Str 78 z 200 |
|
---|---|
zosiasamosia | Post #1 Ocena: 0 2016-10-10 16:15:24 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
W sobotę upiekłam niebywale nieudany biszkopt, więc wczoraj zadowoliliśmy się jabłecznikiem na kruchym spodzie. Był bardzo smaczny, ale ostatnio mam przesyt jabłkowych wypieków z powodu sezonu na jablka i ich pochodne
![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2016-10-15 09:39:36 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Brownie z pistacjami , z glazurą pomarańczową podawane z sosem malinowym i sorbetem
![]() ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
kksiezniczka | Post #3 Ocena: 0 2016-10-15 20:33:28 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
ciastka cytrynowe
Ale dobre ciasteczka ![]() ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2016-10-16 13:54:00 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Czekoladowy sernik z pomarańczową galaretką
Sernik jest mocno czekoladowy i intensywnie wyczuwana jest nuta pomarańczowa . Ciężki , wilgotny . Trochę mi się jednak kruszył . Co i tak nie przeszkadzało by szybki zniknął . Dodałam galaretkę z miksowanych mandarynek żeby trochę złagodzić tą kremową ciężkość ![]() ![]() ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
kksiezniczka | Post #5 Ocena: 0 2016-10-22 11:03:37 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Fajny pomysł z tą galaretka na serniku
![]() Ja właśnie wyjęłam te ciastka: czekoladowe Wyszły jak z obrazka. Tzn nie wszystkie - niektóre trochę kulfoniaste ![]() ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
|
|
EFKAKONEFKA33 | Post #6 Ocena: 0 2016-10-22 20:05:20 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-10-22 11:03:37, kksiezniczka napisał(a): Fajny pomysł z tą galaretka na serniku ![]() Dzieki ![]() Sernik na zimno z białą czekoladą I musem malinowym Z ręką na sercu , nie pamiętam kiedy jadłam coś tak dobrego . Genialny sernik na zimno na czekoladowym spodzie . Masa serowa z dodatkiem białej czekolady i na to warstwa lekkiego , kwaskowego musu malinowego , wykończona sosem malinowym . Można się przy tym serniku zapomnieć , oj można . ![]() ![]() ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
gosian | Post #7 Ocena: 0 2016-10-22 21:51:24 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ewa, jak robisz taki mus malinowy?
Ostatnio zrobiłam z kiwi z twojego przepisu. Wyszedł pyszny. Ten malinowy wygląda rewelacyjnie. Kusi mnie jeszcze sernik z musem z dyni. W tygodniu będę robiła. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #8 Ocena: 0 2016-10-22 22:24:08 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Gosian podaje przepis na caly sernik
Kruszonka Składniki na kruchy spód: 100 g mąki pszennej 30 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła, w temperaturze pokojowej 50 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki wyrobić między palcami, do momentu powstania kruszonki. Powstałą kruszonką wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 lub 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Lekko ugnieść kruszonkę ma spodzie i podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 – 18 minut. Składniki na białą masę sernikową 500 g sera typu Philadelphia może być zmielony twaróg 100 g cukru (1/2 szklanki) Sok z 1 pomarańczy lub cytryny 5 listków żelatyny 200 g białej czekolady Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem. Wycisnąć sok z pomarańczy lub cytryny, dodać do masy Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć. Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy. Składniki na malinowy mus 700 g malin, świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 1 i ½ opakowania galaretki malinowej (na 600 ml wody) 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej Sos malinowy Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia . Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu malinowego wylać na białą masę . Na koniec polać sosem malinowym i zrobić wzorek według uznania Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
zosiasamosia | Post #9 Ocena: 0 2016-10-23 08:42:36 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Pamiętacie z dzieciństwa ciasto zwane metrowcem?
Dziś bedę wracać do tamtych lat ![]() Już się nie mogę doczekać tego smaku ![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2016-10-23 09:25:41 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-10-23 08:42:36, zosiasamosia napisał(a): Pamiętacie z dzieciństwa ciasto zwane metrowcem? Dziś bedę wracać do tamtych lat ![]() Już się nie mogę doczekać tego smaku ![]() Pamietamy ![]() ![]() Zosia moze jakas fotka ? Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|