Str 81 z 200 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2016-11-30 13:19:23 (7 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Ta babeczka na drugim zdjeciu ma strasznie slodka dziurke
Fakt temat przyjemny dla oczu gruszki nawet nie komentuje zeby nie wyjsc na zboczucha |
zosiasamosia | Post #2 Ocena: 0 2016-11-30 14:42:12 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-11-30 12:49:30, 12miko12 napisał(a): Czy ktoś ma doświadczenie z torem bez mąki? znalazłam taki przepis, ale szczerze to nie wierzę w sukces *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 8 jajek 3 łyżki bułki tartej 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki Tort wygląda tak, mimo że nie ma w nim kakao ... ma to sens? Hmmm, może autorka zapomniała napisać o kakao lub czekoladzie? Ciasto wygląda na puszyste, a proporcje składników raczej sugerują coś cięższego, bardziej wilgotnego. Moim zdaniem jest ciut za dużo cukru. No i skoro jest bułka tarta to jest i mąka (w przypadku nietolerancji pokarmowej). Spróbowałabym, ale nie wtedy kiedy spodziewam się gości |
Lola40 | Post #3 Ocena: 0 2016-11-30 14:49:28 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2010 Skąd: Manchester |
Cytat: 2016-11-30 12:49:30, 12miko12 napisał(a): Czy ktoś ma doświadczenie z torem bez mąki? znalazłam taki przepis, ale szczerze to nie wierzę w sukces *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 8 jajek 3 łyżki bułki tartej 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki Tort wygląda tak, mimo że nie ma w nim kakao ... ma to sens? Robię bardzo podobny biszkopt do tortów na bazie bułki tartej i orzechów plus inne bakalie. Bazowy przepis miałam wyłącznie z bułką tartą ale przez lata modyfikowałam i dodawałam różne bakalie. Ja nie dodaje proszku do pieczenia i tak wyrasta ładnie i równo a po co pchać chemię. Używam też zwykłego cukru nie pudru. Kolor ma faktycznie bardziej brązowy niż zwykły biszkopt.Od lat jest to moja ulubiona baza do tortów i ma tą zaletę,że nigdy nie jest nudna bo za każdym razem sypnę jakieś inne bakalie lub orzechy. Polecam |
Post #4 Ocena: 0 2016-11-30 15:01:19 (7 lat temu) |
|
Anonim |
Usunięte
|
zosiasamosia | Post #5 Ocena: 0 2016-11-30 15:05:24 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-11-30 14:49:28, Lola40 napisał(a): Robię bardzo podobny biszkopt do tortów na bazie bułki tartej i orzechów plus inne bakalie. Bazowy przepis miałam wyłącznie z bułką tartą ale przez lata modyfikowałam i dodawałam różne bakalie. Ja nie dodaje proszku do pieczenia i tak wyrasta ładnie i równo a po co pchać chemię. Używam też zwykłego cukru nie pudru. Kolor ma faktycznie bardziej brązowy niż zwykły biszkopt.Od lat jest to moja ulubiona baza do tortów i ma tą zaletę,że nigdy nie jest nudna bo za każdym razem sypnę jakieś inne bakalie lub orzechy. Polecam Z tym, że to nie jest biszkopt Ale prawda, że do biszkoptu nie dodaje się proszku do pieczenia Czy możesz podać przepis na Twoją wersję ciasta? Takie bakaliowe ciasto, przekładane kremem może być pyszne Będę wdzięczna Cytat: 2016-11-30 15:01:19, 12miko12 napisał(a): zosia, w komentarzach padły pytania o mąkę i kakao i autorka ciasta potwierdza ich brak, na zdjęciu wygląda mniam Trochę to nieroztropne ze strony autorki, bo przecież bułka tarta jest z mąki, owszem może być bez pszenicy lub glutenu, ale napewno zawiera mąke, pytanie jaką. Dziękuję Miko [ Ostatnio edytowany przez: zosiasamosia 30-11-2016 15:08 ] |
|
|
Lola40 | Post #6 Ocena: 0 2016-11-30 17:32:11 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2010 Skąd: Manchester |
ZosiuSamosiu chętnie podzielę się przepisem z tym,że teraz robię to "na oko". Tak jak pisałam miałam bardzo dawno przepis bazowy jedynie z bułką tartą bez orzechów teraz robię wariacje na temat.
Podstawowy przepis był taki: ile jajek tyle dużych kopiastych łyżek cukru i tyle łyżek bułki tartej. Z żółtek i cukru utrzeć kogel mogel, dodać stopniowo ubitą piane a następnie bułkę tartą. z doświadczenia wiem,że jak jajka są duże to trzeba dodać jedną, dwie więcej łyżek cukru i bułki. Z czasem zaczęłam eksperymenty i część bułki zastępowałam zmielonymi orzechami. Robiłam to na oko jak miałam dodaną pianę to dosypywałam tyle pozostałych składników,żeby konsystencja była odpowiednia. Lubię też dorzucić kilka pokrojonych drobniutko orzechow,żeby coś chrupało, rodzynki, rozkruszone płatki migdałów lub wiórki kokosowe. Jeśli chcę bardziej "mokre" ciasto to dodaję jedną łyżkę oleju. Teraz ułatwiam sobie często pracę ubijam od razu białka po czym dodaję cukier, żółtka a później już bez ubijania lekko mieszając bułkę, orzechy, itd. W tej wersji z orzechami i bakaliami dodaje max 2 łyżki bułki na 4-5 jajek resztę dopełniam orzechami i bakaliami Ciasto nie wychodzi tak brązowe jak na zdjęciu ale jest ciemniejsze niż biszkopt. Nie wyrasta wysoko ale jako baza do tortów jest super i jeszcze mi się nie zdarzyło,żeby coś z nim było nie tak po upieczeniu Proste, szybkie i dające dużo możliwości do własnej twórczości. |
zosiasamosia | Post #7 Ocena: 0 2016-12-01 07:19:50 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Lola, piękne dzięki
Miłego dnia |
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2016-12-03 20:40:38 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Kruche z bialym makiem , sliwkami i beza
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #9 Ocena: 0 2016-12-10 20:46:31 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Sernik kokosowy z zurawina
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2016-12-11 19:54:19 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Mini tarty z nadzieniem z dyni i sera białego
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|