MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przepisy na dania bożonarodzeniowe

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 4 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2010-12-21 20:58:20 (14 lat temu)

stanislawski

Posty: 7978

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Skąd: Narnia

Czy robiąc kapustę na Wigilię, mieszacie kiszoną ze swieżą, jak do bigosu?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

br1

Post #2 Ocena: 0

2010-12-21 20:59:24 (14 lat temu)

br1

Posty: 5088

Kobieta

Z nami od: 14-08-2007

Skąd: Wolverhampton

nie!!!!!!!!!!!!!!!! kiszona z suszonymi grzybami-tylko tak robie!!!
Kubus 25 marzec 2009 Hanusia 12 kwiecien 2012

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2010-12-21 22:08:01 (14 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Dzieki za przepisy na makowce, napewno bedzie podejscie, a nawet zainteresowaly mnie serniki, jaka szkoda, ze maz nie przepada za zadnym z tych cioast, trudno wiecej dla mnie....:-]

Dzieci napewno sie uciesza, bo ja nie pieke zbyt czesto, a jeszcze jak w swieta podrzuce w prezencie...
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Vivienne

Post #4 Ocena: 0

2010-12-22 17:57:05 (14 lat temu)

Vivienne

Posty: 2665

Kobieta

Z nami od: 26-01-2010

Skąd: London

Jutro zamierzam upiec ciasto z powidlami, falszywy piernik

400 g maki
120 g margsryny
3/4 szkl. cukru
2 jajka
4 lyzki powidel sliwkowych (polskie i tylko polskie powidla)
3 lyzeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 lyzeczka sody
bakalie: sliwki suszone, rodzynki, orzechy wloskie

Margaryne rozpuscic i zostawic do wystudzenia
zoltka ubic z cukrem, dodac mleko, make, sode, przyprawe do piernika. Dodac powidla , potem wlac tluszcz.
Nastepnie dodac ubite na sztywna piane bialka, na konice bakalie
Piec okolo 60 min w tem 180 stopni c.

I przepis na sledzie z sosie z keczupu (najlepiej pudliszki)

sledzie matiasy pokrojone w dosc male kawalki
3 dosc duze cebule pokrojone w drobna kostke
maly sloik keczupu
lyzka koncentratu pomidorowego
olej
rodzynki

Celubke podsmazyc na oleju i dodac keczup i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprowdzic do wrzenia.
Wystudzic, dodac przeplukane rodzynki, na koniec sledzie. Przelozyc do sloika.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kolezanka_szkla

Post #5 Ocena: 0

2010-12-23 19:38:41 (14 lat temu)

kolezanka_szkla

Posty: 6388

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Skąd: L5

Cytat:

2010-12-21 16:27:36, Majowka napisał(a):
kolezanka szkla- z calym szacunkiem ale co twoj komentarz wnosi?

Nawet tradycja ewoluuje, to co kiedys bylo norma, dzis juz nia nie jest, np smazenie na smalcu...

troche fantazji:)



Z calym szacunkiem - dziewczyny tutaj o sernikach i tradycyjnych potrawach. Nie wyobrazam sobie na Wigilie wcinac niskotluszczowe zamienniki. Jak juz wspomnialam wczesniej - tradycja.

TO moj komentarz wnosi. Nie kaze nikomu jadac tradycyjnie. Odpowiadam jedynie na Twoje pytanie. Widac - taka nieposkladana jestem, ze moje komentarze nic nie wnosza.
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2010-12-23 19:56:21 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

littleflower

Post #7 Ocena: 0

2010-12-23 21:29:46 (14 lat temu)

littleflower

Posty: 7681

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Skąd: birmingham

W mojej rodzinie wigilia zawsze jest bezmiesna - tylko ryby - do smazenia i do potraw tylko olej, zadnego masla czy margaryny,

Wszelkie miesne potrawy i pieczenie dopiero po pasterce
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

esem18

Post #8 Ocena: 0

2010-12-23 21:42:34 (14 lat temu)

esem18

Posty: 563

Mężczyzna

Z nami od: 01-09-2006

Skąd: Carlton-in-Lindrick

a umnie lech tyskie warka i oczywiscie polska czysta wyborowa

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2010-12-23 22:27:16 (14 lat temu)

andyopole

Posty: 13583

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2010-12-21 16:58:55, br1 napisał(a):
Cytat:

2010-11-30 16:32:31, Isskaa napisał(a):
Na slaskim stole nie moze zabraknac moczki,tradycyjnego dania swiatecznego Slazakow ;-)
Ja osobiscie nie lubie :-] nigdy nie jadlam,nie lubie bakalii (oprocz orzechow) ,ale moja cala rodzinka sie tym zajada.
Mama zawsze robila tego cale wiadro i zawsze zostawalo az do Nowego Roku.

Moczka wigilijna





mniam moczka jutra zabieram sie za nia!!!!dla mnie nie ma swiat bez moczki!!!



probowalem moczki w wielu slaskich domach i jakos zadna mnie nie powalila smakowo. Przywiazanie do tradycji przodkow jest chyba silniejsze, u mnie Wigilia bez kutii niewazna, wlasnie zrobilem caly gar a znajomi (wcale nie zza Buga) juz dzwonili czy dam troche. Moja kutia tutaj robi furore, na Trzech Kroli trzeba pewnie bedzie zrobic nowy baniak.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #10 Ocena: 0

2010-12-23 22:30:08 (14 lat temu)

andyopole

Posty: 13583

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2010-12-23 21:42:34, esem18 napisał(a):
a umnie lech tyskie warka i oczywiscie polska czysta wyborowa


Zadne to bohaterstwo sie napic, sztuką jest dać sobie na wstrzymanie, wkurza mnie gdy na Pasterke przychodza goscie mocno juz chuchajacy wiadomym odorkiem. Jestem zwolennikiem tradycji i choc kielicha nie odmawiam to w Wigilie potrafie wytrzymac..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Strona 4 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,