Str 4 z 8 |
|
---|---|
ewamik | Post #1 Ocena: 0 2010-01-28 22:27:35 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
a tak coś na piątek? Bez mięska? Jakaś pieczona rybka? coś...makaron z czym tam?
Tylko nie carbonara bo mi niedobrze po tym(a tak kurewsko to lubie..!!) Pomozecie mi? |
rafald | Post #2 Ocena: 0 2010-01-28 22:53:15 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2010-01-28 22:27:35, ewamik napisał(a): a tak coś na piątek? Bez mięska? Jakaś pieczona rybka? coś...makaron z czym tam? Tylko nie carbonara bo mi niedobrze po tym(a tak kurewsko to lubie..!!) Pomozecie mi? Pomieszaj potłuczone gotowane ziemniaki z upieczoną rybą i np. szczypiorkiem, dopraw musztardą, sokiem z cytryny + startą skórką, solą i pieprzem, uformuj kulki, wrzuć w roztrzepane jajo, potem w bułkę tartą i na głęboki olej do zrumienienia. Podawać z sałatką i majonezem lub sosem tatarskim - smacznego ![]() |
ewamik | Post #3 Ocena: 0 2010-01-28 22:57:40 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
a to nie może byc tak bardzo tłuste-cholera próbuje oschudzić się troszkę.Załozyłam sobie,ze jeśli schudnę kilka kg,to pojade do Grecji na wakacje.
Wolałabym cos pieczonego. Ale przepis powyzej-zatrzymam ![]() |
andyopole | Post #4 Ocena: 0 2010-01-28 23:16:51 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2010-01-28 22:57:40, ewamik napisał(a): ...Załozyłam sobie,ze jeśli schudnę kilka kg,to pojade do Grecji na wakacje. ![]() Bardzo rozsadnie. Inaczej >grinpisi< widzac Cie na plazy wepchneli by Cie niechybnie nazad do wody... |
ewamik | Post #5 Ocena: 0 2010-01-29 09:01:48 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
no widzisz jakie trafne spostrzeżenie.Wolałabym tego uniknąc.
![]() Na szczęście miasto w Grecji gdzie jeżdże znam jak własnę mieszkanie.W razie czego wiem gdzie uciekać |
|
|
dadido | Post #6 Ocena: 0 2010-01-29 12:02:03 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-12-2007 Skąd: Manchester |
mam pytanie ?
Czy ktoś z was zna może więcej przepisów na rybkę niestety nie mam w tym doświadczenia . Może być przepis na gotowana lub pieczoną. ![]() W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...
|
Post #7 Ocena: 0 2010-01-29 12:07:21 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2010-01-29 12:09:44 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
dadido | Post #9 Ocena: 0 2010-01-29 12:33:59 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-12-2007 Skąd: Manchester |
Cytat: 2010-01-29 12:07:21, marusia82 napisał(a): Ja dzisiaj rybke po grecku robie+ryz z jajeczkiem+mizeria..... ![]() Marusia możesz zdradzić jak ty robisz rybe po grecku ? ![]() W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...
|
rafald | Post #10 Ocena: 0 2010-01-29 13:05:22 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Skoro ma być pieczona i nietłusta - może pieczona w panierce (taka śródziemnomorska)?
Bardzo dobrze nadają się do tego makrele (filety) ale robiłem też z dorsza, większe filety rozcinałem na pół w plastry o grubości nie więcej niż 1 cm. Blachę wysłać papierem lekko nasmarowanym olejem, żeby nie przywarło (pędzelkiem albo zwilżonym w oleju papierowym ręcznikiem). Poukładać filety zostawiając małe odstępy, skórą do dołu, skropić sokiem z cytryny, posypać równomiernie odrobiną soli i pieprzu. Panierka - dobry jest polski jasny chleb, rozdrobniony food-procesorem, jeżeli jest zbyt świeży można dosypać trochę bułki tartej - całość będzie bardziej sucha i łatwiej uzyskamy okruszki. Dodajemy drobniutko posiekany ząbek czosnku, startą skórke z cytryny i posiekane świeże zioła - majeranek bądź oregano jak ktoś woli ostrzejszy smak (ważne - w żadnym wypadku nie używać suszonych). Przyprawioną rybę posypujemy panierką, ok. 1cm i do pieca rozgrzanego do 200-210 stopni. Wyjmujemy kiedy panierka ładnie się przyrumieni. Można podawać z sałatką z zielska o nazwie rocket + cherry tomatoes + oliwa i sok z cytryny, ew. młodym szpinakiem. [ Ostatnio edytowany przez: rafald 29-01-2010 13:07 ] |