MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Chleb na zakwasie

 

Postów: 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2010-08-03 16:14:13 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krunschwitz

Post #2 Ocena: 0

2010-08-03 18:32:57 (15 lat temu)

krunschwitz

Posty: 6074

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Skąd: trzeci kamień od Słońca

Ja mam kolegę,który piecze chleb w domu ale on nawet mąkę sam miele w specjalnym urządzeniu sprowadzonym z Austrii.Kupuje ziarno,mieli i potem wyrabia ciasto i piecze w breadmaker`ze.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Pasikonik

Post #3 Ocena: 0

2010-08-03 18:57:03 (15 lat temu)

Pasikonik

Posty: 80

Kobieta

Z nami od: 09-12-2008

Hej,
Ja pieke (synek na diecie antydrozdzowej), wiec tak:
kup make razowa z Asdy, robisz zakwas do sloika (6 lyzek maki i 3 cieplej wody, zamieszac, odstawic na dwa dni, powinno rosnac i smierdziec..aha, codzienie dosypuj 2 lyzki maki i 1 lyze cieplej wody), na 4/6 dzien szykujesz maszyne do pieczenia chleba.
do maszyny wrzucasz po kolei:
zakwas
3,5 szkl. maki
1 szkl. cieplutkiej wody
sol (dwie lyzki)
cukier (lyzka)
uruchamiasz program nr 3 i luuuzik ;-)
powodzenia;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Libbii

Post #4 Ocena: 0

2010-08-03 19:01:57 (15 lat temu)

Libbii

Posty: 659

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Skąd: Leicester

Witaj :)

Piekę chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie od jakiegoś pół roku. Jeszcze nie słyszałam narzekania ;)
Moim guru jest Liska z bloga Pracownia wypieków , aczkolwiek zaczynam już eksperymentować na własną rękę.

Do zakwasu używam klasycznej mąki żytniej - rye flour (z Morrissona lub Asdy), a chleby (i bułki)piekę na strong white bread flour (marki allissons - zazwyczaj kupuję 3 kg), czasem dodaję zioła, lub mieszam ją też z jakąkolwiek wholewheat (pełnoziarnista, razowa).

Jako technikę pieczenia najbardziej (za Liską) polecam garnek żeliwny - każdy chleb wychodzi z niego przecudowny.

Mam nadzieję, że przynajmniej troszkę pomogłam. W razie jakichkolwiek pytań pisz śmiało.

Pozdrawiam i powodzenia.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2010-08-10 20:07:17 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Libbii

Post #6 Ocena: 0

2010-08-10 21:59:55 (15 lat temu)

Libbii

Posty: 659

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Skąd: Leicester

Cieszę się, że się przydał ;) I dokładnie tak jak mówisz, jest olbrzymią kopalnią wiedzy!

I polecam równie gorąco drugi blog tej samej autorki (już nie tylko wypieki) White Plate
Ja co chwilę korzystam z jednego lub drugiego.

Pozdrawiam i powodzenia przy chlebkach :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #7 Ocena: 0

2010-08-10 22:12:04 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Migotka09

Post #8 Ocena: 0

2011-02-09 21:18:50 (14 lat temu)

Migotka09

Posty: 919

Kobieta

Z nami od: 25-01-2010

Skąd: Londyn

;-)
Doceniajmy...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

polskismak

Post #9 Ocena: 0

2011-02-09 21:25:01 (14 lat temu)

polskismak

Posty: 735

Mężczyzna

Z nami od: 05-01-2011

Skąd: londyn

Cytat:

2010-08-03 18:32:57, krunschwitz napisał(a):
Ja mam kolegę,który piecze chleb w domu ale on nawet mąkę sam miele w specjalnym urządzeniu sprowadzonym z Austrii.Kupuje ziarno,mieli i potem wyrabia ciasto i piecze w breadmaker`ze.


to dopiero musi być tradycyjny wiejski chlebek
polskismak co uk Świeże wędliny prosto z Polski na Twoim angielskim stole , największy wybór , najlepsze ceny , dostawa do domu gratis. płatność przy dostawie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Post #10 Ocena: 0

2011-02-09 21:37:59 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

 

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,