MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Postów: 15

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2010-09-04 11:15:41 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

właśnie zaległem na fotelu aż nas rozłożyło od porannego obżarstwa.
śniadania rzadko popełniamy a jak jemy wspólne śniadanie to zazwyczaj robimy to w samochodzie :/

Ale dziś dzień wolny, nawet gdzieś słonko się przebija, oranżeria ładnie się nagrzała, co zainspirowało do śniadania wakacyjnego 8-)

- miodowy melon (lub winogrona)
- wędlina typu szynka prowansalska ale z Chorwacji
- ser kozi chorwacki podobny do parmezanu
- suszone pomidory (włochy, TkMAX), jakaś mieszanka (już kiedyś o tym wspominałem)
- łagodna oliwa (Chorwacja), o dziwo trudno taką dostać, zazwyczaj w uk są o intensywnym smaku często wręcz gorzkie :/

na początek wlewam do małego metalowego garnuszka tak ze dwa kieliszki oliwy, wsypałem łyżkę suszu pomidorów, akurat teraz mam z dodatkiem suszonej młodej cebulki.
dolewam łyżkę wody i podgrzewam mieszając do wrzenia na wolnym ogniu UWAGA jak będzie za mało wody to pomidory zaczną się przypalać i będą gorzkie!
dobrze to robić w garnuszku z grubym ciężkim dnem, odstawiam i pod przykryciem sobie to leży w tym czasie przygotujemy kanapki

bagietkę kroimy tak jak dawniej kiełbasę pod kontem
polewam odrobiną oliwy i do rozgrzanego piekarnika.

teraz czas na mięso, wg mnie chorwackie mieso niczym nie ustępuje szynce prowansalskiej.
rozdzielam plasterki, o dziwo najsmaczniejsze jest ta część od tłuszczu a nie ta zbita sucha.
rozrywam pomagając sobie trochę nożem będzie łatwiej jeść.

wyjmuje lekko zapieczone grzanki i polewam jeszcze raz oliwą z pomidorami na to układam troszkę mięsa i ponownie do piekarnika ale tylko na dwie może 3 minuty, tak by mieso się spociło, nie może być zapieczone, nie można zapiec pomidorów bo będzie gorzkie!

resztę mięsa w małych kawałeczkach pozawijane pofałdowane usypujemy w luźny kopczyk.
Obok układamy kawałeczki sera
i tu mała dygresja, wg mnie Chorwaci mają 100 razy lepszy ser tego typu niż włosi parmezan, a jadłem co najmniej kilkanaście rodzajów często bardzo kosztowne odmiany parmezanu.
Tu czy to kupiony na targu czy kupiony w sklepie jest rewelacyjny.
co ciekawe mimo że bardzo twardy, to jednak kruchy, często przypominający cukierki "kruchą krówkę" która w ustach dosłownie rozpływa się i czuć mleczną konsystencje i smak.
No właśnie ten smak i aromat to faktycznie zasługa "dziko" pasących się kóz, po wzgórzach po których gdy się spaceruje o świcie wręcz odurzają zapachem ziół!
tego nie czułem we Włoszech.

no i na drugi talerzyk dajemy kawałeczki melona lub winogrona, które świetnie współgrają ze smakiem sera i tej wędliny dodatkowo zwilżając usta.

gdy kanapki gotowe, podajemy i się obżeramy, można podlać sobie kieliszek czerwonego lub jeszcze lepiej białego wina, z dodatkiem owoców cytrusowych, koniecznie mocno schłodzone!

czas przygotowywania około 15 minut.
UWAGA!
śniadanie jest bardzo syte i potrzeba go bardzo niewiele nawet dla takich żarłoków jak my :-]
ech poczułem się chwile jak na wakacjach 8-)

jak pojedziecie na chorwacje, kupcie sobie bagaż powrotny i koniecznie zaopatrzcie się w te ich smakołyki, mieso, ser, oliwa, wino!
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

marcheweczka

Post #2 Ocena: 0

2010-09-04 11:20:08 (15 lat temu)

marcheweczka

Posty: 9607

Kobieta

Z nami od: 27-07-2007

Skąd: ✿✿O/M/R✿✿

po takim sniadanku pelnym afrodyzjakow ,to tylko deser ;)
[i] Gdzie dwa trolle się tłuką,tam prędzej czy później wątek sam zdechnie ...[/i]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

krakn

Post #3 Ocena: 0

2010-09-04 11:21:22 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2010-09-04 11:20:08, marcheweczka napisał(a):
po takim sniadanku pelnym afrodyzjakow ,to tylko deser ;)

deser to był przed :-]:-]:-]
teraz oczy się kleją i chyba czas na gotowaną kawe po brazylijsku 8-)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

STANFOT

Post #4 Ocena: 0

2010-09-04 12:21:12 (15 lat temu)

STANFOT

Posty: 461

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2009

Skąd: >

Podaj proszę przepis na tą kawę gotowaną po Brazylijsku. Różne kawki popijam ale takiej jeszcze nie degustowałem

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2010-09-04 12:24:06 (15 lat temu)

kik1976

Posty: 6561

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

Skąd: Neverland

hmm, ja na sniadanie przewanie jem produkty bialkowe i chleb. jak nie zjem sniadania, am caly dzien do bani, wiec chocmy malutkie, ale musze:-]
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #6 Ocena: 0

2010-09-04 12:53:33 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2010-09-04 12:21:12, STANFOT napisał(a):
Podaj proszę przepis na tą kawę gotowaną po Brazylijsku. Różne kawki popijam ale takiej jeszcze nie degustowałem


Ojj to banalnie proste jak życie u źródeł amazonki. 8-)

mały garnuszek szklanka wody dwie trzy łyzki do zupy, kawy i pod przykryciem gotujesz 20-30 minut (uwaga łatwo kipi przez kilka pierwszych minut!), a bywa że gotują przez kilka godzin aż nabierze gęstej konsystencji, mocno, bardzo mocno osłodzona.

na Bałkanach tez można spotkać takie garnuszki u dołu szersze na górze węższe i podobnie się gotuje kawę.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

LekarzDrzew

Post #7 Ocena: 0

2010-09-04 13:27:27 (15 lat temu)

LekarzDrzew

Posty: 856

Mężczyzna

Z nami od: 28-12-2009

Skąd: Mansfield

Nie wiem jak z brazylijskoscia,ale od Kaukazu po kraje arabskie kawe przyrzadza sie podobnie w mosieznych tygielkach,bez przykrywania,mocno slodzona.Nie mozna jej zagotowac,przy punkcie zero jest schladzana i ponownie podgrzewana.Powtarza sie to kilka razy.Dodatek kardamonu wskazany.Specjalne tygielki dostepne w UK bez problemu.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #8 Ocena: 0

2010-09-04 13:45:40 (15 lat temu)

kik1976

Posty: 6561

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

Skąd: Neverland

a co domiejsca, to moze byc balkon, albo wlasciwie taras w gracji z widokiem na morze, falujace biale firanki i drzewka owocowe w kolo:-]
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

LekarzDrzew

Post #9 Ocena: 0

2010-09-04 13:56:30 (15 lat temu)

LekarzDrzew

Posty: 856

Mężczyzna

Z nami od: 28-12-2009

Skąd: Mansfield

Jak jest wszystko poukladane moze byc nawet w zagrzybionym flacie:))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #10 Ocena: 0

2010-09-04 14:02:14 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

eh;) bajka,
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,