MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pomidorowa - helpppp!!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

madagaskar3

Post #1 Ocena: 0

2010-05-20 14:20:51 (15 lat temu)

madagaskar3

Posty: 890

Kobieta

Z nami od: 01-02-2009

Skąd: berkshire

Ja robie z pomidorow bez skorki(z puszki)

Gotuje wywar,podduszam w osobnym garnku cebulke i jak sie zeszkli to wlewam pomidory.Pozniej miksuje i przelewam do garnka z wywarem,dodaje smietane i przyprawiam.
Zupa jest lekko gestawa bez zaprawiania maka(brrrr)
Mozna dodac bazylie swieza.

Nie ma lepszej:-]
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2010-05-20 15:08:10 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

u nas pomidorowa to jest zupa drugiego dnia gotuje w dużym garnku około 5-6 litrow :)
czyli w pierwszy dzień robimy silny rosołek, moze być na jednym ale ja lubię co najmniej dwa gatunki miesa, (kuczak i wołowe, i np indyk)
jarzyny duuużo, marchew, pietruszka, pory, morze być rzepa,
Przypalona na ogniu cebula. kawałek kapusty
sól pieprz itd.
warze to tak długo aż mięso niemal się rozpada (o to mam zawsze dym domowego wyjadacza niecierpliwca hihii)

Mając tak silny wywar na drugi dzień nabiera smaku,
Więc
W Lidlu są wspaniałe pomidory w puszkach o rożnych smakach, tu wybieramy bez dodatków, choć czasami ja wybieram te z chili,

Mogą być siekane albo w całości bez skórki, ale można tez kupić w innych sklepach np w kartonach, też dobre.

Chodzi o to ze te włoskie pomidory nie sa zalewane wodą tylko tyle wody ile same puszczą.

wrzucam ze dwie takie puszki, czasami je miksuje, ale np w wczoraj tylko w puszcze nożem zamieszałem i duże kawałki wylądowały w zupie, do tego dodaje jeszcze 1-2 koncentraty z tubki, zależy jak dużo wywaru. gotuje około 20 minut.
Tym sposobem otrzymujemy gęsta o mocnym pomidorowym smaku i aromacie, zupę.
Można podać z ryżem albo dobrym nieco grubszym od nitek makaronem.

Aha, faktycznie masło (nie margaryna czy masmixy!) lepiej tu pasuje niż oliwa, nadaje smakowi "atłasowy" miekki smak.
gdyby była zbyt kwaśna można dodać trochę cukru do zupy.

rozwarstwienie jest naturalne, ale przy takim miksie jak ja robię niezauważalne no i nie ma tyle czasu bo moment znika 8-) Beata potrafi 3 razy robić dokładkę hahahaah:-]:-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

EFKAKONEFKA33

Post #3 Ocena: 0

2010-05-20 15:26:56 (15 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Ludzie :-W czy wy mozecie przestac z ta pomidorowa :-?;-)

smaka mi robicie ;-)
wlasnie mi sie zamarzyla taka pomidorowa ze swiezych zasmazanych na patelni pomidorow z ziemniakami jak robila moja babcia
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

aniteczka1981

Post #4 Ocena: 0

2010-05-20 15:37:30 (15 lat temu)

aniteczka1981

Posty: 311

Kobieta

Z nami od: 23-09-2008

Skąd: bradford

no ja już po obiedzie! zgadnijcie co było?:-]:-]:-] i nic mi się nie rozwarstwiło!:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

krakn

Post #5 Ocena: 0

2010-05-20 15:50:39 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

EFKA
lipa tutaj pomidory są zbyt wodniste i zbyt mało dojrzałe bo dojrzewają w dojrzewalniach a nie na słońcu, po prostu nawet jak z Hiszpanii czy Włoch to tam rwa je zielone. wiec ani słodyczy w sobie nie mają ani aromat nie ten no i za dużo wody za mało miąższu. dlatego warto kupić te w puszkach, jak chcecie to wam zrobi fotke puszki
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: 0

2010-05-20 15:54:01 (15 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2010-05-20 15:50:39, krakn napisał(a):
EFKA
lipa tutaj pomidory są zbyt wodniste i zbyt mało dojrzałe bo dojrzewają w dojrzewalniach a nie na słońcu, po prostu nawet jak z Hiszpanii czy Włoch to tam rwa je zielone. wiec ani słodyczy w sobie nie mają ani aromat nie ten no i za dużo wody za mało miąższu. dlatego warto kupić te w puszkach, jak chcecie to wam zrobi fotke puszki



wiem ;-) dlatego poprzestaje na marzeniach ;-)

zrob zdjecie :-D
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

beata1974

Post #7 Ocena: 0

2010-05-20 16:21:23 (15 lat temu)

beata1974

Posty: 304

Kobieta

Z nami od: 08-05-2009

Skąd: Londyn

jutro ja ugotuje pomidorowa z makaronem:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ela_42

Post #8 Ocena: 0

2010-05-20 16:29:38 (15 lat temu)

ela_42

Posty: 1538

Kobieta

Z nami od: 21-06-2007

Skąd: Londyn

nigdy mi sie nie 'rozwarstwia', poniewaz do smietany dolewam troche zimnej wody to razem rozprowadzam a potem do gara i chwilke zagotowac

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

doritos

Post #9 Ocena: 0

2010-05-20 18:08:30 (15 lat temu)

doritos

Posty: 2108

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Skąd: londyn

Do pomidorowej musze dodac nac selera(nie mylic z selerem naciowym)jest wtedy bosko aromatyczna.W sezonie oprocz koncentratu dodam swiezych pomidorow,mniaam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

lublin-transpor

Post #10 Ocena: 0

2010-05-20 18:46:17 (15 lat temu)

lublin-transport

Posty: 278

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2009

Skąd: W drodze

A ja nie dodaje śmietany podczas gotowania. Łyżka śmietany bezpośrednio do talerza tuż przed konsumpcją. Polecam :-)
Spróbujcie, smak zupełnie inny, pychotka po prostu
Nie musicie mi dziękować - wystarczy, ze będziecie mnie wielbić na klęczkach ;) Transport paczek, mebli, motocykli PL-UK-PL

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,