Postów: 35 |
|
---|---|
malke | Post #1 Ocena: 0 2009-09-16 18:25:41 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
Czy ktoś może mi poradzic gdzie kupic taką olive i jak sie nazywa?Chodzi mi o dobrą gatunkowo bo to do zupek niemowlaka.
|
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2009-09-16 18:29:38 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
malke, w akzdym wiekszym sklepie powinna byc. ja kupuje extra virgin, co prawda nie do zupek, ale generalnie do gotowania , smazenia i pieczenie.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Post #3 Ocena: 0 2009-09-16 18:50:45 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
malke | Post #4 Ocena: 0 2009-09-16 19:05:00 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
a ja myślalam ze extra virgin jest tylko do sałatek a nie do pieczenia.Jak w takim razie po angielsku określa się z pierwszego tłoczeni?Extra virgin?
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2009-09-16 19:07:26 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Dokladnie tak.
|
|
|
malke | Post #6 Ocena: 0 2009-09-16 19:10:56 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
Dzięki wielkie.Zawsze mozna na Was liczyć
![]() |
Post #7 Ocena: 0 2009-09-24 17:29:21 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2009-09-24 18:43:24 (16 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2009-09-24 20:15:39 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
na temat oliwy wypowiadałem się wielokrotnie.
trudno powiedzieć która lepsza czy z włoch czy z hiszpani, bardziej kwestia mieszanki oliw jakie zostały zastosowane. podstawowa zasada to z jakich owoców jest robiona, czy z zielonych czy z dojrzałych, czy też w jakich proporcjach są wymieszane te owoce, bo jak wiemy oliwa nie dojrzewa jednocześnie na całym krzewie, a stopionowo przez kilka miesięcy zbiory są od listopada, czasami października, do stycznia. Do tego czasami dodają liście, w tych tańszych by nadać jej koloru. Okliwa z zielonych oliwek jest bardziej mdła, ale i łagodniejsza i mniej intensywnie "barwi" smakiem potrawy oliwa z dojrzałych, czy wręcz przejrzałych oliwek, jest bardzo intensywnie aromatyczna, np dodanie jej do sałatki z pomidorów tak dominuje że zmienia smak pomidorów! A ja lubię dużo oliwy w pomidorach ale ma akcentować a nie dominować. Ale świetnie może się nadawać do inny sałatek, lub do polania np kanapek z wędliną i serem z dodatkiem świeżej bazylii. Lubię eksperymentować i kupuję różne oliwy i zawsze mam kilka a bywa i kilkanaście butelek jednocześnie w kuchni ![]() gotowanie to jak malowanie obrazu, potrzeba wielu odcieni koloru ![]() ![]() ![]() więc nie poprzestawajcie na jednej butelce, próbujcie testujcie i eksperymentujcie, fajna zabawa ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
krunschwitz | Post #10 Ocena: 0 2009-09-24 20:25:41 (16 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: trzeci kamień od Słońca |
No i oczywiście należy pamiętać,że często można dobre gatunki oliw kupić po atrakcyjnych cenach w TK Maxx.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|