MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Lubisz jeść !...Gotujesz !...To podziel się przepisem na to coś ....

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 2 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2010-01-25 16:28:34 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

sylkrysna

Post #2 Ocena: 0

2010-01-25 17:23:44 (15 lat temu)

sylkrysna

Posty: 584

Kobieta

Z nami od: 09-08-2007

Skąd: Swansea

Nie wiem czy to wloskie ale Tagliatelle with Salamon.
Robilam to kiedys jako przystawke i wszystkim smakowalo, osobiscie uwielbiam i latwe do zrobienia.

Makaron grube nitki, ser philadelpia, pietruszka, sok z cytryny, mleko i ryba badz szynka(tez sie sprawdza) Ugotowany makaron w w jeden duzy garnek + podsmazona szynka badz ryba + ser+ mleko(aby sie nie przywieralo,tylko podlewac) +sok z cytryny + swieza natka pietruszki. Zagrzac, wymieszac i na taleze, nie moze byc ZUPIASTE, bardziej jak spaghetti:) +vinko :) i swiece ..ouu ale sie rozpedzilam )
za dzien, za dwa, nie os i tak inny plan ma

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer SkypeNumer gadu-gadu

Post #3 Ocena: 0

2010-01-25 17:37:46 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #4 Ocena: 0

2010-01-25 19:47:05 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2010-01-25 20:09:54 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2010-01-25 20:17:56 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2010-01-25 21:06:31 (15 lat temu)

andyopole

Posty: 13525

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

niepecjalnie przepadam za wloska kuchnia. Makarony i pomidory na cieplo to raczej nie jest moja bajka. Z kuchni wlokiej najbardziej lubie grappe no i pizze, ale tylko wtedy gdy sam zrobie....

edit: wloskie cappucino jest OK a nie nasz polski ersatz z torebki...:-]

[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 25-01-2010 21:20 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

dadido

Post #8 Ocena: 0

2010-01-26 13:17:41 (15 lat temu)

dadido

Posty: 768

Kobieta

Z nami od: 11-12-2007

Skąd: Manchester

Podaję przepis na Włoskie TIRAMISU .
Bardzo proste w zrobieniu ponieważ nic nie trzeba piec przekłada się go biszkoptami .
Składniki :
Biszkopty duża paczka lub dwie mniejsze ( biszkopty podłużne grube i kruche )
3 filiżanki kawy z ekspresu ( mogą być zwyczajnie zaparzone z tym ,że mocniejsze )
2 duże łyżki cukru ( ja daję trzy )
pół kilograma mascarpone ( serek włoski ,można go dostać w każdym tesco )( to wychodzi jakieś trzy opakowania )ja zawsze tyle kupuję .
5 dużych jaj .
Oddzielić białka od żółtek .
Zmiksować białka ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru
w drugim naczyniu ubić żółtka z 3 łyżkami cukru.
Następnie połączyć pianę z białek z żółtkami ,
i dodawać po woli łyżką mascarpone,
ubijać na lekkich obrotach.
następnie przygotować naczynię najlepiej kwadrat lub prostokąt .
Moczyć biszkopty w przestudzonej kawie i przekładać masą .
( kawa powinna być posłodzona wcześniej, dodać 3 duże płaskie łyżki cukru jak ktoś lubi mniej słodkie ciasto może dodać tylko 2 )
byszkopty zamaczać szybko po prostu tylko zanuzyć i szybko wyciągać ,chodzi bowiem o to ,żeby nie zrobiło się za bardzo wodniste powinno miec kosystencję ciasta ).
Przekładać na zmiane raz byszkopty raz masę .
Na koniec posypać kawą przez sitko lub czekolada jak ktos lubi .
wstawiam na do lodówki na ok 10 godz .
to tyle ..
;-)

[ Ostatnio edytowany przez: dadido 26-01-2010 13:56 ]

W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Milusia

Post #9 Ocena: 0

2010-01-26 13:23:33 (15 lat temu)

Milusia

Posty: 1383

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

Skąd: Greenhithe :)

Wydaje sie banalnie proste. Musze wyprobowac, bo ja osobiscie uwielbiam tiramisu.
Wielkie dzieki ;-)
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer Skype

dadido

Post #10 Ocena: 0

2010-01-26 13:28:11 (15 lat temu)

dadido

Posty: 768

Kobieta

Z nami od: 11-12-2007

Skąd: Manchester

sos beszamelowy do lasagne jest super !
Lasagne
składniki ;
makaron do lasagne
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
przyprawy (sól, pieprz)
Nadzienie mięsne:
0,5 kg mięsa mielonego
2 średnie cebule
sos do spaghetti Neapolitańskiego Winiary (można oczywiście zamiast tego przyrządzić samemu sos pomidorowy z koncentratów albo pomidorów)
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Dodatkowo:
20-30 dkg żółtego sera
masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. aby makaron troszkę zmiękł. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Wyjmujemy je na talerze. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20 min.
W życiu piękne są tylko chwile i ulotne jak motyle ...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 2 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,