Str 2 z 3 |
|
---|---|
PIOTRALE | Post #1 Ocena: 0 2010-03-14 16:35:53 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-07-2009 Skąd: Ascot |
nie bede zaczynal nowego watki dla mojego pytania bo to bez sensu,nie dotyczy rowniez surowek z k.k. ale dotyczy kapusniaka ot taka smaczna zupka polska,wiec moze zaczne mam apuste kiszona ,ile czasu mam ja gotowac abym mogl ja dodavc do reszty warzyw i reszty bulionu,rozumiecie nie chce dac plamy,w zeszlum tygodniu bylem u przyjaciol z Filipin na poczestunku i zaproponowalem na ten weekend cos u mnie ,wic tak kombinuje to i owo,tylko brakuje mi odpowiedzi co do tej kapuchy?dzieki
nie kradnij,wladza nie znosi konkurecji,
|
andyopole | Post #2 Ocena: 0 2010-03-14 16:39:21 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2010-01-13 13:26:15, Mazury napisał(a): dla mnie podstawową i jedyną surówką z k.k. jest ta z tartą marchewką i jabłkiem + olej + sól, pieprz (+cukier). + cebula ![]() edit: zamiast cukru zdrowy miod. [ Ostatnio edytowany przez: andyopole 14-03-2010 16:50 ] |
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2010-03-14 16:43:27 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-03-14 16:35:53, PIOTRALE napisał(a): bylem u przyjaciol z Filipin na poczestunku i zaproponowalem na ten weekend cos u mnie .... Filipinczycy rowniez jadaja rozne dziwne rzeczy. Mysle jednak ze kapusniak to troszke zbyt duze ryzyko. Dla wielu nacji nasza kiszona kapusta i ogorki kojarza sie z zepsutym jedzeniem. Zrobisz jak zechcesz ale ja sugerowalbym cos bardziej neutralnego: zurek, barszcz + pierogi z miesem. ![]() |
PIOTRALE | Post #4 Ocena: 0 2010-03-14 16:53:36 (15 lat temu) |
wiec tak zurek byl w zeszlym miesiacu dwa czy trzy razy sa zachwyceni a pomysl tym kapusniakiem wyszedl kiedy bylismy w plskim sklepie byli troszke zdziwieni ze my za taka kapuste smiuerdzaca placimy jeszce i staram sie im udowodnic ze to nie jest tak jak mysla do konca ,fakt ich jedzenie tez daje duzo do myslenia..
|
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2010-03-14 16:57:15 (15 lat temu) |
To moze dla oswojenia ze smierdzaca kapuste zaproponowac bigos?
|
|
|
anmi | Post #6 Ocena: 0 2010-03-14 17:03:21 (15 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2007 Skąd: Newark |
Napiszę Ci jak ja gotuję kapuśniak
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
PIOTRALE | Post #7 Ocena: 0 2010-03-14 17:20:42 (15 lat temu) |
dzieki WIELKIE moi znajomi sa wszystko zerni prawie jak ja,no prawie wszystko.To co gotuje ma bardzo duzo wspolnego z Twoim przepisem,ja mianowicie bulionik robie na zrberkach ,wiesz takie bardziej miesny a boczus to tak przysmazony z cebulka,to ostatnie lubia bez ograniczen ,zreszta takie kwareczki z boczku pamietaja kiedy gotowalem zurek,dla mnie wazna rzecza bylo jak dlugo mam gotowac kapuste no ale jakos skonvczylem gotowanie czy smacznie bedzie?dowiem sie poznym wieczorkiem ,ale nic dzieki za podpowiedzi ,zawsze lepiej jest wiedziec wiecej.Co do ich kuchni ogolnie lubie kuchnie azjatyckie ale jak na m,oj gust ciut przyduzo ginger z czosnkiem tez roznie bywa,choc wiem ze zdrowo,a z owocow morza to raczej tylko rybki reszta jakos mnie napawa ???
|
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2010-03-14 17:24:58 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2010-03-14 17:03:21, anmi napisał(a): ale pamiętaj ilu kucharzy tyle przepisów ![]() Swieta racja ![]() Na zeberkach z podsmazonym boczkiem ale w moich stronach dodawalo sie jeszcze kaszy jeczmiennej plus slodka sproszkowana papryke zamiast zasmazki ale.... Wybor nalezy do Ciebie ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
littleflower | Post #9 Ocena: 0 2010-03-14 17:33:57 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
ja gotuje kapuste osobno- i kiiedy jest miekka wtedy dopiero wrzucam do reszty zupy
acha i gotuje na wedzonych zeberkach i duuuuzo majeranku na koniec takiego stratego w palach co by ladny zapach byl "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2010-03-14 17:35:27 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Podam ci jeszcze jedna wersje kapusniaku jaki sie u nas jadalo :
Kapusniak z prazokami Kapusniak w tej wersji gotujesz bez ziemniakow ,na zeberkach z boczkiem podsmazanym ale bez ziemniakow a osobno robisz prazoki,gotujesz obrane ziemniaki we wodzie ,pod koniec gotowania odlewasz czesc wody ,czesc musisz zostawic ,na to wsypujesz make pszenna i kladziesz przykrywke pozwalajac ziemniakom chwile sie z ta maka uparowac,wode odlewasz zostawiajac ziemniaki z maka i ubijasz dosc dlugo tluczkiem ,nakladzasz na talerz plaski lyzka stolowa okraszajac podsmazonym boczkiem, na osobnym glebokim talerzu serwujesz kapusniak Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|