


Spód:
⦁ 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
⦁ 45 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Do tortownicy o średnicy 24 cm wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
⦁ 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
⦁ 250 ml śmietany kremówki 36%
⦁ 2 duże jajka
⦁ 2 łyżki proszku budyniowego
⦁ 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut, najlepiej bez termobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, całkowicie wystudzić.
Przełożenie:
1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych (1 słoiczek o wadze ok. 290 g)
Wystudzony sernik posmarować z wierzchu powidłami śliwkowymi.
Mus pierniczkowy:
⦁ 4 listki żelatyny
⦁ 50 ml zimnej wody
⦁ 375 g mlecznej czekolady
⦁ 825 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
⦁ 1,5 łyżki likieru bailey’s
⦁ 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika lub mniej. Próbować masę podczas dodawania przyprawy
⦁ pół łyżeczki zmielonego imbiru
⦁ pół łyżeczki zmielonego cynamonu
Mleczną czekoladę posiekać i umieścić w misce.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie w innej miseczce na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
275 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej mleczną czekoladę, mieszając od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła. Dodać likier, przyprawę korzenną (do smaku ), cynamon, imbir i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej.
W misie miksera ubić pozostałą zimną kremówkę (550 ml). Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać. Skosztować mus i w razie konieczności dodać więcej przyprawy korzennej do piernika.
Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Ponadto:
⦁ 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
⦁ 2- 3 pokruszone pierniczki
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego osdobną tylką i wyciskać kleksy bitej śmietany. Całość oprószyć pokruszonymi pierniczkami.