Str 4 z 37 |
|
---|---|
stanislawski | Post #1 Ocena: 0 2010-12-21 20:58:20 (14 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Czy robiąc kapustę na Wigilię, mieszacie kiszoną ze swieżą, jak do bigosu?
|
br1 | Post #2 Ocena: 0 2010-12-21 20:59:24 (14 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2007 Skąd: Wolverhampton |
nie!!!!!!!!!!!!!!!! kiszona z suszonymi grzybami-tylko tak robie!!!
Kubus 25 marzec 2009
Hanusia 12 kwiecien 2012
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2010-12-21 22:08:01 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Dzieki za przepisy na makowce, napewno bedzie podejscie, a nawet zainteresowaly mnie serniki, jaka szkoda, ze maz nie przepada za zadnym z tych cioast, trudno wiecej dla mnie....
![]() Dzieci napewno sie uciesza, bo ja nie pieke zbyt czesto, a jeszcze jak w swieta podrzuce w prezencie...
Ada
|
Vivienne | Post #4 Ocena: 0 2010-12-22 17:57:05 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Jutro zamierzam upiec ciasto z powidlami, falszywy piernik
400 g maki 120 g margsryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka 4 lyzki powidel sliwkowych (polskie i tylko polskie powidla) 3 lyzeczki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 lyzeczka sody bakalie: sliwki suszone, rodzynki, orzechy wloskie Margaryne rozpuscic i zostawic do wystudzenia zoltka ubic z cukrem, dodac mleko, make, sode, przyprawe do piernika. Dodac powidla , potem wlac tluszcz. Nastepnie dodac ubite na sztywna piane bialka, na konice bakalie Piec okolo 60 min w tem 180 stopni c. I przepis na sledzie z sosie z keczupu (najlepiej pudliszki) sledzie matiasy pokrojone w dosc male kawalki 3 dosc duze cebule pokrojone w drobna kostke maly sloik keczupu lyzka koncentratu pomidorowego olej rodzynki Celubke podsmazyc na oleju i dodac keczup i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprowdzic do wrzenia. Wystudzic, dodac przeplukane rodzynki, na koniec sledzie. Przelozyc do sloika. |
kolezanka_szkla | Post #5 Ocena: 0 2010-12-23 19:38:41 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Cytat: 2010-12-21 16:27:36, Majowka napisał(a): kolezanka szkla- z calym szacunkiem ale co twoj komentarz wnosi? Nawet tradycja ewoluuje, to co kiedys bylo norma, dzis juz nia nie jest, np smazenie na smalcu... troche fantazji ![]() Z calym szacunkiem - dziewczyny tutaj o sernikach i tradycyjnych potrawach. Nie wyobrazam sobie na Wigilie wcinac niskotluszczowe zamienniki. Jak juz wspomnialam wczesniej - tradycja. TO moj komentarz wnosi. Nie kaze nikomu jadac tradycyjnie. Odpowiadam jedynie na Twoje pytanie. Widac - taka nieposkladana jestem, ze moje komentarze nic nie wnosza. "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-12-23 19:56:21 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
littleflower | Post #7 Ocena: 0 2010-12-23 21:29:46 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
W mojej rodzinie wigilia zawsze jest bezmiesna - tylko ryby - do smazenia i do potraw tylko olej, zadnego masla czy margaryny,
Wszelkie miesne potrawy i pieczenie dopiero po pasterce "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
esem18 | Post #8 Ocena: 0 2010-12-23 21:42:34 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-09-2006 Skąd: Carlton-in-Lindrick |
a umnie lech tyskie warka i oczywiscie polska czysta wyborowa
|
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2010-12-23 22:27:16 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2010-12-21 16:58:55, br1 napisał(a): Cytat: 2010-11-30 16:32:31, Isskaa napisał(a): Na slaskim stole nie moze zabraknac moczki,tradycyjnego dania swiatecznego Slazakow ![]() Ja osobiscie nie lubie ![]() Mama zawsze robila tego cale wiadro i zawsze zostawalo az do Nowego Roku. Moczka wigilijna mniam moczka jutra zabieram sie za nia!!!!dla mnie nie ma swiat bez moczki!!! probowalem moczki w wielu slaskich domach i jakos zadna mnie nie powalila smakowo. Przywiazanie do tradycji przodkow jest chyba silniejsze, u mnie Wigilia bez kutii niewazna, wlasnie zrobilem caly gar a znajomi (wcale nie zza Buga) juz dzwonili czy dam troche. Moja kutia tutaj robi furore, na Trzech Kroli trzeba pewnie bedzie zrobic nowy baniak. |
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2010-12-23 22:30:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2010-12-23 21:42:34, esem18 napisał(a): a umnie lech tyskie warka i oczywiscie polska czysta wyborowa Zadne to bohaterstwo sie napic, sztuką jest dać sobie na wstrzymanie, wkurza mnie gdy na Pasterke przychodza goscie mocno juz chuchajacy wiadomym odorkiem. Jestem zwolennikiem tradycji i choc kielicha nie odmawiam to w Wigilie potrafie wytrzymac.. |