Str 34 z 37 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Maat17 |
Post #1 Ocena: 0 2022-12-18 21:43:03 (2 lata temu) |
 Posty: 6714
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
2022-12-18 20:59:32, rafald napisał(a):
Cytat:
2022-12-18 20:43:30, dominikana36 napisał(a):
Rafal ten losos mi sie bardzo podoba ale gdzie kupujesz surowy, swiezy filet bez skory? Te opakowane prozniowo sie nie nadaja. Mi odkad zlikwidowali w Tesco swieze ryby, to nie mam gdzie kupic.
Nasze Tesco póki co dział rybny jeszcze ma  Kilka tygodni temu dyskutowaliśmy o tym z Iwoną w temacie o cenach jedzenia. Poza Tesco - Morrisons to chyba najlepszy kierunek oprócz typowych fishmongerów.
@Maat - filet (ze skórą) prosto ze sklepu trafia praktycznie do soli i do lodówki. Później te plasterki się skraja ze skóry jak, nie przymierzając, słoninę...
Wyglada dobrze.
A tu nie dobry news.
“ End of the supermarket butcher and fishmonger as Tesco wraps up fresh food counters
Tesco bosses consider closing fresh food counters as part of new cost-cutting drive”
|
 
|
 |
|
|
ZlotaPerla2 |
Post #2 Ocena: 0 2022-12-18 22:04:25 (2 lata temu) |
 Posty: 4090
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
U nas w Tesco już chyba 3 lata nie ma nic z fresh counter - wynieśli, wstawili lodówki, regały. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
SweetLiar |
Post #3 Ocena: 0 2022-12-19 23:09:31 (2 lata temu) |
 Posty: 10992
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Z nowinek zauważyłam tatar z łososia, oprócz tego tradycyjnego. Sałatka typu Cesar czy nicejska albo grecka, chociaż nie wiem czym może porywać ta ostatnia o tej porze roku…?
No i ciasta, ciasta, ciasta… Boże Narodzenie to ta pora roku kiedy słodki smak jest jednym z moich ulubionych i pozwalam sobie na małe co nieco
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
 
|
 |
|
kksiezniczka |
Post #4 Ocena: 0 2022-12-20 04:06:59 (2 lata temu) |
 Posty: 11811
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Cytat:
2022-12-19 23:09:31, SweetLiar napisał(a):
Z nowinek zauważyłam tatar z łososia, oprócz tego tradycyjnego. Sałatka typu Cesar czy nicejska albo grecka, chociaż nie wiem czym może porywać ta ostatnia o tej porze roku…?
No i ciasta, ciasta, ciasta… Boże Narodzenie to ta pora roku kiedy słodki smak jest jednym z moich ulubionych i pozwalam sobie na małe co nieco
Tez zamierzam zrobić tatar z łososia. I serniczek  I bigosik i sałatkę of kors ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
 
|
 |
|
ZlotaPerla2 |
Post #5 Ocena: 0 2022-12-20 09:16:17 (2 lata temu) |
 Posty: 4090
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Sałatka tradycyjna, to zapach świąt, ja do tego zrobię sałatkę z fety, pomidorów suszonych w zalewie, czerwonej cebuli i rukoli - nie wiem czy dobre, najwyżej szpaki zjedzą …
Piekłam sernik amaretto na urodziny, ale dla mnie za bardzo migdałowy, wolę tradycyjny sernik nabity bakaliami, ale nie wiem czy dam radę …
Jutro pierogi przed pracą ulepię, nie robię Wigilii, ale pierogi z kap i grzybami muszą być bo więcej do roku ich nie robię. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
|
rafald |
Post #6 Ocena: 0 2022-12-20 14:29:13 (2 lata temu) |
 Posty: 2213
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Pierogi muszą być - to chyba jedyna potrawa, której po wigilii nigdy nie zostaje
Zaraz zabieram się do farszu, ciasta i pies ganiał Gesslerową - będzie zaparzana komuna!
|
 
|
 |
|
ZlotaPerla2 |
Post #7 Ocena: 0 2022-12-20 15:41:44 (2 lata temu) |
 Posty: 4091
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
hahahaha, ja tez wybieram komune, a ciasto jest bardzo smaczne i delikatne.
Karpie sa jak co roku w Morrisonie - w tym roku cena 11.99kg
Ufff... dobrze, ze my tego nie jemy ...
[ Ostatnio edytowany przez: ZlotaPerla2 20-12-2022 15:48 ] Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
SweetLiar |
Post #8 Ocena: 0 2022-12-21 00:20:27 (2 lata temu) |
 Posty: 10992
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Rozdzielono obowiązki u nas i na mnie przypadła sałatka jarzynowa i barszcz czerwony … Jak zrobić dobry barszcz czerwony? Tzn wywar z warzyw zrobię, ale co dalej, ile buraków i w ogóle ludzie HELP 🙏🙏 Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
 
|
 |
|
ZlotaPerla2 |
Post #9 Ocena: 0 2022-12-21 09:25:07 (2 lata temu) |
 Posty: 4091
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
To zależy na ile ludzi, ale tak na większy garnek to z 5-6 buraków takich piąstkowych nie za wielkich, ale do czystego barszczu musi iść trochę koncentratu - to już do smaku po zagotowaniu.
Buraki obierasz i kroisz na grube plastry i doprawiasz - sól, pieprz, czosnek w pół ząbkach, majeranek, cukier, ocet (albo kwasek) takie buraki muszą swoje odstać i puścić soki. Można do tego dodać suszone grzyby. Liść laurowy i ziele ang.
Inny rodzaj barszczu jest na kwasie z buraków, ale ja nie robiłam, a kwas w tym roku mam 😎🤪 kupiłam w butelce, pewnie wypróbuję. Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
Magducha31 |
Post #10 Ocena: 0 2022-12-21 09:43:53 (2 lata temu) |
 Posty: 256
Z nami od: 05-12-2011 Skąd: st.albans |
Ja barszczu sama nie robie, zawsze kupuje gotowy z Krakusa, ewentualnie doprawie lekko i jest ok. U nas zawsze musi byc postna zupa grzybowa (tzn bez zadnego miesa), uszka i pierogi, w tym roku po raz pierwszy sama zrobilam, zamrozone czekaja na Swieta, ryba pewnie bardziej pod dzieci bedzie moze dorsz, salatka sledziowa i tyle. U nas zawsze jest duzo ciast, dwa serniki (waniliowy oraz czekoladowy z pomarancza, ten zabierzemy do znajomych), sztrucla musi byc jest z tym troche pracy ale raz w roku mozna oraz Marlenka, pyszne miodowe ciasto. Zwykle pieczemy tez z dziecmi jakies ciasteczka ale to bardziej zeby one mogly sie pobawic foremkami
|
 
|
 |
|