Str 2 z 8 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-01-25 16:28:34 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
sylkrysna | Post #2 Ocena: 0 2010-01-25 17:23:44 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-08-2007 Skąd: Swansea |
Nie wiem czy to wloskie ale Tagliatelle with Salamon.
Robilam to kiedys jako przystawke i wszystkim smakowalo, osobiscie uwielbiam i latwe do zrobienia. Makaron grube nitki, ser philadelpia, pietruszka, sok z cytryny, mleko i ryba badz szynka(tez sie sprawdza) Ugotowany makaron w w jeden duzy garnek + podsmazona szynka badz ryba + ser+ mleko(aby sie nie przywieralo,tylko podlewac) +sok z cytryny + swieza natka pietruszki. Zagrzac, wymieszac i na taleze, nie moze byc ZUPIASTE, bardziej jak spaghetti ![]() ![]() za dzien, za dwa, nie os i tak inny plan ma
|
Post #3 Ocena: 0 2010-01-25 17:37:46 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #4 Ocena: 0 2010-01-25 19:47:05 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #5 Ocena: 0 2010-01-25 20:09:54 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-01-25 20:17:56 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2010-01-25 21:06:31 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
niepecjalnie przepadam za wloska kuchnia. Makarony i pomidory na cieplo to raczej nie jest moja bajka. Z kuchni wlokiej najbardziej lubie grappe no i pizze, ale tylko wtedy gdy sam zrobie....
edit: wloskie cappucino jest OK a nie nasz polski ersatz z torebki... ![]() [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 25-01-2010 21:20 ] |
dadido | Post #8 Ocena: 0 2010-01-26 13:17:41 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-12-2007 Skąd: Manchester |
Podaję przepis na Włoskie TIRAMISU .
Bardzo proste w zrobieniu ponieważ nic nie trzeba piec przekłada się go biszkoptami . Składniki : Biszkopty duża paczka lub dwie mniejsze ( biszkopty podłużne grube i kruche ) 3 filiżanki kawy z ekspresu ( mogą być zwyczajnie zaparzone z tym ,że mocniejsze ) 2 duże łyżki cukru ( ja daję trzy ) pół kilograma mascarpone ( serek włoski ,można go dostać w każdym tesco )( to wychodzi jakieś trzy opakowania )ja zawsze tyle kupuję . 5 dużych jaj . Oddzielić białka od żółtek . Zmiksować białka ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru w drugim naczyniu ubić żółtka z 3 łyżkami cukru. Następnie połączyć pianę z białek z żółtkami , i dodawać po woli łyżką mascarpone, ubijać na lekkich obrotach. następnie przygotować naczynię najlepiej kwadrat lub prostokąt . Moczyć biszkopty w przestudzonej kawie i przekładać masą . ( kawa powinna być posłodzona wcześniej, dodać 3 duże płaskie łyżki cukru jak ktoś lubi mniej słodkie ciasto może dodać tylko 2 ) byszkopty zamaczać szybko po prostu tylko zanuzyć i szybko wyciągać ,chodzi bowiem o to ,żeby nie zrobiło się za bardzo wodniste powinno miec kosystencję ciasta ). Przekładać na zmiane raz byszkopty raz masę . Na koniec posypać kawą przez sitko lub czekolada jak ktos lubi . wstawiam na do lodówki na ok 10 godz . to tyle .. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: dadido 26-01-2010 13:56 ] W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...
|
Milusia | Post #9 Ocena: 0 2010-01-26 13:23:33 (15 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2007 Skąd: Greenhithe :) |
Wydaje sie banalnie proste. Musze wyprobowac, bo ja osobiscie uwielbiam tiramisu.
Wielkie dzieki ![]() jewelleryjunction co uk
|
dadido | Post #10 Ocena: 0 2010-01-26 13:28:11 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-12-2007 Skąd: Manchester |
sos beszamelowy do lasagne jest super !
Lasagne składniki ; makaron do lasagne Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka przyprawy (sól, pieprz) Nadzienie mięsne: 0,5 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów) 2-3 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano) Dodatkowo: 20-30 dkg żółtego sera masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały. Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu. Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min. W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...
|