MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Regionalne potrawy Wigilijne

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 4 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

djprezes

Post #1 Ocena: 0

2009-11-26 18:04:08 (15 lat temu)

djprezes

Posty: 337

Mężczyzna

Z nami od: 01-10-2007

Skąd: Huddersfield

Ja od razu z pamieci powiem ze na kutie:

pszenica
miod
mak

to sa trzy podstawowe skladniki przy czym pszenica jest baza. Gotuje sie ja na miekko i zostawia przecedzona do wystudzenia. Nastepnie miesza sie z miodem i ugotowanym makiem.

Do tego, w miare upodoban dodaje sie:

rodzynki
smazone wisnie
pokrojone suszone morele
pokrojone orzechy wloskie

i inne tego typu rzeczy.

Ja szczegolnie lubie te pyszne wisienki :)

Calosc nalezy wymieszac i pozostawic do wystygnieca w lodowce, podawac w salaterkach deserowych na zimno.

Co do proporcji to zawsze stosuje proporcje 'na oko'. Koncowa konsystencja powinna byc w miare zwarta (poklejona miodem pszenica) ale na tyle by dalo sie swobodnie nabierac lyzka (nie przesadzic z miodem).

Smacznego.

A przy okazji to u mnie na wigilie przygotowujemy:

- oplatek

1. zabek czosnku na surowo
2. sledz w smietanie
3. zur z suszonymi grzybami lesnymi
4. barszcz czerwony z uszkami (z pieczarkami)
5. pierogi ruskie
6. pierogi z kapusta
7. golabki z grzybami
8. kasza gryczana z maslem
9. kapusta z grochem
10. kapusta z grzybami
11. fasolka z maslem
12. kutia

Kompot z suszek do popicia ;)

U mojej zony w domu rodzinnym, robilo sie takze grochowke i krokiety (czyli kaspusta z grzybami w nalesniku) i rybe po grecku (zamiast mojego sledzia).

Pozdrawiam
Omnia ad maiorem Dei gloriam!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer AIMNumer gadu-gadu

xxxmalutka

Post #2 Ocena: 0

2009-11-27 00:13:37 (15 lat temu)

xxxmalutka

Posty: 167

Kobieta

Z nami od: 22-01-2009

Skąd: bristol

U nas na stole wigilijnym zawsze były racuchy.
przepis
Śledzie min po kaszubsku,aczkolwiek ja pochodzę z woj.mazowieckiego :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailNumer gadu-gadu

anna69

Post #3 Ocena: 0

2009-11-27 07:11:32 (15 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

zestaw DJ prezesa jest w sumie zupelnie inny niz ten co ja znam - co region to inny zwyczaj:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #4 Ocena: 0

2009-11-27 07:16:51 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #5 Ocena: 0

2009-11-27 07:24:19 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anuna

Post #6 Ocena: 0

2009-11-27 09:11:32 (15 lat temu)

anuna

Posty: 336

Kobieta

Z nami od: 03-08-2007

Skąd: Cheltenham

Dzieki za przepis na kutie:-D
A teraz poprosze o przepis na golabki z grzybami i ryzem, bo to smakowicie brzmi!
Dzieki
Adas 12/5/12

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2009-11-27 09:27:56 (15 lat temu)

andyopole

Posty: 13524

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Cytat:

2009-11-26 18:04:08, djprezes napisał(a):
Ja od razu z pamieci powiem ze na kutie:

Ja szczegolnie lubie te pyszne wisienki :)

Smacznego.


Pozdrawiam


Tak wlasnie sie to robi a te wisienki to dobra propozycja, w tym roku tez dorzuce. Oprocz tego ja dodaje migdaly i daktyle.

Dla scislosci dodam ze pszenica to nie taka, ktora sie karmi kury tylko specjalna musi byc, obita z lusek. W Polsce do kupienia na kazdym targowisku i w wiekszosci sklepow. Gotuje sie tak jak inne kasze - ostatni etap pod pierzyna.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

anna69

Post #8 Ocena: 0

2009-11-27 09:35:42 (15 lat temu)

anna69

Posty: 6324

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Skąd: W Yorkshire

a co to makowki??

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2009-11-27 09:41:01 (15 lat temu)

andyopole

Posty: 13524

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

makowki to taka kutia po slasku. Z grubsza rzecz biorac pszenice zastepuje bulka rozmoczona w mleku, te bulke u nas na wsi nazywaja batonem i nasza wiejska piekarnia piecze ja specjalnie na Boze Narodzenie. Cud ze uchowala sie nam taka piekarnie. Nie ma bakalii i miodu, nie jest taka slodka. Moi sasiedzi slazacy sie nia zajadaja mnie jednak nie smakuje.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Post #10 Ocena: 0

2009-11-27 12:02:22 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 4 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,