MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pierniczki świąteczne :)

« poprzednia strona

Strona 8 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 8 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

littleflower

Post #1 Ocena: 0

2017-12-21 12:29:51 (6 lat temu)

littleflower

Posty: 7681

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Skąd: birmingham

Cytat:

2017-12-21 10:17:11, cris82 napisał(a):
dziewczyna wczoraj dostala babke kupna ze sklepu otworzylem ja predko i az mnie odrzucilo tak "pachniala" winskiem : ) ale w smaku okazala sie calkiem smaczna i wilgotna nie jak typowa babeczka ; ) slyszeliscie kiedys o takim wynalazku?



Angieslkie tzw Christmas Cake ( Christmas pudding czy Christmas fruits cake ) czesto nasaczone sa whisky albo rumem

"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

jolantina

Post #2 Ocena: 0

2017-12-21 18:38:21 (6 lat temu)

jolantina

Posty: 3819

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Skąd: Hogwart

Cytat:

2017-12-20 19:07:53, karjo1 napisał(a):
Piekne, kolorowe cuda, Ewa - szalejesz :).

A ja poprosze przepis sprawdzony na latwy piernik, taki po calosci blachy.
Macie cos takiego na skladzie?

Nie będę oryginalna ze źródłem, ale korzystam z tegojak nie mam czasu na jakieś dojrzewające i jest pycha

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2017-12-27 16:55:11 (6 lat temu)

karjo1

Posty: 20615

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

No i zaryzykowalam z nowinka, wyszlo pyszne, zniklo nim na fotke sie zalapalo :)

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)

3/4 szklanki cukru

2 łyżki ciemnego kakao

2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

1 łyżeczka sody

szczypta soli

2 łyżki płynnego miodu

3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny

szklanka letniego mleka

2 całe jajka

pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

konfitura do przełożenia



POLEWA:

tabliczka (100 g) gorzej czekolady

2 łyżki mleka

50 g margaryny

Przygotowanie krok po kroku:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.

Małą keksówkę (ok. 11x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, wymieszać.

Dodać miód, margarynę Palma w złotym opakowaniu, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy.

Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku.

Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć konfiturą.

Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia składników i zagotowania. Posmarować masą ostudzone ciasto.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2017-12-27 18:14:49 (6 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Ja suma summarum robiłam kostkę piernikową. Robiłam w tortownicy.Nasączyłam irish cream a potem przełożyłam powidłami śliwkowymi i taka masą migdałową jak do croossaintów. Na wierzchu ułożyłam śliwki suszone i zalałąm czekoladowym ganache.

Udana próba *THUMBS UP*
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2017-12-27 18:22:43 (6 lat temu)

karjo1

Posty: 20615

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

No a przepis gdzie?
Bo rozumiem, ze sliwki prosto z suszenia na grzejniku :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: 0

2017-12-27 19:47:09 (6 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2017-12-27 18:22:43, karjo1 napisał(a):
No a przepis gdzie?
Bo rozumiem, ze sliwki prosto z suszenia na grzejniku :)

korzystałam z tego z poprzedniej strony

:-)

http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-piernikowa-ze-sliwkami-i-marcepanem.

Tylko ta mase marcepanowa zmodyfikowałam
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2017-12-28 17:59:18 (6 lat temu)

karjo1

Posty: 20615

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Widzisz, slepa byc :)
Juz myslalam, ze cos wiecej modyfikacji.

Przy okazji zapytam o polecenie dobrej, jadalnej masy marcepanowej.
Do tej pory zawsze trafialam na plastikowe paskudztwo, slodkie jak szatani.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 8 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,