ja bym tez chciala z corka zrobic w sobote pierniczki i szukam przepisow, a nie ukrywam, ze przydal by sie jakis sprawdzony bo to moja pierwsza przygoda z pierniczkami. a to , ze u ciebie ostaly sie 3 brzmi zachecajaco.

Str 2 z 8 |
|
---|---|
niunia_840 | Post #1 Ocena: 0 2010-11-30 10:44:25 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-11-2008 Skąd: Atherton |
osinka a mozesz podac przepis na ciasto na pierniczki ???
ja bym tez chciala z corka zrobic w sobote pierniczki i szukam przepisow, a nie ukrywam, ze przydal by sie jakis sprawdzony bo to moja pierwsza przygoda z pierniczkami. a to , ze u ciebie ostaly sie 3 brzmi zachecajaco. ![]() Cieszmy sie zyciem. Odchodzi tak szybko..Pozostaja wspomnienia...Te dni ktore nie powroca.
|
Post #2 Ocena: 0 2010-11-30 11:21:21 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
littleflower | Post #3 Ocena: 0 2010-11-30 14:41:13 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
pierniczki z Lidla sa pyszne prawda- ale ja chce sama z corkami zrobic- bardziej chodzi o ten czas razem spedzony, i radocha jaka to daje moim dzieciom
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
niunia_840 | Post #4 Ocena: 0 2010-11-30 14:45:56 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-11-2008 Skąd: Atherton |
Cytat: 2010-11-30 14:41:13, littleflower napisał(a): pierniczki z Lidla sa pyszne prawda- ale ja chce sama z corkami zrobic- bardziej chodzi o ten czas razem spedzony, i radocha jaka to daje moim dzieciom littleflower a mozesz podac przepis z jakiego bedziesz korzystala i czy juz by wczesniej sprawdzony przez Ciebie. Cieszmy sie zyciem. Odchodzi tak szybko..Pozostaja wspomnienia...Te dni ktore nie powroca.
|
littleflower | Post #5 Ocena: 0 2010-11-30 16:39:55 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
chyba skorzystam z tego pierwszego przepisu- jeszcze nie sprawdzalam- do tej pory pieklysmy ciasta, ciasteczka tylko, lub ogolnie uwielbiam z maluchami byc w kuchni- oni sie bawia ale i duzo ucza przy tym -
co do piernikow - najmniej wazny jest efekt - wazna zabawa- nawet jak troche nie wyjda zawsze w szafce sa te z Lidla na podoredziu "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
osinka17 | Post #6 Ocena: 0 2010-11-30 17:59:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2008 Skąd: High Wycombe |
hej
korzystalysmy z tego przepisu: 50 dag mąki 20 dag cukru pudru 20 dag miodu 12 dag masła lub margaryny 1 jajo 1 dag sody oczyszczanej 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika Mąkę wymieszać z sodą (1 dag sody to mniej więcej czubata łyżeczka do herbaty), zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką. Zwykle właśnie tak robię). Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Różnej grubości pierniczki można wykrawać i piec od razu, ale surowe ciasto nadaje się również do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu (w przykrytej szklanej lub kamionkowej misie albo po prostu owinięte w folię spożywczą). Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno, ponieważ z powodu skarmelizowania miodu mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki. Pierwszego dnia po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde, doskonałe stają się po dwóch - trzech dniach, gdy nabiorą wilgoci i zmiękną. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zawiązanym woreczku foliowym. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Wkładanie czątek jabłek lub skórek pomarańczy, które mają wpłynąć na miękkość pierniczków nie jest konieczne, chyba że mieszkanie jest mocno ogrzewane i bardzo suche. Kilka dni przed podaniem (lub nawet wcześniej) można pierniczki dowolnie polukrować. Świetnie się też prezentują na choince. zrodlo - Wielkie zarcie Pozdrawiam
|
osinka17 | Post #7 Ocena: 0 2010-11-30 18:00:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2008 Skąd: High Wycombe |
ciasto sie rewelacyjnie walkuje, jedyna rzecz - ukladajcie luzno na blaszkach, bo znacznie rosna, nasze sie za mocno posklejaly - kolejne bedziemy ukladac w duuuzych odstepach
Pozdrawiam
|
littleflower | Post #8 Ocena: 0 2010-12-01 17:44:14 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
czy sode moge zastapic proszkiem do pieczenia? a make zwykla na ta self-rising? Jak myslicie?
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
Post #9 Ocena: 0 2010-12-01 18:14:57 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
osinka17 | Post #10 Ocena: 0 2010-12-01 21:24:59 (14 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2008 Skąd: High Wycombe |
hej no co Ty mysza... ja do sernika uzywam na przyklad serkow z tesco, zreszta wszystkieskladniki mam zawsze angielskie -po co przeplacac za polskie jak to to samo
moze to jakis dziwny zbieg okolicznosci??? Pozdrawiam
|