Str 32 z 37 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
EFKAKONEFKA33 |
Post #1 Ocena: 0 2019-12-18 14:28:13 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Odświeżam temat. Co przygotowujecie na Świeta w tym roku?
Ja muszę mieć pierogi z kapustą i grzybami. Robię też sernik wiedeński i roladę drożdżową nadziewaną bakalimi i marcepanem. Ta rolada to przez Andypolo, który zaraził mnie Mini stolen marzipan
Ponieważ ja średnio lubię ryby, tym razem pewnie zrobię śledzie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem w sosie smietanowo- majonezowym. W tej formie je chociaż zjem
Robicie tradycyjnie czy macie jakieś odstępstwa? Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
 
|
 |
|
|
Adacymru |
Post #2 Ocena: 0 2019-12-18 15:18:00 (5 lat temu) |
 Posty: n/a
Konto usunięte |
Stolen z M&S...zbieram sobie kredyt kalorii na ta ucztę ...
Ada
|
 
|
 |
|
karjo1 |
Post #3 Ocena: 0 2019-12-18 15:19:25 (5 lat temu) |
 Posty: 21213
Z nami od: 01-06-2008 |
Ulubione sledzie w zalewie ze sliwkami w occie.
Wymoczone sledzie przekladam pokrojonymi sliwkami i zalewam zalewa z tych ostatnich, potem do lodowki na dzien, dwa.
Marcepany:
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #4 Ocena: 0 2019-12-18 16:02:50 (5 lat temu) |
 Posty: 13525
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-12-18 14:28:13, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Odświeżam temat. Co przygotowujecie na Świeta w tym roku?
..Ponieważ ja średnio lubię ryby, tym razem pewnie zrobię śledzie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem w sosie smietanowo- majonezowym. W tej formie je chociaż zjem
Robicie tradycyjnie czy macie jakieś odstępstwa?
Poniewaz ja bardzo lubie ryby robie bardzo podobnie.
|
 
|
 
|
|
SweetLiar |
Post #5 Ocena: 0 2019-12-18 17:04:55 (5 lat temu) |
 Posty: 10992
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
 Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
 
|
 |
|
|
andyopole |
Post #6 Ocena: 0 2019-12-18 17:13:10 (5 lat temu) |
 Posty: 13525
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-12-18 17:04:55, SweetLiar napisał(a):
Oooo, moja ex-wife!
|
 
|
 
|
|
karjo1 |
Post #7 Ocena: 0 2022-01-05 17:01:56 (3 lata temu) |
 Posty: 21213
Z nami od: 01-06-2008 |
Ludzie potrafia cudenka robic.
W tym bombki piernikowe, z dzwieczacym wkladem, z wstazeczka do powieszenia:
Pyszne w smaku.
|
 
|
 |
|
andyopole |
Post #8 Ocena: 0 2022-01-05 17:45:36 (3 lata temu) |
 Posty: 13525
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2019-12-18 17:04:55, SweetLiar napisał(a):
Ciekawym co to byl za obrazek bo u mnie sie nie otwiera a pamiec juz nie ta. ...
|
 
|
 
|
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2022-12-18 12:39:50 (2 lata temu) |
 Posty: 21213
Z nami od: 01-06-2008 |
Jeszcze tydzien, czas na nowe pomysly.
Latwy, efektowny losos w galarecie, ktos cos?
|
 
|
 |
|
rafald |
Post #10 Ocena: 0 2022-12-18 14:00:38 (2 lata temu) |
 Posty: 2229
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Łatwy, efektowny łosoś bez galarety:
Osuszony filet zalewam sokiem z pomarańczy + startą skórkę z tejże, zasypuję grubą warstwą mieszanki soli, cukru i odrobiną przypraw - zgnieciony coriander na przykład. Przykrywam blaszkę cling filmem i do lodówki na 1.5-2 doby, w zależności od grubości filetu.
Zamarynowany filet opłukuję, jeszcze raz osuszam, przesypuję lekko musztardą w proszku i przykrywam cienką warstą siekanego kopru - tak na godzinę/dwie przed podaniem aby zdążył się "przykleić" ale jeszcze nie zaczął zmieniać koloru.
A później - na plasterki i niebo w gębie
|
 
|
 |
|