MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

 

Postów: 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nenna1

Post #1 Ocena: 0

2009-06-03 11:14:43 (16 lat temu)

Nenna1

Posty: 9590

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Skąd: London - Harrow

Dla odmiany , cos na szybko,smacznie i w miare wykwintnie ;-)

Sushi - inaczej /dla tych co nie chca,nie lubia ryzu/

Na ok.14 sztuk

Skladniki:

Na 14 sztuk shushi:

- 2 szt alg sushi nori

Pasta serowa:
-ok 150-200g sera zoltego
-2 lyzki majonezu /moze byc tzw. japonski/
-peczek koperku lub jesli ktos woli-pietruszki
-pieprz,sol do smaku
-troche soku z cytryny

Dodatki na paste:
-2-3 ogorki konserwowe /moga byc tez swieze-rzecz gustu/
-ok 4-5 plastrow lososia wedzonego /do150g/

Przygotowanie pasty serowej:
Wszystkie skladniki miksujemy lub - wersja 2 - ser ucieramy na "grubych" oczkach i mieszamy z reszta.

Tak przygotowana paste rozkladamy na platach z alg...zostawiajac 1 bok nie pokryty masa/ok 2-3 cm/.
z drugiego boku /tego pokrytego masa/ kladziemy kawalki lososia a na niego-kawalki ogorka/pokrojonego w podluzne pasy/.
Zwijamy , lekko dociskajac .Oczywiscie od strony pokrytej masa w kierunku wolnego kawalka algi.
Kroimy na kawalki ok. 3-4 cm.

Sushi swietnie smakuje maczane w sosie sojowym lub w sosie chilli.

Smaczny, szybki lunch.;-)



A la kotlet ;-)



Składniki
5 Plastrow sera zoltego (ok.5 cm grubosci)
2 jajka
bulka tarta
mąka
sol
pieprz

Swietnie gdy mamy ser salami/okragly/
Mozna tez przygotowac z sera typu camember lub brie.

Przygotowanie:
Plastry sera solimy,pieprzymy.Obtaczamy w mace ,jajku,bulce tartej 2 razy.rozgrzewamy olej i smazymy kotlety z obu stron na srednim ogniu na zloto.

Jadlam te cudo po raz pierwszy w Czechach - pychota.
Mozna jesc jako przekaske z ketchup'em lub jak danie z frytkami i sosem tzatziki.

Smacznego.;-)


[ Ostatnio edytowany przez: Nenna1 03-06-2009 12:09 ]

...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Libbii

Post #2 Ocena: 0

2009-06-03 13:38:23 (16 lat temu)

Libbii

Posty: 659

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Skąd: Leicester

Te serowe kotlety to chyba jest słowacki specjał - u nich nazywany prażony syr i mają tam takie specjalne sery do robienia tego (takie co się nie rozpływają). Ale fakt, że z polskich to najlepszy jest salami.
Kurcze, ale mi teraz ślinka cieknie ;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nenna1

Post #3 Ocena: 0

2009-06-03 14:06:55 (16 lat temu)

Nenna1

Posty: 9590

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Skąd: London - Harrow

Hmm..a moze to faktycznie bylo na Slowacji..Nie pamietam bo i tam i tam ..czesto bywalam :-]z racji tego,iz mialam blisko..bardzo.
W kazdym razie to byl pražený syr z hranolkami ...czyli po czesku (czy slowacku;-)) frytkami .. Tylko nie pamietam czy rzeczywiscie mieli "specjalny" ser..wiadomo,trzeba sera dosc twardego do tego dania..ale i ze zwyklym podlaskim -jest pyszne.
Polecam
:-]

[ Ostatnio edytowany przez: Nenna1 03-06-2009 14:07 ]

...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anielka

Post #4 Ocena: 0

2009-06-03 14:27:25 (16 lat temu)

anielka

Posty: 1113

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Skąd: Londyn/Hanwell

To ja polecam szybkie przekaski z cypryjskiego sera Halloumi.
Mozna go kupic w kazdym supermarkecie i jest idealny do smazenia lub grillowania.

Halloumi smazony

Ser pokroic w plastry ok.0.5 cm i smazyc z dwoch stron na suchej teflonowej patelni.
Podawac z zurawina.

Halloumi w szynce

Ser kroimy w slupki ok.1x1 cm.
Owijamy cieniutkimi plasterkami szynki np. parmenskiej.
Grillujemy z kazdej strony do osiagniecia zlotego kolory.
Podajemy z zurawina lub bez.
Takie halloumi jest idealne na grilla ale mozna go usmazyc tez na patelni.

Polecam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #5 Ocena: 0

2009-06-03 16:49:03 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anielka

Post #6 Ocena: 0

2009-06-03 17:40:53 (16 lat temu)

anielka

Posty: 1113

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Skąd: Londyn/Hanwell

Cytat:

2009-06-03 16:49:03, ciupek napisał(a):
Cytat:

2009-06-03 14:27:25, anielka napisał(a):

Halloumi smazony

Ser pokroic w plastry ok.0.5 cm i smazyc z dwoch stron na suchej teflonowej patelni.
Podawac z zurawina.

W ten sam sposob serwowalismy kiedys oscypka.Byl pycha:-]


Wiem, bo jadalam zawsze jak odwiedzalam polskie gory lub kupowalam u sprawdzonego gorala na allegro.
Niestety oscypki dostepne w UK roznia sie od oryginalnych.
Pewnie Halloumi kupione w UK tez rozni sie od takiego swiezego kupinego na cyprze, ale poniewaz nie jadlam "u zrodel"to dla mnie jest ok.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Libbii

Post #7 Ocena: 0

2009-06-03 18:11:23 (16 lat temu)

Libbii

Posty: 659

Kobieta

Z nami od: 17-03-2009

Skąd: Leicester

Kurcze, no i coraz większego smaka mi robicie ;-)

A co do tego słowackiego specjalnego sera to raczej jestem pewna, że istnieje bo moja mama jakieś 1o lat temu taki przywoziła, właśnie stamtąd. Poza tym pomagaliśmy ostatnio znajomemu Słowakowi i zapytał czy nam coś ze Słowacji przywieźć - jak mu powiedziałam, że taki ser do wyprażania to od razu wiedział o co mi chodzi :-] Kurcze mógłby już wracać z tego urlopu ;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Nenna1

Post #8 Ocena: 0

2009-06-03 18:22:28 (16 lat temu)

Nenna1

Posty: 9590

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 22-05-2007

Skąd: London - Harrow

Serowe pieczarki

Składniki
Duze pieczarki ilosc wg. uznania
sol,pieprz
ser zolty /najlepiej salami/
olej do smażenia
Vegeta lub Kucharek
maslo

Pieczarki obrac i wyciac nozki. Wyczyszczone pieczarki posolic w srodku aby zmiekly. Nozki zetrzec na tarce i podsmazyc na masle .Doprawic do smaku. Jak juz beda gotowe ,dodac starty na tartce ser ( ilosc według uznania) i smazyc chwileczke, az sie ser roztopi. Nastepnie gotowym farszem nadziewac pieczarki.
Nadziane pieczarki usmazyc jak kotlety tj,opanierowane w bulce i w roztrzepanym jajku.
Przepis jest prosty i nieziemsko smaczny.
...Jak latwo zapomniec,przekreslic swoj czas.. Jak latwo - w milczeniu pochylic twarz.. "

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anielka

Post #9 Ocena: 0

2009-06-03 19:13:03 (16 lat temu)

anielka

Posty: 1113

Kobieta

Z nami od: 13-08-2007

Skąd: Londyn/Hanwell

Cytat:

2009-06-03 18:11:23, Libbii napisał(a):
Kurcze, no i coraz większego smaka mi robicie ;-)

A co do tego słowackiego specjalnego sera to raczej jestem pewna, że istnieje bo moja mama jakieś 1o lat temu taki przywoziła, właśnie stamtąd. Poza tym pomagaliśmy ostatnio znajomemu Słowakowi i zapytał czy nam coś ze Słowacji przywieźć - jak mu powiedziałam, że taki ser do wyprażania to od razu wiedział o co mi chodzi :-] Kurcze mógłby już wracać z tego urlopu ;-)


Czesto chodze do slowackiego sklepu to musze sie rozejrzec za tym serem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

 

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,