MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 10 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2010-03-20 21:24:40 (15 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Na koniec zeby was jeszcze troche poszczuc wrzuce jeszcze jeden przepis rowniez wyprobowny i bardzo latwy do zrobienia

Gniazdka z cukierni

Składniki
Na ciasto:
-20 dag mąki
-10 dag masła
-4 jajka
-szczypta soli
-olej do smażenia

Na glazurę:
-20 dag cukru pudru
-łyżka soku z cytryny
-2-3 łyżki gorącej wody
-ewentualnie kakao,żeby glazura miała 2 barwy

Dodatkowo:
-kwadraty z papieru pergaminowego o boku około 10cm wysmarowane olejem.

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę cały czas mieszając. Odstawiamy w momencie, kiedy ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ścian garnka. Studzimy je, a następnie wbijamy kolejno jajka i ucieramy. Kiedy wszystko będzie gładkie, porcjami nakładamy do szprycy i na papierowych kwadratach wysmarowanych olejem formujemy koło,a na to jeszcze jedno. W garnku podgrzewamy olej i wkładamy do niego po kolei gniazdko górą do dna garnka, cały czas trzymamy je z papierem, by po chwili powoli i delikatnie odkleić papierowy kwadrat. Smażymy po kilka minut z obywóch stron, na brązowy kolor. Kiedy wszystko będzie gotowe, wykonujemy glazurę i maczamy w niej górną część gniazdka. Odstawiamy do schłodzenia.

Ja do glazury zamiast wody daje mleko ,mam tez zdjecie mojej produkcji gniazdek ale nie weim jak je wkleic

[ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 20-03-2010 21:25 ]

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

justin1976

Post #2 Ocena: 0

2010-03-20 21:56:31 (15 lat temu)

justin1976

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

Z mojej strony mogę skromnie polecić swoje usługi. Torty i ciasta na zamówienie. Szczegółu na privie.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

zocha88

Post #3 Ocena: 0

2010-03-20 22:01:53 (15 lat temu)

zocha88

Kobieta

Z nami od: 19-03-2010

te gnizdka calkiem smacznie wygladaja i przepis nie jest taki skomplikowany wiec moze sie skusze?

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2010-03-21 10:54:09 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #5 Ocena: 0

2010-03-21 11:07:11 (15 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2010-03-21 10:54:09, BasienkaG napisał(a):

Czy to nie jest ciasto parzone? wychodzi kazdemu?:-]podrawiam

Basienko co masz na mysli ciasto parzone?

Jak ja zrobilam to kazdy moze ;-)jak masz jakies watpliwosci dam ci nr tel na priv i moge wytlumaczyc po chlopsku jak zrobic;-)
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #6 Ocena: 0

2010-03-21 11:19:05 (15 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Doczytalam ...ja wczesniej nie spotkalam sie z ta nazwa

Ciasto parzone – ptysiowe
Przyrządzanie ciasta parzonego (które nosi również nazwę ptysiowego) polega na rozklejeniu mąki w wodzie zagotowanej z tłuszczem. Powstałą Meastą masę ubija się następnie z jajami, aby wtłoczyć do niej jak najwięcej powietrza. Ubijać trzeba długo i starannie, aby ciasto powiększyło swoją objętość dwukrotnie.

Z ciasta parzonego wyrabia się najczęściej ptysie, gniazdka oraz eklery, które są za pomocą worka wyciskane na lekko natłuszczone blachy. Ciastka trzeba formować na blachach w dużej odległości od siebie, ponieważ bardzo rosną.

Ciastka ptysiowe piecze się mniej więcej przez 20-30 min. w dobrze nagrzanym piekarniku, tj. w temperaturze ok. 250° C. W początkowej fazie pieczenia nie otwiera się piekarnika, aby ptysie nie opadły. Dopiero po 10 min. uchyla się drzwi piekarnika, aby usunąć nagromadzoną parę i obniżyć temperaturę do ok. 220° C. Dobrze upieczone ciasto powinno być ciągliwe i elastyczne, w dotyku suche i twarde, a wewnątrz puste. Po upieczeniu nadziewa się korpusy kremem i posypuje cukrem pudrem lub oblewa polewą.

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-03-21 21:32:57 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2010-03-21 21:45:51 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2010-03-21 21:53:26 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #10 Ocena: 0

2010-03-28 13:32:55 (15 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Wrzucam kolejny przeps ,ktory wam mam nadzieje sie spodoba ,jest to koleny przepis,ktory wyprobowalam na sobie;-)

ja go tylko troche zmodyfikowalam ale zaraz do tego dojdziemy

sushi sucre - naleśniki z ryżem i owocami

Składniki
Składniki na 3 naleśniki:
ciasto na nalesniki:
- 150 gram mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao
-230 ml mleka

Nadzienie:
-ryż na mleku (2-3 pojemniczki po 100 gram)
-dowolne owoce : kiwi ,brzoskwinia,wisienka ,truskawka ,ananas , co kto ma pod ręką ja użyłam mieszanki owoców z puszki i kiwi

Mąkę z kakaem ,mlekiem i jajkiem zmiksować tak aby powstała jednolita masa ( bez grudek). z ciasta upiec 3 naleśniki.nalesniki wystudzić .

Następnie na każdy naleśnik rozsmarować ryż na mleku ułożyć owoce

w jednym rządku i zwinąć w rulon . Nalesnik pociąć na kawałki powstaną małe sushi z owocami .Przepis znaleziony na francuskim blogu kulinarnym

Teraz tak ja zmodyfikowalam wersje nadzienia ,probowalam z ryzem i jak dla mnie za mdle ,zrobilam wiec jedna z ubita double cream i owocami a druga ze zmielonym polskim twarogiem na slodko na to troche dzemu porzeczkowego i owoce ale nie z puszki tylko swieze .

Wyrobujcie sobie rozne warjacje i zobaczcie co najbardziej odpowiada waszym podniebieniom:-]
Najbardziej podoba mi sie efekt estetyczny na talerzu

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,