MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zupa rybna, jak?

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2009-12-28 23:04:39 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

madagaskar3

Post #2 Ocena: 0

2009-12-28 23:16:33 (15 lat temu)

madagaskar3

Posty: 890

Kobieta

Z nami od: 01-02-2009

Skąd: berkshire

Normalnie wrzucasz caly z oczami:-)
Dodajesz warzywa:seler,pora,marchew,pietruszke.Ja wrzucam tez kostke rosolowa.Wody tak aby zakryc lba i na malym ogniu okolo godziny.
Pozniej wszystko przecedzasz.Nie wiem z czym lubisz,ja lubie sam wywar;-)
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #3 Ocena: 0

2009-12-29 00:41:24 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

Cytat:

2009-12-28 22:28:27, stokrotka8888 napisał(a):
ok.dzieki.wrzuce caly, a co tam!

Nieeeeeeeeeeee!
czysci się, oczy wydłubiesz łyżeczką i ew pomożesz sobie nożyczkami lub nożem, usuwa się też skrzela dokładnie płucze i dopiero robi się wywar.
Z praktyki z restauracji wiem że do robienia Stoku czyli wywaru wykorzystuje się też ogon z ryby.
Ojj narobiłem się tego, :))
Ale nawet madonnie smakowało to chyba nie jest takie złe :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Martitas

Post #4 Ocena: 0

2009-12-29 08:51:16 (15 lat temu)

Martitas

Posty: 1129

Kobieta

Z nami od: 06-07-2007

Ja nie przepadam, ale moj mąż twierdzi, ze jest specjalistą ;-) Do wody wrzuca wszelakie warzywa jakie mamy w domu i wszystko co sie tylko rybą zwie (ogonki, łebki itp), gotuje bardzo powoli około godziny. Potem dokłada puszkę lub dwie dobrych, włoskich pomidorów i dwie, trzy papryki oraz przyprawy typu spicy. Pod koniec wszystko miksuje i na talerzyku zawsze dodaje koriander.

Po konsultacji mała poprawka, te mniej wizualnie apetyczne części ryby wyrzuca ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: Martitas 29-12-2009 08:55 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

evasta4

Post #5 Ocena: 0

2009-12-29 23:36:23 (15 lat temu)

evasta4

Posty: 1948

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Skąd: Hampshire

Cytat:

2009-12-28 22:32:10, andyopole napisał(a):
ugotowane slipia beda na zakaske
:-]
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #6 Ocena: 0

2009-12-30 11:22:14 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

stokrotka8888

Post #7 Ocena: 0

2009-12-30 11:41:32 (15 lat temu)

stokrotka8888

Posty: 414

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Skąd: stockport

glowa karpia za dlugo polezala i nie doczekala sie zupy, trzeba nastepna rybe kupic. za rady dziekuje-oczy wydlubie:-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #8 Ocena: 0

2009-12-30 15:32:32 (15 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

bo ryby trzeba gotować w ten sam dzien zakupu, lub następny.

ja lubię rybe w jarzynach, co prawda w polsce stosuje się zazwyczaj karpia, ale ja tutaj kupuje morszczuka lub podobny, najsmaczniejsze danie wychodzi z ryb słodkowodnych, lub takich które mają mało tranu, wiec wszystkie arktyczne ryby odpadają.

Jeżeli ryba jest chuda to po prostu wlewam duuuużo oliwy albo nawet kostke masła, jazyny uwielbiają tłuszcz, dzieki niemu rozpuszczają się witaminy i sole mineralne.

Również gotuję w jarzynach rybę nie tylko dzwonki ale i oczyszczoną głowę i płetwy, które potem są wyrzucane.

starte jarzyny powodują ze smak jest słodkawy, można dodać jeszcze kardamon, rodzynki trochę startej gałki muszkatołowej.
Ponieważ gustuje w pikanych daniach wkręcam sporo pieprzu, a nawet siekam polowe papryczki chili, dzięki temu mimo że słodka to jednak pikantna.

gdy komuś się znudzi ryba w tartych jarzynach można to właśnie zmiksować i zrobić taką gęstą zupę.
Do popicia białe wino :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,