pszenica
miod
mak
to sa trzy podstawowe skladniki przy czym pszenica jest baza. Gotuje sie ja na miekko i zostawia przecedzona do wystudzenia. Nastepnie miesza sie z miodem i ugotowanym makiem.
Do tego, w miare upodoban dodaje sie:
rodzynki
smazone wisnie
pokrojone suszone morele
pokrojone orzechy wloskie
i inne tego typu rzeczy.
Ja szczegolnie lubie te pyszne wisienki

Calosc nalezy wymieszac i pozostawic do wystygnieca w lodowce, podawac w salaterkach deserowych na zimno.
Co do proporcji to zawsze stosuje proporcje 'na oko'. Koncowa konsystencja powinna byc w miare zwarta (poklejona miodem pszenica) ale na tyle by dalo sie swobodnie nabierac lyzka (nie przesadzic z miodem).
Smacznego.
A przy okazji to u mnie na wigilie przygotowujemy:
- oplatek
1. zabek czosnku na surowo
2. sledz w smietanie
3. zur z suszonymi grzybami lesnymi
4. barszcz czerwony z uszkami (z pieczarkami)
5. pierogi ruskie
6. pierogi z kapusta
7. golabki z grzybami
8. kasza gryczana z maslem
9. kapusta z grochem
10. kapusta z grzybami
11. fasolka z maslem
12. kutia
Kompot z suszek do popicia

U mojej zony w domu rodzinnym, robilo sie takze grochowke i krokiety (czyli kaspusta z grzybami w nalesniku) i rybe po grecku (zamiast mojego sledzia).
Pozdrawiam