Str 2 z 2 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2010-01-13 20:27:00 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Englandpl | Post #2 Ocena: 0 2010-01-13 22:16:41 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-08-2009 Skąd: Wielka Brytania |
Jesli nie robimy brokuł na parze tylko gotujemy, to najlepiej krótko i w wodzie osłodzonej , zachowuja swój zieloniutki kolor
![]() Bardzo fajnie smakuja oraz ładnie wygladają z sosem czosnkowym i migdałami. Sos mozna zrobic ze smietany i majonezu, dodac wycisniety zabek lub dwa czosnku. Ugotowane brokuły wykładamy na półmisek, polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów. Polecam |
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2010-01-13 22:28:16 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2010-01-13 20:07:21, niebieskieucho napisał(a): Cytat: 2010-01-13 19:57:03, andyopole napisał(a): ugotowane brokuly ukladam w ceramicznym lub szklanym, zaroodpornym naczyniu, na to duzo (bo lubie) roztartego czosnku, na to ser, zolty, gorgonzola (taki jak kto lubi) i zapiekam w piekarniku. Jadalne. I tak bez wody się procesują? sa ugotowane, maja wode w sobie ![]() edit: ja nie gotuje tylko blanszuje, tzn. wrzucam a posolony wrzatek na minut dwie lub trzy. Potem dochodza w piekarniku. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 13-01-2010 22:30 ] |
sebabar | Post #4 Ocena: 0 2010-01-16 01:39:33 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 09-01-2010 Skąd: Londyn |
mniam mniam...
|
pikpok69 | Post #5 Ocena: 0 2010-01-16 07:08:44 (15 lat temu) |
Z nami od: 07-01-2010 Skąd: Grimsby |
Cytat: 2010-01-13 19:47:46, krunschwitz napisał(a): Zacznijcie parować warzywa,a nie gotować.Z wodą wylewacie wszystko co najcenniejsze. Warzywa przygotowane na parze smakują inaczej,znacznie intensywniej i często o wiele lepiej niż z wody. Brokuły też. Racja. ![]() ![]() |
|
|
Kasia_red | Post #6 Ocena: 0 2010-01-16 07:57:56 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
Zapiekam brokuły.
Najpierw je gotuję na parze na al dente, układam w formie żaroodpornej i robię sos: po 2-3 łyżki śmietany i majonezu, wyciśnięty ząbek (lub kilka) czosnku, sól, pieprz + starty żółty ser (tyle, żeby wyszło w miarę gęste). Sosem polewam brokuły i wkładam do piekarnika na ok. 15 minut. Palce lizać. Robię też zupę krem z brokułów - gotuję brokuła w wywarze warzywnym, a następnie miksuję, doprawiam (koniecznie gałką muszkatołową), podaję ze śmietaną i grzankami pokrojonymi w kostkę lub groszkiem ptysiowym. Dodaję brokuły do wszystkich możliwych sałatek. Świetnie komponują się z jajkami i majonezem... Chyba wiem, co zjem dziś na obiad ![]() Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
Englandpl | Post #7 Ocena: 0 2010-01-16 19:56:00 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-08-2009 Skąd: Wielka Brytania |
Cytat: 2010-01-16 07:57:56, Kasia_red napisał(a): Zapiekam brokuły. Najpierw je gotuję na parze na al dente, układam w formie żaroodpornej i robię sos: po 2-3 łyżki śmietany i majonezu, wyciśnięty ząbek (lub kilka) czosnku, sól, pieprz + starty żółty ser (tyle, żeby wyszło w miarę gęste). Sosem polewam brokuły i wkładam do piekarnika na ok. 15 minut. Palce lizać. Robie prawie identycznie ![]() |
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2010-01-16 20:04:10 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Robię też zupę krem z brokułów
A do tego jeszcze stilton, mniam mniam
Ada
|