Str 33 z 37 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Maat17 |
Post #1 Ocena: 0 2022-12-18 16:02:48 (2 lata temu) |
 Posty: 6714
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
2022-12-18 14:00:38, rafald napisał(a):
Łatwy, efektowny łosoś bez galarety:
Osuszony filet zalewam sokiem z pomarańczy + startą skórkę z tejże, zasypuję grubą warstwą mieszanki soli, cukru i odrobiną przypraw - zgnieciony coriander na przykład. Przykrywam blaszkę cling filmem i do lodówki na 1.5-2 doby, w zależności od grubości filetu.
Zamarynowany filet opłukuję, jeszcze raz osuszam, przesypuję lekko musztardą w proszku i przykrywam cienką warstą siekanego kopru - tak na godzinę/dwie przed podaniem aby zdążył się "przykleić" ale jeszcze nie zaczął zmieniać koloru.
A później - na plasterki i niebo w gębie
To surowe?
|
 
|
 |
|
|
andyopole |
Post #2 Ocena: 0 2022-12-18 16:39:46 (2 lata temu) |
 Posty: 13525
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Tym razem popełniłem pierwsze w życiu, własnoręcznie zrobione pierogi. Polskiego sklepu nie ma więc mus. Kiedyś próbowałem ale zawsze były problemy z ciastem. Tym razem się udało, wprawdzie okazało się ciut przygrube, po próbnym gotowaniu pierwszej partii uszek z grzybami ale generalnie jest OK. Wieczorem zrobiłem jeszcze nadzienie kapusciano grzybowe i po meczu będę lepić. Jakieś gratulacje?
|
 
|
 
|
|
ZlotaPerla2 |
Post #3 Ocena: 0 2022-12-18 18:04:26 (2 lata temu) |
 Posty: 4102
Z nami od: 20-06-2022 Skąd: Pothole town |
Gratulacje, dla mnie za wcześnie na pierogi, będę lepić w środę, ale kapustę i grzyby przygotuję dzień wcześniej - jutro prawie ostatnie zakupy.
A ciasto najlepiej sparzyć i wtedy lekko się wałkuje - ale Geslerowa najpierw tak szkoliła, a potem stwierdzała, że ciasto parzone to komuna i wstyd - ma byś wygniatane do bólu.
Łososia żebyście nawet w piwie moczyli to nie tknę [ Ostatnio edytowany przez: ZlotaPerla2 18-12-2022 18:05 ] Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #4 Ocena: 0 2022-12-18 18:07:47 (2 lata temu) |
 Posty: 13525
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Pracuję do piątku więc pierogi robię teraz bo po nocach (mała wprawa) robić nie będę.
|
 
|
 
|
|
karjo1 |
Post #5 Ocena: 0 2022-12-18 19:38:23 (2 lata temu) |
 Posty: 21210
Z nami od: 01-06-2008 |
Rafal, ten los to surowizna, wedzony?
|
 
|
 |
|
|
rafald |
Post #6 Ocena: 0 2022-12-18 20:22:33 (2 lata temu) |
 Posty: 2223
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat:
2022-12-18 19:38:23, karjo1 napisał(a):
Rafal, ten los to surowizna, wedzony?
Surowy. Jeżeli ktoś absolutnie nie przepada za tatarami, carpaccio, czy chociażby sushi to raczej odpada, ale warto spróbować. Sól i kwas z soku zmienia teksturę mięsa - bardziej przypomina właśnie wędzonego.
Popularna jest też wersja z sokiem z buraka a np. w Gaucho (taka argentyńska sieciówka ze stekami) jadłem z yerbą. Osobiście ten pomarańczowy najbardziej mi podchodzi.
|
 
|
 |
|
dominikana36 |
Post #7 Ocena: 0 2022-12-18 20:43:30 (2 lata temu) |
 Posty: 3400
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Rafal ten losos mi sie bardzo podoba ale gdzie kupujesz surowy, swiezy filet bez skory? Te opakowane prozniowo sie nie nadaja. Mi odkad zlikwidowali w Tesco swieze ryby, to nie mam gdzie kupic.
|
 
|
 |
|
Maat17 |
Post #8 Ocena: 0 2022-12-18 20:44:16 (2 lata temu) |
 Posty: 6714
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
2022-12-18 20:22:33, rafald napisał(a):
Cytat:
2022-12-18 19:38:23, karjo1 napisał(a):
Rafal, ten los to surowizna, wedzony?
Surowy. Jeżeli ktoś absolutnie nie przepada za tatarami, carpaccio, czy chociażby sushi to raczej odpada, ale warto spróbować. Sól i kwas z soku zmienia teksturę mięsa - bardziej przypomina właśnie wędzonego.
Popularna jest też wersja z sokiem z buraka a np. w Gaucho (taka argentyńska sieciówka ze stekami) jadłem z yerbą. Osobiście ten pomarańczowy najbardziej mi podchodzi.
Czy to argetnynska restauracja?
Sushi uwielbiamy, ale ja boje sie surowago jesc.
|
 
|
 |
|
rafald |
Post #9 Ocena: 0 2022-12-18 20:59:32 (2 lata temu) |
 Posty: 2223
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat:
2022-12-18 20:43:30, dominikana36 napisał(a):
Rafal ten losos mi sie bardzo podoba ale gdzie kupujesz surowy, swiezy filet bez skory? Te opakowane prozniowo sie nie nadaja. Mi odkad zlikwidowali w Tesco swieze ryby, to nie mam gdzie kupic.
Nasze Tesco póki co dział rybny jeszcze ma  Kilka tygodni temu dyskutowaliśmy o tym z Iwoną w temacie o cenach jedzenia. Poza Tesco - Morrisons to chyba najlepszy kierunek oprócz typowych fishmongerów.
@Maat - filet (ze skórą) prosto ze sklepu trafia praktycznie do soli i do lodówki. Później te plasterki się skraja ze skóry jak, nie przymierzając, słoninę...
|
 
|
 |
|
karjo1 |
Post #10 Ocena: 0 2022-12-18 21:21:33 (2 lata temu) |
 Posty: 21210
Z nami od: 01-06-2008 |
Dzieki, wyglada smakowicie.
|
 
|
 |
|