2016-10-23 08:42:36, zosiasamosia napisał(a): Pamiętacie z dzieciństwa ciasto zwane metrowcem?
Dziś bedę wracać do tamtych lat Już się nie mogę doczekać tego smaku
Pamietamy Moja ciocia robila najlepszy Zosia moze jakas fotka ?
Wciąż w fazie produkcji, zabrakło mi masy, więc pozostałe ciasto zamroziłam, bedzie do deserów, lub na spód ciasta.
Wciąż w fazie produkcji, zabrakło mi masy, więc pozostałe ciasto zamroziłam, bedzie do deserów, lub na spód ciasta.
Tak to wlasnie pamietam a potem pokrojiny pod katem
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
To ciasto to inspiracja dwoma przepisami . Zaczęło sie od od obejrzenia polskiej wersji Bake Off i tam jedna z uczestniczek piekła szarlotkę o takim kształcie . Tak mnie zachwycił wygląd ciasta , że postanowiłam sama się zmierzyć z przepisem . Za pierwszym razem nie byłam zadowolona z nadzienia . Wtedy jeszcze czekałam na zamówioną foremkę na ciasto . Za drugim i trzecim razem jabłecznik po upieczeniu nie chciał mi wyjść z foremki doprowadzając mnie do czarnej depresji . Zawzięłam się i stwierdziłam , że się nie poddam . W domu jednak taki jeden zaczął na mnie się krzywo patrzeć i powiedział , że jak znowu będzie zmuszony jeść rozwalającą się szarlotkę to on pakuje walizki . Wtedy doszłam do wniosku , że wypróbuje przepis Nigelii na mincemeat i spróbuję połączyć kruchy wieniec z mocno bakaliowym i marmoladowym, angielskim smakiem . No i przy kolejnej próbie się udało . Jak ciasto opuściło foremkę to pierwszy raz w życiu gapiłam się na nie w amoku pół godziny i coś tam nawet podobno do niego mamrotałam ze szczęścia
Kruche z jabluszkiem. Dzis podsmazylem lekko pokrojone w osemki jablka z dodatkiem imbiru, rodzynek, brazowego cukru, skorki pomaranczy i dwoma kieliszkami koniaku.
Jadlam w ubiegla niedziele w portugalskiej restauracji pierwszy raz i bardzo mi smamowaly. Moje wyszly troche wyzsze i slodsze, przepis bede dopracowywac, bo jak beda nizsze to wyjdzie ich w sumie duzo wiecej. Z jednej paczki puff pastry (przyznaje sie, ze uzylam gotowego ciasta) wyszlo mi 20. Krem budyniowy zrobilam sama z mleka, chocaz przepis dyktowal smietane ale nie chcialo mi sie isc do sklepu specjalnie. Nie wiem jaka bylaby roznica, ale moj krem budyniowy wyszedl bardzo lekki. Juz wiem tez ze nastepnym razem dodam wiecej skorki z cytryny, a moze nawet soku, ale i tak wyszly pyszne, i za pierwszym razem.
Czy ma ktos może przepis na fajne ciacho z pulpą mango?Zjeżdżaja sie znajomi i chciałabym upiec coś fajnego, niekoniecznie bardzo skomplikowanego.Z góry dzięki