Czyli w tutejszych sklepach ziemniaki opisane jako do pieczenia są dobre i na placki.
Chyba najlepsze grule to te wielkie

Str 4 z 4 |
|
---|---|
krakn | Post #1 Ocena: 0 2013-01-27 17:38:08 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Nie powiny być to pyry młode i podobne do młodych. Bo zawierają za dużo wody.
Czyli w tutejszych sklepach ziemniaki opisane jako do pieczenia są dobre i na placki. Chyba najlepsze grule to te wielkie ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
stanislawski | Post #2 Ocena: 0 2013-01-27 18:06:49 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
"Orajt", nie chcę mi się wędrować po postach - które grule nadają się na placki wg. Was? Tzn. wydzielają nie za dużo wody i coś z tego zostaje po tarciu?
|
krakn | Post #3 Ocena: 0 2013-01-27 18:21:58 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
no ci mówie, wszystkie te wielkie często opisane jako "baking potatoes"
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #4 Ocena: 0 2013-01-28 16:16:11 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2013-01-28 17:30:57 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
ewa, popieram
![]() Takie lubie i takie robie, na początku o to była wojna u nas w domu, ale w koncu ta wersja placków wygrała. Troszkę za małe oczka mam w robocie, ale i tak lesze niż robione z papki. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2013-01-28 17:42:48 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ivy___ | Post #7 Ocena: 0 2013-01-28 20:36:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 11-01-2013 Skąd: Huntingdon |
Ok, podam wam przepis na placki ziemniaczane, nie wymagające ścierania. Potrzebne sa : obrane ziemniaki, obrana cebula, jajka (w zależności od ilości placków powiedzmy 1 na 5 ziemniaków) i do tego pieprz, sol oraz SOKOWIROWKA.
Przepuszczamy ziemniaki przez sokowirówkę. Sok (jak podejrzewamy ze ziemniaki sa wodniste odlewamy nieco soku na bok) mieszamy z przetartym miąższem. Przepuszczamy na samym końcu cebule. Wszystko mieszamy dokładnie. Dodajemy jajka, przyprawy i jak ciasto jest rzadkie to odrobinę mąki. Przepis nie nadaje sie na zrobienie 5 plackow dla jednej osoby ale na obiad na kilka dni dla calej rodziny tak!!! Pozdrawiam i smacznego. Energia podąża za uwagą.
|
hanibal36 | Post #8 Ocena: 0 2013-01-28 21:06:34 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-01-2012 Skąd: gdzies na poludniu |
jutro zrobie
![]() |
Netta6 | Post #9 Ocena: 0 2013-01-28 21:31:59 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Cytat: 2013-01-28 20:36:33, ivy___ napisał(a): Ok, podam wam przepis na placki ziemniaczane, nie wymagające ścierania. Potrzebne sa : obrane ziemniaki, obrana cebula, jajka (w zależności od ilości placków powiedzmy 1 na 5 ziemniaków) i do tego pieprz, sol oraz SOKOWIROWKA. Przepuszczamy ziemniaki przez sokowirówkę. Sok (jak podejrzewamy ze ziemniaki sa wodniste odlewamy nieco soku na bok) mieszamy z przetartym miąższem. Przepuszczamy na samym końcu cebule. Wszystko mieszamy dokładnie. Dodajemy jajka, przyprawy i jak ciasto jest rzadkie to odrobinę mąki. Przepis nie nadaje sie na zrobienie 5 plackow dla jednej osoby ale na obiad na kilka dni dla calej rodziny tak!!! Pozdrawiam i smacznego. Ja robię prawie identycznie jak Ty. Jedyną różnicą jest to, że po starciu ziemniaków, czekam chwilę aż w misce z sokiem na dole osiądzie skropia. Odzielam skrobię od soku, dodaję ją do ziemniaków (powtarzam czynność dwukrotnie)i dopiero potem dolewam wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie muszę wtedy dodawać dużo mąki ziemniaczanej. |