MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przepisy na dania bożonarodzeniowe

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 33 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 33 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maat17

Post #1 Ocena: 0

2022-12-18 16:02:48 (2 lata temu)

Maat17

Posty: 6714

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Cytat:

2022-12-18 14:00:38, rafald napisał(a):
Łatwy, efektowny łosoś bez galarety:

Obrazek

Osuszony filet zalewam sokiem z pomarańczy + startą skórkę z tejże, zasypuję grubą warstwą mieszanki soli, cukru i odrobiną przypraw - zgnieciony coriander na przykład. Przykrywam blaszkę cling filmem i do lodówki na 1.5-2 doby, w zależności od grubości filetu.
Zamarynowany filet opłukuję, jeszcze raz osuszam, przesypuję lekko musztardą w proszku i przykrywam cienką warstą siekanego kopru - tak na godzinę/dwie przed podaniem aby zdążył się "przykleić" ale jeszcze nie zaczął zmieniać koloru.
A później - na plasterki i niebo w gębie *THUMBS UP*



To surowe?

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2022-12-18 16:39:46 (2 lata temu)

andyopole

Posty: 13525

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Tym razem popełniłem pierwsze w życiu, własnoręcznie zrobione pierogi. Polskiego sklepu nie ma więc mus. Kiedyś próbowałem ale zawsze były problemy z ciastem. Tym razem się udało, wprawdzie okazało się ciut przygrube, po próbnym gotowaniu pierwszej partii uszek z grzybami ale generalnie jest OK. Wieczorem zrobiłem jeszcze nadzienie kapusciano grzybowe i po meczu będę lepić. Jakieś gratulacje? ;-)

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

ZlotaPerla2

Post #3 Ocena: 0

2022-12-18 18:04:26 (2 lata temu)

ZlotaPerla2

Posty: 4102

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Skąd: Pothole town

Gratulacje, dla mnie za wcześnie na pierogi, będę lepić w środę, ale kapustę i grzyby przygotuję dzień wcześniej - jutro prawie ostatnie zakupy.

A ciasto najlepiej sparzyć i wtedy lekko się wałkuje - ale Geslerowa najpierw tak szkoliła, a potem stwierdzała, że ciasto parzone to komuna i wstyd - ma byś wygniatane do bólu.

Łososia żebyście nawet w piwie moczyli to nie tknę :-p

[ Ostatnio edytowany przez: ZlotaPerla2 18-12-2022 18:05 ]

Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2022-12-18 18:07:47 (2 lata temu)

andyopole

Posty: 13525

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Pracuję do piątku więc pierogi robię teraz bo po nocach (mała wprawa) robić nie będę.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2022-12-18 19:38:23 (2 lata temu)

karjo1

Posty: 21210

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Rafal, ten los to surowizna, wedzony?

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #6 Ocena: 0

2022-12-18 20:22:33 (2 lata temu)

rafald

Posty: 2223

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Skąd: Londyn

Cytat:

2022-12-18 19:38:23, karjo1 napisał(a):
Rafal, ten los to surowizna, wedzony?


Surowy. Jeżeli ktoś absolutnie nie przepada za tatarami, carpaccio, czy chociażby sushi to raczej odpada, ale warto spróbować. Sól i kwas z soku zmienia teksturę mięsa - bardziej przypomina właśnie wędzonego.
Popularna jest też wersja z sokiem z buraka a np. w Gaucho (taka argentyńska sieciówka ze stekami) jadłem z yerbą. Osobiście ten pomarańczowy najbardziej mi podchodzi.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dominikana36

Post #7 Ocena: 0

2022-12-18 20:43:30 (2 lata temu)

dominikana36

Posty: 3400

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Skąd: Quinton

Rafal ten losos mi sie bardzo podoba ale gdzie kupujesz surowy, swiezy filet bez skory? Te opakowane prozniowo sie nie nadaja. Mi odkad zlikwidowali w Tesco swieze ryby, to nie mam gdzie kupic.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #8 Ocena: 0

2022-12-18 20:44:16 (2 lata temu)

Maat17

Posty: 6714

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Cytat:

2022-12-18 20:22:33, rafald napisał(a):
Cytat:

2022-12-18 19:38:23, karjo1 napisał(a):
Rafal, ten los to surowizna, wedzony?


Surowy. Jeżeli ktoś absolutnie nie przepada za tatarami, carpaccio, czy chociażby sushi to raczej odpada, ale warto spróbować. Sól i kwas z soku zmienia teksturę mięsa - bardziej przypomina właśnie wędzonego.
Popularna jest też wersja z sokiem z buraka a np. w Gaucho (taka argentyńska sieciówka ze stekami) jadłem z yerbą. Osobiście ten pomarańczowy najbardziej mi podchodzi.

Czy to argetnynska restauracja?
Sushi uwielbiamy, ale ja boje sie surowago jesc. :-(

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #9 Ocena: 0

2022-12-18 20:59:32 (2 lata temu)

rafald

Posty: 2223

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Skąd: Londyn

Cytat:

2022-12-18 20:43:30, dominikana36 napisał(a):
Rafal ten losos mi sie bardzo podoba ale gdzie kupujesz surowy, swiezy filet bez skory? Te opakowane prozniowo sie nie nadaja. Mi odkad zlikwidowali w Tesco swieze ryby, to nie mam gdzie kupic.


Nasze Tesco póki co dział rybny jeszcze ma :) Kilka tygodni temu dyskutowaliśmy o tym z Iwoną w temacie o cenach jedzenia. Poza Tesco - Morrisons to chyba najlepszy kierunek oprócz typowych fishmongerów.

@Maat - filet (ze skórą) prosto ze sklepu trafia praktycznie do soli i do lodówki. Później te plasterki się skraja ze skóry jak, nie przymierzając, słoninę...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2022-12-18 21:21:33 (2 lata temu)

karjo1

Posty: 21210

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Dzieki, wyglada smakowicie.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 33 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,