MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

pakuszta

Post #1 Ocena: 0

2009-09-18 11:32:10 (16 lat temu)

pakuszta

Kobieta

Z nami od: 31-08-2008

Witam !! Mam takie pytanko gdzie można kupić dobre ziemniaki ,takie żeby nadawały się na pyzy,kopytka czy placki ziemniaczane .Ostatnio kupiłam ,starałam (miały być pyzy ),ale ich nawet odcisnąć nie można ,po ugotowania ,odparowaniu tez są cały czas mokre ,możne ktoś wie jaka jest nazwa ziemniaków które po ugotowaniu są sypkie .Zaczął się czas na ziemniaczane przysmaki a tu nic nie wychodzi :-(

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anna69

Post #2 Ocena: 0

2009-09-18 11:33:57 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Cytat:

2009-09-18 11:32:10, pakuszta napisał(a):
Witam !! Mam takie pytanko gdzie można kupić dobre ziemniaki ,takie żeby nadawały się na pyzy,kopytka czy placki ziemniaczane .Ostatnio kupiłam ,starałam (miały być pyzy ),ale ich nawet odcisnąć nie można ,po ugotowania ,odparowaniu tez są cały czas mokre ,możne ktoś wie jaka jest nazwa ziemniaków które po ugotowaniu są sypkie .Zaczął się czas na ziemniaczane przysmaki a tu nic nie wychodzi :-(

takie co sa brudne, z nich kopytka robie bo sa sypke, a placki ziemniaczne z takich jakie mam pod reka....zawsze mi wychodza, czasem wiecej maki dodam:-)

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #3 Ocena: 0

2009-09-18 11:35:45 (16 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Ja zawsze robie z cypryjskich i wychodza ;-)

Do góry stronyOffline

pakuszta

Post #4 Ocena: 0

2009-09-18 13:13:38 (16 lat temu)

pakuszta

Kobieta

A z tych cypryjskich ,albo tych brudnych robiliście pyzy,bo to najbardziej pracochłonne ,i nie chcę żeby znowu nie wyszło ,chyba jak będę następnym razem w Polsce to przywiozę sobie z 2 worki ziemniaków i będę trzymała tylko na pyzy i babkę ziemniaczana :),placki ziemniaczane ,kopytka to się da zjeść nawet z tutejszych pyr ,ale pyzy to już trudniej zrobić (przynajmniej dla mnie hihihiih)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2009-09-18 13:16:03 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

pokombinuj z tymi Wielkimi ziemniakami, często są opisane jako do pieczenia, bo te przypominające młode ziemniaki zawierają za dużo wody i za mało skrobi dlatego wszytko płynie.
w ostateczności możesz pokombinować z mąką kartoflana, o ile taka dostaniesz, bo to właśnie jest ta skrobia.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

kinga77

Post #6 Ocena: 0

2009-09-18 13:27:07 (16 lat temu)

kinga77

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Na sypko gotują się te czerwone ziemniaki,ale zapomniałam jak sie nazywaja.W kazdym razie rzucają się w oczy:-]
A jeśli chodzi o mąkę ziemniaczaną to jest w tesco(u nas przynajmniej) i nazywa się potato flour-dołownie.
Robiłam z tutejszych ziemniakow tarte kluski i wyszły:-)

Do góry stronyOffline

pakuszta

Post #7 Ocena: 0

2009-09-18 13:39:40 (16 lat temu)

pakuszta

Kobieta

Dzięki za pomoc zaraz wyruszam do sklepu i będę się zaopatrywała w odpowiednie produkty ,tez myślałam żeby dodać make ziemniaczana ,ale moja mama powiedziała mi ze wtedy pyzy będą twarde ,ale i tak spróbuję dodać jeszcze raz dzięki

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #8 Ocena: 0

2009-09-18 13:41:09 (16 lat temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Cytat:

2009-09-18 13:39:40, pakuszta napisał(a):
Dzięki za pomoc zaraz wyruszam do sklepu i będę się zaopatrywała w odpowiednie produkty ,tez myślałam żeby dodać make ziemniaczana ,ale moja mama powiedziała mi ze wtedy pyzy będą twarde ,ale i tak spróbuję dodać jeszcze raz dzięki

a mogę prosić o przepis na pyzy?Wprawdzie mąż jest na diecie bezwęglowodanowej:-) ale co tam!
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-09-18 13:48:15 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

pakuszta

Post #10 Ocena: 0

2009-09-18 14:41:18 (16 lat temu)

pakuszta

Kobieta

przepis na pyzy mojej teściowej
ziemniaki gotowane
ziemniaki surowe
jajko ,sol ,maka,farsz (mięsny ,z twarogu ,lub z grzybów i kapusty kiszonej )
ziemniaki gotowane przepuścić przez maszynkę,surowe zetrzeć na tarce ( lub w sokowirówce),ziemniaki tarte na tarce odcisnąć prze ścierkę (ja to robię przez pieluchę tetrowa )te z sokowirówki już są odciśnięte ,ziemniaki przepuszczone przez maszynkę połączyć z tymi odciśniętymi,można dodać trochę skrobi która została z odciskania ziemniaków,następnie dodać jajko ,maka (tak na oko hihihiih)sol ,pieprz i zagnieść ciasto Odrywać kawałki ciasta (dosyć duże )kłaść farsz i lepić pyzy wielkości dłoni(takie bardziej kwadratowe),każdą pyzę obsmażać z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni ,po obsmażaniu układać w garnku pionowo i ściśle zalać zimna woda i gotować tak długo aż zrobi się sos. Wiem ze to może jest skomplikowane ale naprawdę robi się je łatwo Smacznego AHA ziemniaków surowych mam być więcej niż gotowanych !!!!(jak wieczorem dodzwonię się do mojej mamy to napisze przepis na pyzy jej metoda,całkiem inne a tez bardzo dobre

[ Ostatnio edytowany przez: pakuszta 18-09-2009 20:23 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,