MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przepisy na dania bożonarodzeniowe

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 25 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 24 | 25 | 26 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

Str 25 z 37

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gosian

Post #1 Ocena: 0

2017-12-12 17:45:11 (6 lat temu)

gosian

Posty: 9827

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

U mnie w tym roku będzie łosoś. Plaster łososia posolić, popieprzyc, przyprawić ziołami. Posmarowac serkiem, na serek szpinak już wcześniej podsmazony z cebulką i czosnkiem i zwinąć roladki. Piec w piekarniku z odrobiną białego wina.
A sledzie to pewnie kupię takie w śmietanie. .nie wyrobię się ze wszystkim...
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2017-12-15 18:28:39 (6 lat temu)

karjo1

Posty: 20615

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Moja ulubiona wersja sledzi na prosto:
filety śledziowe solone 4
śliwki w occie lub w winie 1 maly słoik
cebule 2
oliwa 4 łyżki
pieprz kolorowy

Wymoczyć śledzie w wodzie z mlekiem (w zależności od tego jak bardzo są słone trwa to od godziny do kilku godziny). Obrać i posiekać cebule. Wymieszać oliwę z 5 łyżkami marynaty śliwkowej. Pokroić śliwki na ćwiartki. Osuszyć wymoczone śledzie i pokroić na kawałki. Wymieszać śledzie ze śliwkami, cebulą i sosem. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Czasem nawet bez oliwy wychodza ciekawie, lzej na zoladku :].

A w ramach wariacji taka odmiana:
Składniki na śledzie ze śliwkami w occie

filety śledziowe a'la Matjas w oleju -polecam Lisnera (1 opakowanie 1000 g)
3 słoiki śliwek w occie (one zazwyczaj są w małych, nie tak dużych jak kompot)
jogurt naturalny
majonez
pieprz

Przygotowanie dania śledzie ze śliwkami w occie

Śledzie wypłukać pod bieżącą wodą, tak aby nie pozostało na nich śladu oleju (o ile to możliwe). Następnie każdy płat pokroić na 3-4 kawałki. Przełożyć do pojemnika - najlepiej zamkniętego - zalać zalewą octową ze śliwek, wstawić do lodówki na 2 dni - śliwki również przechowywać w tym czasie w lodówce. Po 2 dniach śledzie dokładnie odcedzić (zalewa jest już nam niepotrzebna, można ją wylać). Śliwki w zależności od wielkości podzielić na 4-6 części, dodać do śledzi. Całość zalać sosem jogurtowo-majonezowym - w zależności od upodobań dostosować proporcje, ja stosuję pół na pół. Śledzie mają lekko pływać w sosiku. Całość doprawić czarnym pieprzem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #3 Ocena: 0

2017-12-15 19:01:34 (6 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Dzięki Kajro *THUMBS UP* Musze ruszyć się na dniach do jakiegoś polskiego sklepu po śledzie.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

izabela1967

Post #4 Ocena: 0

2017-12-15 19:54:03 (6 lat temu)

izabela1967

Posty: 810

Kobieta

Z nami od: 11-09-2007

Skąd: Pembrokeshire

Najłatwiejszy możliwy przepis:

Płaty śledziowe (najlepiej Lisner tak jak powyżej u Karjo)
Cebula (ilość w zależności od upodobań; ja na opakowanie 1000g płatów kroję 3- 4 średnie cebule)
Papryka słodka, papryka ostra
Olej (ok. 100ml)

Płaty namoczyć w zimnej wodzie (ok 1-2 godz), następnie pokroić na 3-4 części.
Cebulkę pokroić w kostkę.
Układać warstwowo: śledzie, na to cebulka i posypać słodką papryką (2 szczypty), następna warstwa tak samo (aż do skończenia śledzi :-) ). Na wierzch dodatkowo szczyptę ostrej papryki. Zalać olejem. Naczynie zamknąć i zostawić żeby się śledzie przegryzły ( u mnie zawsze pomagają im domownicy, ruda menda też :-) ).

Smacznego


Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #5 Ocena: 0

2017-12-15 19:56:59 (6 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2017-12-15 19:54:03, izabela1967 napisał(a):
Naczynie zamknąć i zostawić żeby się śledzie przegryzły ( u mnie zawsze pomagają im domownicy, ruda menda też :-) ).

Smacznego



Przekaże koteczkowi jak na niego poza jego pleckami ;-) brzydko mówisz :-) Gizmo chyba walnie focha po tych rewelacjach
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

izabela1967

Post #6 Ocena: 0

2017-12-15 20:02:17 (6 lat temu)

izabela1967

Posty: 810

Kobieta

Z nami od: 11-09-2007

Skąd: Pembrokeshire

Ale zarazowata skarżypyta z Ciebie :-M]

A tak wogóle to bez takich osobistych wycieczek do Gizmuchny. On nie ma plecków tylko grzbiecik, chyba że coś insynuujesz *KISSED*

[ Ostatnio edytowany przez: izabela1967 15-12-2017 20:09 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #7 Ocena: 0

2017-12-15 20:11:09 (6 lat temu)

jolantina

Posty: 3819

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart


Składniki:
500 gram filetów śledziowych
2 cebule
4- 5 jajek
5 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
puszka ananasa
200 gram sera żółtego
oliwa
majonez tradycyjny Roleski
sól,pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie salaterki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki, układamy na cebuli. Ogórki kroimy w kostkę , układamy na śledziach, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę, warstwa ananasa, warstwa kukurydzy,układamy na ogórkach, smarujemy majonezem, wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #8 Ocena: 0

2017-12-23 19:04:16 (6 lat temu)

radzik77

Posty: n/a

Konto usunięte

Boczniaki ala sledz

Obrazek

Mielone z kalafiora
Obrazek

Bigos z soczewica

Obrazek

W repertuarze jeszcze kilka innych ciekawych dan: tatar z suszonych pomidorow, salatka z baklazana, pasztet z grochu z galaretka ...

Pierwsze Swieta z kuchnia roslinna zapowiadaja sie interesujaco. Nowy wymiar smaku ...

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 23-12-2017 19:37 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #9 Ocena: 0

2017-12-23 22:38:30 (6 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Radzik ciekawe propozycje *THUMBS UP*
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #10 Ocena: 0

2017-12-23 22:59:41 (6 lat temu)

jolantina

Posty: 3819

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

A ja myślałam że Wigilia to już z założenia wegetariańska :) Ale Radzik pochwal się przepisami proszę,

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 25 z 37 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 24 | 25 | 26 ... 35 | 36 | 37 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,