|
Postów: 9 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-08-03 16:14:13 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krunschwitz | Post #2 Ocena: 0 2010-08-03 18:32:57 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: trzeci kamień od Słońca |
Ja mam kolegę,który piecze chleb w domu ale on nawet mąkę sam miele w specjalnym urządzeniu sprowadzonym z Austrii.Kupuje ziarno,mieli i potem wyrabia ciasto i piecze w breadmaker`ze.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|
Pasikonik | Post #3 Ocena: 0 2010-08-03 18:57:03 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2008 |
Hej,
Ja pieke (synek na diecie antydrozdzowej), wiec tak: kup make razowa z Asdy, robisz zakwas do sloika (6 lyzek maki i 3 cieplej wody, zamieszac, odstawic na dwa dni, powinno rosnac i smierdziec..aha, codzienie dosypuj 2 lyzki maki i 1 lyze cieplej wody), na 4/6 dzien szykujesz maszyne do pieczenia chleba. do maszyny wrzucasz po kolei: zakwas 3,5 szkl. maki 1 szkl. cieplutkiej wody sol (dwie lyzki) cukier (lyzka) uruchamiasz program nr 3 i luuuzik ![]() powodzenia ![]() |
Libbii | Post #4 Ocena: 0 2010-08-03 19:01:57 (15 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
Witaj
![]() Piekę chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie od jakiegoś pół roku. Jeszcze nie słyszałam narzekania ![]() Moim guru jest Liska z bloga Pracownia wypieków , aczkolwiek zaczynam już eksperymentować na własną rękę. Do zakwasu używam klasycznej mąki żytniej - rye flour (z Morrissona lub Asdy), a chleby (i bułki)piekę na strong white bread flour (marki allissons - zazwyczaj kupuję 3 kg), czasem dodaję zioła, lub mieszam ją też z jakąkolwiek wholewheat (pełnoziarnista, razowa). Jako technikę pieczenia najbardziej (za Liską) polecam garnek żeliwny - każdy chleb wychodzi z niego przecudowny. Mam nadzieję, że przynajmniej troszkę pomogłam. W razie jakichkolwiek pytań pisz śmiało. Pozdrawiam i powodzenia. |
Post #5 Ocena: 0 2010-08-10 20:07:17 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Libbii | Post #6 Ocena: 0 2010-08-10 21:59:55 (15 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
Cieszę się, że się przydał
![]() I polecam równie gorąco drugi blog tej samej autorki (już nie tylko wypieki) White Plate Ja co chwilę korzystam z jednego lub drugiego. Pozdrawiam i powodzenia przy chlebkach ![]() |
Post #7 Ocena: 0 2010-08-10 22:12:04 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Migotka09 | Post #8 Ocena: 0 2011-02-09 21:18:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2010 Skąd: Londyn |
![]() Doceniajmy...
|
polskismak | Post #9 Ocena: 0 2011-02-09 21:25:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-01-2011 Skąd: londyn |
Cytat: 2010-08-03 18:32:57, krunschwitz napisał(a): Ja mam kolegę,który piecze chleb w domu ale on nawet mąkę sam miele w specjalnym urządzeniu sprowadzonym z Austrii.Kupuje ziarno,mieli i potem wyrabia ciasto i piecze w breadmaker`ze. to dopiero musi być tradycyjny wiejski chlebek polskismak co uk
Świeże wędliny prosto z Polski na Twoim angielskim stole , największy wybór , najlepsze ceny , dostawa do domu gratis. płatność przy dostawie.
|
Post #10 Ocena: 0 2011-02-09 21:37:59 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|