
Sushi - inaczej /dla tych co nie chca,nie lubia ryzu/
Na ok.14 sztuk
Skladniki:
Na 14 sztuk shushi:
- 2 szt alg sushi nori
Pasta serowa:
-ok 150-200g sera zoltego
-2 lyzki majonezu /moze byc tzw. japonski/
-peczek koperku lub jesli ktos woli-pietruszki
-pieprz,sol do smaku
-troche soku z cytryny
Dodatki na paste:
-2-3 ogorki konserwowe /moga byc tez swieze-rzecz gustu/
-ok 4-5 plastrow lososia wedzonego /do150g/
Przygotowanie pasty serowej:
Wszystkie skladniki miksujemy lub - wersja 2 - ser ucieramy na "grubych" oczkach i mieszamy z reszta.
Tak przygotowana paste rozkladamy na platach z alg...zostawiajac 1 bok nie pokryty masa/ok 2-3 cm/.
z drugiego boku /tego pokrytego masa/ kladziemy kawalki lososia a na niego-kawalki ogorka/pokrojonego w podluzne pasy/.
Zwijamy , lekko dociskajac .Oczywiscie od strony pokrytej masa w kierunku wolnego kawalka algi.
Kroimy na kawalki ok. 3-4 cm.
Sushi swietnie smakuje maczane w sosie sojowym lub w sosie chilli.
Smaczny, szybki lunch.

A la kotlet

Składniki
5 Plastrow sera zoltego (ok.5 cm grubosci)
2 jajka
bulka tarta
mąka
sol
pieprz
Swietnie gdy mamy ser salami/okragly/
Mozna tez przygotowac z sera typu camember lub brie.
Przygotowanie:
Plastry sera solimy,pieprzymy.Obtaczamy w mace ,jajku,bulce tartej 2 razy.rozgrzewamy olej i smazymy kotlety z obu stron na srednim ogniu na zloto.
Jadlam te cudo po raz pierwszy w Czechach - pychota.
Mozna jesc jako przekaske z ketchup'em lub jak danie z frytkami i sosem tzatziki.
Smacznego.

[ Ostatnio edytowany przez: Nenna1 03-06-2009 12:09 ]