Str 3 z 4 |
|
---|---|
jojomaster | Post #1 Ocena: 0 2009-09-25 11:20:56 (16 lat temu) |
Z nami od: 18-07-2007 Skąd: luton |
ja oliwe z oliwek uzywalam do smarowania dziecka, a zupki na maselku robilam...
![]() |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2009-09-25 19:47:09 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
a próbowałaś odwrotnie?
![]() ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
kavicons | Post #3 Ocena: 0 2009-12-01 15:55:23 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-12-2009 Skąd: Londyn |
Rowniez polecalabym dodawac do potraw dziecka oliwe, a nie maselko. Nasze utrwalone maselko powoli chyba zacznie byc obalane, bo co sie okazuje moze i jest smaczniejsze, ale na pewno nie zdrowsze. Dodaje mojemu dziecku juz od 4 mies. zycia do wszystkich potraw oliwe z oliwek i ciesze sie, ze ladnei rosnie, zdrowo i odpukac - nie choruje.
Mam szczescie przebywajac teraz w Apulli - wloskim regionie, ktorego produkcja oliwy to 80% calej wloskiej rpodukcji. Moze pare wskazowek dam, kto, wie, moze sie przydadza: Mieszkancy Wloch robia wszystko na oliwie, gotuja smaza jedza na surowo z salatkami surowkami itd. Oliwa z oliwek nadaje sie do smazenia bardzije niz inne oleje, poniewaz jest wytrzymalsza. Jej temperatura dymienia (moment, w którym pod wpływem temperatury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze) to 210°, podczas gdy temperatura dymienia innych olejow i masla to 170°. Dodatkowo smażone w oliwie produkty tworzą chrupiącą otoczkę, która uniemożliwia nadmierne wchłanianie oliwy oraz polepsza smak smażonych potraw. Dzięki temu jedzenie zawiera mniej tłuszczu, a co za tym idzie - mniej kalorii i jest bardziej lekkostrawne. Oprocz wszystkich doskonalych wlasciwosci oliwy (prawdziwych dla tych extravergine, czyli z pierwszego tloczenia na zimno) ma ona interesujace smaki w zaleznosci od oliwek, z ktorych jest wyprodukowana. Np. Oliwka coratina daje smak mocno ostry, a oliwa jest gesta i zielona, natomiast oliwa typu ogliarola daje smak lekki, delikatno-migdalowy. Niestety w UE informacja o oliwie jest bardzo niejasna, a w Poslce wciaz malo dostepna, z dostepnoscia samej oliwy jest neilepiej. Generalnie problem tkwi w przepisach pozwalajacych na nazewnictwo oliwa z pierwszego tloczenia oliwy, ktora zawiera tak naprawde zawiera tylko pewien procent tej prawdziwej z pierwszego tloczenia. Niedawno skonczyla mi sie w domu oliwa ta zakupiona w tloczni i poszlam do sklepu kupic cos na szybko. Przejechalam sie, bo czytajac pozniej dokladnie etykietke zobaczylam, ze oliwa nazywa sie "comunitario", co oznacza, ze tylko pewien procent jest w niej z pierwszego tloczenia "extravergine", a reszta to mieszanina oliw gorszej jakosci, czyli jakosc juz nie ta. A, co do ceny.. generalnie zastanawia mnie fakt, dlaczego oliwy typu Monini czy Carapelli maja cene typu 25 zl. Oliwa z oliwek z pierwszgo tlocznenia nie schodzi ponizej 5 eu za litr, wiec troche mnie zastanawia fakt co sie znajduje w tych oliwach ogolnei dostepnych. |
Post #4 Ocena: 0 2009-12-01 16:12:37 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kavicons | Post #5 Ocena: 0 2009-12-02 16:00:23 (16 lat temu) |
W smaku tak, ale sklad trzeba zabaczyc. Wsrod tylu oliw dostepnych na rynku Carapelli nie jest zla, ale ja chce miec pewnosc, ze oliwa nie jest mieszanina innych i tylko dodana jest odrobina tej extravergine..Smak moze na tym nie traci, ale jakosc i skaldniki odzywcze owszem
![]() |
|
|
londynmartyna | Post #6 Ocena: 0 2010-01-03 13:19:58 (16 lat temu) |
Z nami od: 16-12-2009 Skąd: londyn |
Przy okazji podróży do "oliwkowych" krajów ZAWSZE przywożę ze sobą oliwę z oliwek
![]() Polecam też oleje: sezamowy (aczkolwiek nie nadaje się do smażenia), z pestek dyni (uwielbiam do sałatek;polecany mężczyznom-profilaktycznie), z orzecha włoskiego (pyszny nawet jako dodatek do pieczywa), z orzeszków ziemnych (podobne zastosowanie jak oliwa z oliwek,bardzo charakterystyczny posmak,mniam,mniam!) i inne. Oleje roślinne to prawdziwe dobrodziejstwo!Polecam! |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2010-01-03 14:02:31 (16 lat temu) |
dodam oliwe z pestek winogron, bardzo wysoka temperatura smarzenia!
do sałatek biała jak woda, bardzo neutralna w smaku oliwa Awocado Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
kavicons | Post #8 Ocena: 0 2010-01-13 13:50:27 (16 lat temu) |
Zapraszam na blog www.oliwomania.blog.onet.pl, gdzie znajdziecie szereg info na temat jakosci oliwy, jej produkcji i szereg ciekawostrek ze swiata oliwnego
![]() |
ampulos | Post #9 Ocena: 0 2010-01-25 08:38:54 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2010 Skąd: Londyn |
Serdecznie zapraszam do sklepu internetowego ze zdrową grecką, oryginalną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Virgin z półwyspu
Peloponez. idealna do smażenia potraw, sałatek oraz maseczek na twarz dla zdrowia skóry i urody. Sklep grecki |
krakn | Post #10 Ocena: 0 2010-01-25 09:41:04 (15 lat temu) |
Cytat: 2009-12-01 15:55:23, kavicons napisał(a): Rowniez polecalabym dodawac do potraw dziecka oliwe, a nie maselko. Nasze utrwalone maselko powoli chyba zacznie byc obalane, bo co sie okazuje moze i jest smaczniejsze, ale na pewno nie zdrowsze. Spoko też lubie, ale mimo wszytko zachować umiar i złoty środek, jak szukasz dobrego masła to jednak Organik, polskie masło zawiera tyle wody i oleju że trudno nazwać to już masłem, co widać gdy się go rozpusci, a i w smaku jest niesamowita różnica. masło zawiera też wiele składników które nie ma oliwa, dlatego na przemian stosując masło i oliwę mamy smak i zdrowie, najgorsze jest popadanie w skrajności ![]() W brew pozorom brak cholesterolu jest tak samo szkodliwe jak jego nadmiar. a do kolegi wyżej: no dobra ale ceny w złotówkach masz to mam jeszcze liczyć ile to jest funtów? masakra Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|