Str 11 z 16 |
|
---|---|
Libbii | Post #1 Ocena: 0 2011-02-05 19:49:31 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
A ja po raz kolejny polecę niezawodny blog Pracownia wypieków
Piekę chleby i inne cuda właśnie z tej strony. Zakwas wyhodowałam grubo ponad pół roku temu i z dnia na dzień robi się coraz lepszy. I przyznam szczerze, że po kupieniu maszyny (tylko w celu wyrabiania ciasta)przygotowanie jest duuużo wygodniejsze i za żadne skarby już bym jej nie oddała. A piekę w piekarniku w garnku żeliwnym. Pozdrawiam |
ragazza | Post #2 Ocena: 0 2011-02-05 20:18:59 (14 lat temu) |
Z nami od: 08-07-2010 Skąd: z przytulnego living room'u |
Ale co wy z tym wyrabianiem wszyscy jakby to jakas mordega byla. Ja w PL mialam maszyne, ale po co ta cala machineria, (wielkie to to, i nieporeczne) skoro po 10 minutach wyrabiania mam ten sam efekt. Moja babcia tak robila, moja mama tez i chleb jest przecudowny.
![]() |
Majowka | Post #3 Ocena: 0 2011-02-05 20:21:06 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-11-2010 Skąd: m |
hej witam! ja tez pieke na zakwasie. wyhodowalam sobie ponad rok temu korzystajac z francuskiego przepisu. To jest zakwas na mace pszennej, bo na zytniej niestety mi sie psuje- moze powietrze nie takie?
A chlebki przepyszne. Ten robie na codzien: http://chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/lekko-razowy-z-dodatkiem-ziemniakow Pozdrawiam! |
Libbii | Post #4 Ocena: 0 2011-02-05 20:47:04 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
Hmmm dziwne, a co to znaczy, że Ci się psuje (bo on z natury pachnie jak trochę podgniłe jabłka
![]() A co do wyrabiania, to mimo, że wcześniej robiłam to ręcznie, to jednak nie zamieniłabym maszyny na nic innego. Jest to zdecydowanie ułatwienie - oszczędność czasu i siły (wrzucam po prostu składniki i wszystko samo się robi, a ja ten czas mogę spożytkować na cokolwiek innego) Może ja po prostu bardziej to doceniam - jak raz wróciłam z pracy, z bólem ręki takim, że nie byłam w stanie nic w niej utrzymać, to za taką maszynę wtedy oddałabym wszystko... ![]() ![]() pzdr |
Majowka | Post #5 Ocena: 0 2011-02-06 12:57:04 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-11-2010 Skąd: m |
no psuje sie, smierdzi potwornie i nie jest to zapach organiczy, wiec nawet nie probowalam tego uzyc.
Mialam kilka podejsc i zawsze to samo, wg tego przepisu: http://chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/prosty-zakwas-60-godzinny Co do pszennego moge swoj polecic jakby chcialo sie komus w to bawic dajcie znac to podam. Dosc czasochlonny, ale niezawodny! Co do recznego wyrabiania, tez tak robilam, az nie dostalam na swieta takiej oto maszynki ( pochwale sie, a co!) :http://www.reevoo.com/p/kenwood-kmc560-114911?gclid=CMv6s9jJ86YCFc0e4QodlkLEHQ i choc wczesniej wyrabialam tylko recznie to mialam chwilami juz dosc, szczegolnie po ciezkim dniu pracy, a to cudo pozwala zaoszedzic troche czasu. ![]() pozdrawiam i ciesze sie, ze sa tu inne wariatki co same pieka chleb ![]() |
|
|
ragazza | Post #6 Ocena: 0 2011-02-06 13:32:43 (14 lat temu) |
Z nami od: 08-07-2010 Skąd: z przytulnego living room'u |
Cytat: 2011-02-06 12:57:04, Majowka napisał(a): no psuje sie, smierdzi potwornie i nie jest to zapach organiczy, wiec nawet nie probowalam tego uzyc. Mialam kilka podejsc i zawsze to samo, wg tego przepisu: http://chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/prosty-zakwas-60-godzinny Co do pszennego moge swoj polecic jakby chcialo sie komus w to bawic dajcie znac to podam. Dosc czasochlonny, ale niezawodny! Co do recznego wyrabiania, tez tak robilam, az nie dostalam na swieta takiej oto maszynki ( pochwale sie, a co!) :http://www.reevoo.com/p/kenwood-kmc560-114911?gclid=CMv6s9jJ86YCFc0e4QodlkLEHQ i choc wczesniej wyrabialam tylko recznie to mialam chwilami juz dosc, szczegolnie po ciezkim dniu pracy, a to cudo pozwala zaoszedzic troche czasu. ![]() pozdrawiam i ciesze sie, ze sa tu inne wariatki co same pieka chleb ![]() Bardzo fajny ten robot. Takie cos bardziej do mnie przemawia niz maszyna do piecznie chleba. Szczegolnie ze ja nie pieke dla degustacji z 500gr maki tylko co najmniej 1.5kg. Pomysle nad zakupem. ![]() |
Libbii | Post #7 Ocena: 0 2011-02-06 13:45:12 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-03-2009 Skąd: Leicester |
Majowka ja swój zakwas wyprodukowałam na podobnym przepisie: zakwas żytni , z tym że tam nie dodaje się żadnego cukru... wszystko samo naturalnie sfermentowało... Poza tym autorka w komentarzach też daje parę cennych rad. U mnie raczej nie było bardzo ciepło w tym czasie jak zaczęłam się z tym bawić, więc i może Tobie wyjdzie tym razem. Polecam, bo na pewno będzie to coś nowego dla Twoich chlebków.
Aaaaaa i właśnie sobie przypomniałam, że nie polecam mąki żytniej marki Asda - przy niej mój zakwas robił się dziwnie wodnisty (całe szczęście, nie padł całkowicie) i jakiś taki nieciekawy... Najlepsza moim zdaniem jest ta mąka - do dostania w Morissons lub sklepach ze zdrową żywnością. |
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2011-02-06 14:11:49 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ta maka jest w supermarketach jak i inne tej samej firmy.
Carpe diem.
|
Majowka | Post #9 Ocena: 0 2011-02-11 15:38:57 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-11-2010 Skąd: m |
dzieki Libbii, dam zytniemu jeszcze jedna szanse w ten weekend w/g przepisu ktory polecasz i dam ci znac jak mi poszlo.
Korzystam dokladnie z tej samej maki ktora podajesz- mozna ja wszedzie kupic. ragazza, z czystym sercem polecam maszynke, ma moc! Nie maialam jeszcze czasu odkryc wszystkich jej sluzebnych mozliwosci, ale to co juz przetestowalam bardzo mi w zyciu pomaga. Mieszadlo typu hook bardzo dobrze sie sprawdza nawet w przypadku b. gestego lub lepkiego ciasta. Sa jeszcze inne- do roznego rodzaju musow, innych ciast. Mam jeszcze do tego dostawke - blander ( jeszcze nie uzywalam), a mozna jeszcze dokupic maszynke do miesa, makaronu etc... polecam ![]() |
malke | Post #10 Ocena: 0 2011-07-09 22:22:07 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
Odświerzam temat bo zakupilam nowe cudo.Jak tam wasze wypiekacze chleba?Stoja i sie kurzą czy pieczecie?Podajcie prosze jakieś przepisiki.Proste i takie co zawsze wychodzą.
|