Str 27 z 37 |
|
---|---|
dominikana36 | Post #1 Ocena: 0 2018-12-02 00:02:48 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Wiem, zelmer jest nie do zdarcia... u rodzicow kroluje wersja manualna, mama twierdzi, ze elektryczna jest do d...😀ja jestem za wygodna nawet na elektryczna I chcialabym robots dzialajacego jak trzeba!!!
|
andyopole | Post #2 Ocena: 0 2018-12-02 02:27:55 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
W ten sam weekend padł mi też ręczny mikser. Black & Decker, niby nie taka ostatnia marka ale gęstego sera na sernik nie przeżył. Rozpadła się przekladnia. W UK miałem Zelmera z obrotową misą i robiłem nim ciasto na chleb. To ciężka robota, grzał się, smierdziała przypalona izolacja ale się nigdy nie poddał. W Polsce służy nadal.
Brawo polskie AGD! W latach 90 tych pojechałem z familia do Ostrawy polazic po sklepach. Z ciekawości poszliśmy się pogapić na ichnie AGD. Ogladamy nie rozmawiając aż tu nagle podchodzi czlowiek i mowi: ne kupujte toho, je to hovno. W Polsku maji lepši. |
littleflower | Post #3 Ocena: 0 2018-12-02 20:59:17 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Cytat: 2018-12-01 22:30:14, dominikana36 napisał(a): Super .inspiracja Wlasnie rozpadl mi sie robot przy robieniu falafeli.swoja droga jakich robotow/ blenderow/ malakserow uzywacie bo ja juz mialam pare i nie jestem z zadnego do konca zadowolona.. a musze jutro jakis kupic bo z glodu umre. Mikser Kenwooch Cheef, do tego mam rozne nakladki w tym do mielenia, blender mam Ninja - bez problemu miksuje duze kostki lodu, morzone owowce a ostanio nawet piersi kurczaka zmiksowalam z ziolami i dzieciom zrobilam cos w stylu ala' nuggesty "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
dominikana36 | Post #4 Ocena: 0 2018-12-03 08:49:13 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Dzieki. Ten bedzie nastepny bo juz kupilam inny.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2018-12-03 17:39:26 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Pierogi z kapusta i grzybami Pierogi z kapusta i grzybami Na ciasto pierogowe ⦁ 260 g mąki ⦁ 120 ml wody ⦁ 1 jajko ⦁ 1/2 łyżeczki soli ⦁ 30 g masła Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało. Farsz ⦁ 300 g kiszonej kapusty ⦁ 80 g suszonych grzybów ⦁ 250 ml ciepłej wody ⦁ 1 cebula ⦁ 1 łyżka oleju ⦁ liść laurowy ⦁ ziele angielskie ⦁ sól, pieprz Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin ( może być na całą noc) Grzyby odcedzić. Wody z moczenia grzybów nie wylewać. Następnie drobno je pokroić. Cebulę i kapustę drobno posiekać(jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukać w wodzie). Cebulę przysmażyć na oleju,dodać kapustę, grzyby, przyprawy i wodę z namoczenia grzybów. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.Przed lepieniem pierogów wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy. Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2018-12-04 19:35:00 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Śledzie z suszoną śliwką i dodatkiem pasty tagine
⦁ 8 filetów śledziowych najlepiej matiasów ⦁ 3 średnie cebule pokrojone w plastry ⦁ 50 g śliwek kalifornijskich ⦁ garśc rodzynek ⦁ 2 łyżki cukru cukru trzcinowego ⦁ 3 łyżek koncentratu pomidorowego ⦁ 2 łyżki pasy tagine ⦁ 1 łyżka powideł śliwkowych ⦁ szczypta lub dwie soli ⦁ 1/2 łyżeczki cynamonu ⦁ szczypta lub dwie mielonych goździków ⦁ 5 kulek ziela angielskiego ⦁ 3 liście laurowe ⦁ olej około 100 ml Śledzie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kawałki. Cebule zeszklić na oleju posypaną solą. Musi być miękka, ale nie przypalona. Na koniec dodać cynamon, cukier, koncentrat i goździki. Mieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Pokrojone na kawałki płaty śledziowe ułożyć w misce, dodać cebulę, śliwki, rodzynki, koncentrat pomidorowy, paste tagine i powidła. Dodać przyprawy oraz olej . Wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Ułożyć ciasno w słoiku. Zostawić na minimum 24 godziny. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2018-12-07 12:57:06 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Świąteczny sernik z polewą żurawinową
Świąteczny sernik z polewą żurawinową. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Według opisu sernik powinien wyjść prosty jak stół. Przyznam się szczerze, że ja z sernikami w których dodaje się ubite białko jestem na bakier. Nigdy nie wyszedł mi ten sernik taki, jaki powinien. Od dłuższego czasu poszukuję sernika idealnego. Ten jest pyszny, wilgotny i puszysty jednocześnie. Najlepszy jaki do tej pory zrobiłam. Otrzymałby miano idealnego gdyby nie pękł mi na środku podczas pieczenia. Pięknie wyrósł i niedużo opadł ale jednak pękł. Niedoskonałości pokryła polewa żurawinowa. W smaku rewelacyjny i już wiem, że jeszcze do niego wrócę. Składniki: ⦁ 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ⦁ 450 g drobnego cukru do wypieków ⦁ 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno ⦁ 250 g masła ⦁ 4 łyżki mąki pszennej ⦁ 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g) ⦁ 1 szklanka śmietany kremówki (36%), schłodzonej Z tej ilości składników wyszedł mi sernik w tortownicy 24 cm i 3 mini serniczki w papilotkach. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce umieścić miękkie masło masło i utrzeć na puszystą, białą masę. Dodawać porcjami twaróg, dalej ucierając. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać mąkę pszenną i budyń. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę. Do masy serowej dodać ubitą kremówkę, ubitą pianę z białek i bakalie i delikatnie wymieszać. Tortownice o szerokości 24 cm wysmarować masłem. Przełożyć masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostrym nożem. Polewa żurawinowa ⦁ 300 gramów żurawiny świeżej bądź mrożonej ⦁ 100 gramów cukru Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Wymieszać, zagotować, pogotować kilka minut lub do momentu kiedy wszystkie żurawiny popękają i zmiękną. Zdjąć z palnika, zblendować na gładką masę. Wystudzić. Żurawinowym puree posmarować sernik. Udekorować według uznania Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #8 Ocena: 0 2018-12-07 13:33:50 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Mam bardzo podobny przepis na sernik z śmietaną kremowka tylko bez masła. Bo po co dodatkowy tłuszcz skoro ze smietany robi się masło i to właśnie kremowka zastępuje to masło. Może tu jest przyczyna że pękł, bo za dużo tłuszczu?? Nie wiem, ale tak na logikę biorąc to może jest w tym sens? Ale wygląda super. Może też na te święta zrobię coś z żurawiną.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2018-12-07 14:27:00 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2018-12-07 13:33:50, gosian napisał(a): Mam bardzo podobny przepis na sernik z śmietaną kremowka tylko bez masła. Bo po co dodatkowy tłuszcz skoro ze smietany robi się masło i to właśnie kremowka zastępuje to masło. Może tu jest przyczyna że pękł, bo za dużo tłuszczu?? Nie wiem, ale tak na logikę biorąc to może jest w tym sens? Ale wygląda super. Może też na te święta zrobię coś z żurawiną. Nie wiem. Przepis brałam z Moich Wypieków. Nastepnym razem zminejsze ilosc masła w ramach eksperymentu. Twoj peka ? Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #10 Ocena: 0 2018-12-07 14:35:49 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Nie pęka. Pięknie rośnie i równo tylko troszkę opada.
Czasami może pęknac jak nie dokładnie się wymiesza śmietanę albo białka Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|