No i zaryzykowalam z nowinka, wyszlo pyszne, zniklo nim na fotke sie zalapalo
Składniki
2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
3/4 szklanki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki płynnego miodu
3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny
szklanka letniego mleka
2 całe jajka
pół szklanki rodzynek (zalanych wrzątkiem i odsączonych)
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
konfitura do przełożenia
POLEWA:
tabliczka (100 g) gorzej czekolady
2 łyżki mleka
50 g margaryny
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
Małą keksówkę (ok. 11x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, wymieszać.
Dodać miód, margarynę Palma w złotym opakowaniu, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy.
Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku.
Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć konfiturą.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia składników i zagotowania. Posmarować masą ostudzone ciasto.