracych substancji.

Stosujcie sok z cytryny lub limonki. Ostatecznie kwasek cytrynowy, chociaz wiekszosc dostepna na rynku jest produkowana synthetycznie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

dominikaaa

Post #9 Ocena: 0

2022-12-21 21:41:49 (2 lata temu)

dominikaaa

Posty: 326

Z nami od: 30-03-2008

Cytat:

2022-12-21 11:35:20, rafald napisał(a):
Na 5-litrowy garnek - nie gotuję wywaru z warzyw oddzielnie. Wrzucam do pustego garnka ze 4 przekrojone na pół cebule, żeby się przyrumieniły, dorzucam 1 pokrojonego z grubsza pora, kawałek selera, ze 4 marchewki, 2 pietruszki, na końcu pokrojone buraki - 6-8 zależy jak duże się trafią.
Kilka liści laurowych, łyżka ziarenek pieprzu, 3-4 ziarenka ziela angielskiego.
Jak już warzywa złapią kolor - zalewam wodą, dosypuję sól, majeranek, doprowadzam do wrzenia i zmniejszam ogień - powinno być blisko wrzenia, ale się nie gotować (lepszy kolor). Jak już warzywa zmiękną - doprawiam do smaku (sól, ocet, czasem cukier). Zdejmuję z ognia do wystudzenia. Zostawiam na noc z warzywami - nabiera wtedy mocniejszego smaku, później odcedzam i przed samą wigilią podgrzewam.
Moze sprobuje Twoj przepis na barszcz w tym roku bo zagapilam sie z zakwasem. U mnie sie robi barsz bardzo prosto: buraki, woda, cebula, rozgnieciony czosnek, majeranek i na koncu ocet (jak ktos chce zdrowo to cytryna albo ocet jablkowy). Na koncu do tego zakwas. Jak ktoś nie ma swojego to moze byc kupiony. I oczywiscie ulubione danie: kapusta zasmazana (kapusta kiszona, cebulka, do tego wedzona sliwka i grzybki). Mniam az sie nie umie doczekac.

[ Ostatnio edytowany przez: dominikaaa 21-12-2022 21:42 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2022-12-21 21:42:02 (2 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5721

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2022-12-21 19:31:35, ZlotaPerla2 napisał(a):
Wazne jest zakwaszenie buraka octem, badz kwskiem dla utrzyania koloru, a jak pisalam ja i tak dodaje koncentratu, bo to jeszcze nie to.

Prawdziwego barszczu nie zakwasza sie octem tylko na zakwasie z burakow robi. Wtedy ma I odpowiedni kolor I smak.
Aby ukisic buraki potrzeba max 2 tygodnie. Jak jest w bardzo cieplych warunkach tydzien. To juz d..a blade.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 35 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 34 | 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,