MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Lubisz jeść !...Gotujesz !...To podziel się przepisem na to coś ....

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 6 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dadido

Post #1 Ocena: 0

2010-01-31 14:19:04 (15 lat temu)

dadido

Posty: 768

Kobieta

Z nami od: 11-12-2007

Skąd: Manchester

Bardzo lubię dania z owocami morza ( krewetki małze ,kalamary )
Włosi robią z tego farsz do spagetii .
Czy może ktos zna przepis na taki farsz albo sos z tymi cymesami :-]?
W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dadido

Post #2 Ocena: 0

2010-01-31 14:21:20 (15 lat temu)

dadido

Posty: 768

Kobieta

Z nami od: 11-12-2007

Skąd: Manchester

Ja też spróbuję zrobić tą rybkę :-]

[ Ostatnio edytowany przez: dadido 31-01-2010 14:23 ]

W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

beata1974

Post #3 Ocena: 0

2010-01-31 14:31:32 (15 lat temu)

beata1974

Posty: 304

Kobieta

Z nami od: 08-05-2009

Skąd: Londyn

Bardzo czesto robie karkoweczke w sosie smietanowo-ananasowym,do tego ziemniaczki pieczone i suróweczka.Zawsze wszystkim to danie smakuje.:))

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dadido

Post #4 Ocena: 0

2010-01-31 14:36:57 (15 lat temu)

dadido

Posty: 768

Kobieta

Z nami od: 11-12-2007

Skąd: Manchester

A jak sie robi ta karkóweczkę z tym sosem moze cos więcej na ten temat ;-)
W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Aniczka

Post #5 Ocena: 0

2010-01-31 15:28:26 (15 lat temu)

Aniczka

Posty: 2177

Kobieta

Z nami od: 06-03-2009

Skąd: Strabane

Hej witam w niedzielne popołudnie,mam prośbę. Za 2 tyg. przylatuje do mnie teściowa i chciałabym zrobic cos pysznego na kolacje,macie jakiś pomysł?? Będę wdzięczna za wszystkie propozycje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

butterfly42

Post #6 Ocena: 0

2010-01-31 15:32:12 (15 lat temu)

butterfly42

Posty: 842

Kobieta

Z nami od: 27-02-2008

Skąd: 52°40′36″N 2°26′49″W TELFORD

Cytat:

2010-01-31 14:19:02, beata1974 napisał(a):
Wlasnie wyprobowalam Twoj przepis i musze powiedziec ze wszystkim bardzo smakowalo!!!Mam na mysli rybke z brzoskwiniami:-D:-D:-D

Dziekuje;-) a ja poprosze ten przepis na karkowke:-P

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

djprezes

Post #7 Ocena: 0

2010-01-31 15:53:07 (15 lat temu)

djprezes

Posty: 337

Mężczyzna

Z nami od: 01-10-2007

Skąd: Huddersfield

Cytat:

2010-01-31 15:28:26, Aniczka napisał(a):
Hej witam w niedzielne popołudnie,mam prośbę. Za 2 tyg. przylatuje do mnie teściowa i chciałabym zrobic cos pysznego na kolacje,macie jakiś pomysł?? Będę wdzięczna za wszystkie propozycje.


*Medaliony a la Rossini*

Skladniki:

6 plastrów polędwicy wołowej lub wieprzowej grubości ok. 2.5 cm, 50 g masła, 3 łyżki oleju z pestek winogron, 50 ml brandy, 100 ml bulionu wołowego, 3 łyżki galaretki malinowej, 1 łyżka octu owocowego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, a ponadto, 1 kg ziemniaków jednakowej, średniej wielkości, 1 jajko, tłuszcz do smażenia, pieprz, 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:

Wrzuć do wrzątku ziemniaki w łupinkach. Gotuj przez 7 min., licząc od chwili, kiedy woda ponownie zacznie wrzeć. Odcedź, obierz i potnij w makaronik (na tarce). Jeśli nie masz takiej tarki, utrzyj na zwykłej, ale z dużymi oczkami. Wymieszaj w misce z solą, pieprzem i ubitym jajkiem. Rozgrzej na małej patelni tłuszcz. Połóż tyle masy ziemniaczanej, by powstały tosty grubości 1.5 cm. Smaż na średnim ogniu. Gdy placki przyrumienią się od spodu, przełóż na drugą stronę. Gorące odsącz z tłuszczu na bibule i przełóż na idealnie czystą blachę. Uformuj palcami ładne medaliony. Rozgrzej na dużej patelni masło i olej. Jeśli nie masz tak dużej patelni, by pomieściła 6 steków, weź dwie mniejsze. Usmażone na rumiano (6 min. z każdej strony) - posyp solą i pieprzem. Ułóż medaliony na ziemniaczanych tostach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170º C. Wcześniej przygotuj sos. Wlej do tłuszczu, który pozostał na patelni, konfiturę malinową, ocet i brandy. Zagotuj, wsyp pieprz cayenne (ma przełamać słodkość sosu). Gotuj przez 3 min. na małym ogniu. Podgrzej półmisek. Układaj na nim tosty ziemniaczane z medalionami. W sosjerce podaj sos. Na każdym steku kładź śliwkę z octu, a jeśli uda Ci się kupić, to plastry podsmażonej wątróbki gęsiej.


Ja uzylem wieprzowiny i bylo dobre. Sos jest MEGA trzeba tylko pamietac zeby zrobic go przed samym podaniem, w przeciwnym razie rozwarstwia sie bezpowrotnie. Smacznego!
Omnia ad maiorem Dei gloriam!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer AIMNumer gadu-gadu

beata1974

Post #8 Ocena: 0

2010-01-31 16:51:01 (15 lat temu)

beata1974

Posty: 304

Kobieta

Z nami od: 08-05-2009

Skąd: Londyn

Przepis na karkóweczke skladniki:miesko karkówka,puszka ananasów,smietana,por(moze byc cebula)bazylia,oregano,czosnek, pieprz ziolowy,sol, cukier.Karkowke przed pieczeniem polewam sokiem z ananasow,wstawiam i pieke w calosci w piekarniku.W miedzy czasie podsmazam pora czasami dodaje tez kukurydze ale to zalezy od mojego humoru.Podlewam to bulionem i dodaje pokrojonego ananasa razem z sokiem z puszki ,to wszystko sie dusi na malym ogniu ,doprawiam to czosnkiem i przyprawami.Na samym koncu dodaje smietane(duzo)sos musi byc gesty i smietanowy.Karkoweczke kroje w grube plastry ukladam na pólmisku polewajac sosikiem reszte sosu w sosjerce,do tego ziemniaczki pieczone i ulubione suróweczki.Sos wychodzi slodko kwasny (dosladzamy do smaku):)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2010-01-31 16:54:54 (15 lat temu)

andyopole

Posty: 13525

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2010-01-31 15:28:26, Aniczka napisał(a):
.... przylatuje do mnie teściowa i chciałabym zrobic cos pysznego na kolacje,macie jakiś pomysł?? Będę wdzięczna za wszystkie propozycje.


wywar z grzybkow jadalnych tylko raz......;-):-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #10 Ocena: 0

2010-01-31 17:11:34 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 6 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,