MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Torty i ciasta

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 74 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 73 | 74 | 75 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

Str 74 z 200

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

EFKAKONEFKA33

Post #1 Ocena: 0

2016-08-21 15:10:35 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2016-08-21 13:33:21, LondonCalling napisał(a):
Gratulacje EFKAKONEFKA33, twoje wypieki wygladaja znakomicie.

Serdeczne thank you za komplement *KISSING*
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

EFKAKONEFKA33

Post #2 Ocena: 0

2016-08-27 07:38:12 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Malinowo czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Zainspirowałam się przepisem na kostkę malinowo czekoladową z Moich Wypieków . Miałam piec czekoladowy spód dzień wcześniej zanim planowałam zrobienie musu malinowego . I już był w ogródku …już witał się z gąską …Plany , planami a rzeczywistość swoją drogą. Czekoladowego spodu nie udało się upiec zgodnie z zamierzeniami .Trzeba było więc improwizować bo ciasteczkowy potwór już zaglądał mi przez ramię domagając się swojej porcji czegoś słodkiego . Poza tym maliny w lodówce też już głośno krzyczały , że trzeba je wykorzystać .

Mus malinowy jest bajeczny i nie raz go jeszcze wykorzystam w innych deserach . Lekki , kwaskowaty i mega malinowy . Super komponuje się z czekoladowym spodem .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2016-08-27 07:46:26 (9 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Efka nie śpi tylko kręci te kremy i musy...*BRAVO*

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #4 Ocena: 0

2016-09-03 21:43:03 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

W oryginalnym przepisie był krem waniliowy . Ale , że ja jestem fanką bardziej wyrazistych smaków , u mnie krem lekko cytrynowy . Do tego moje ulubione owoce , kruchy spód i można oddać się rozpuście.

Szybki , efektowny deser . Idealny dla tych co nie mają czasu na siedzenie w kuchni a mają ochotę na coś słodkiego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #5 Ocena: 0

2016-09-10 11:07:48 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Jagodowy mus na kokosowych waflach z galaretka i rafaello

Letnie , smaczne połączenie jagód i kokosu . Pyszny mus . Kremowy o mocnej jagodowej nucie z kokosowym spodem . Galaretka i rafaello z migdałowym środkiem . Można się przy tym deserze zapomnieć .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #6 Ocena: 0

2016-09-10 13:22:27 (9 lat temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

A ja piekę szarlotkę. Tydzien temu wyszła mi taka pyszna, ze bedzie powtórka:-)
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOnline

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2016-09-10 13:40:10 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2016-09-10 13:22:27, kksiezniczka napisał(a):

Jesli mozesz podziel sie przepisem :-)

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #8 Ocena: 0

2016-09-10 14:59:35 (9 lat temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Cytat:

2016-09-10 13:40:10, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Cytat:

2016-09-10 13:22:27, kksiezniczka napisał(a):

Jesli mozesz podziel sie przepisem :-)

Taaaa przepis... Przypomniało mi się jak kilka (właściwie juz kilkanaście chyba) lat temu ja - zaopatrzona w kartkę i długopis - siadłam przd Babcią i mówię: "Babcia, daj przepis na tę szarlotkę, którą zawsze robisz". A usłyszałam: "ojej, ale ja nie mam na nia przepisu. Ja tak zwyczajnie robię":-]

No ale mniej więcej to wygląda tak:
Na dużą blache prostokątną - 4 szklanki mąki
kostka masła
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
hmmmm jakies pół szkl cukru;-)
I jakieś 3 łyżki śmietany.
Siekam nożem, zagniatam, 1/3 albo trochę mniej do zamrażalnika, reszta do lodówki na jakis czas.
Jabłka gotuje sama, bo ze słoika nie lubię. Chyba teraz z 12 skroiłam do garnka i dusiłam. Cukier do smaku.

Wykładam ciasto na blachę po kawałku i ugniatam na niej, na to jabłka, na jabłka piana z białek i reszta zamrożonego ciasta na tarce.
Piana z białek, to najpierw ubijam na wolnych obrotach, później na najwyższych i zaczynam dawać po łyżce cukier. 1 łyzka i miksowanie, aż się cukier rozpuści. I tak po kolei ponad szklankę cukru. Teraz mi to zajęło ok 13 minut. Piana była sztywna i lśniąca, bez wyczuwalnych kryształków cukru.

Piecze sie właśnie w 170-180 stopniach. Też na oko, sprawdzam po jakichs 45 minutach:-) I studzę w uchylonym piekarniku.

Wychodzi pycha :-)
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOnline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2016-09-10 15:21:21 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2016-09-10 14:59:35, kksiezniczka napisał(a):

Taaaa przepis... Przypomniało mi się jak kilka (właściwie juz kilkanaście chyba) lat temu ja - zaopatrzona w kartkę i długopis - siadłam przd Babcią i mówię: "Babcia, daj przepis na tę szarlotkę, którą zawsze robisz". A usłyszałam: "ojej, ale ja nie mam na nia przepisu. Ja tak zwyczajnie robię":-]

Haha dokładnie mam to samo.
Mnie wypieki nie bardzo wychodzą, ale generalnie tak gotuję.
Mieszam smaki z całego poznanego prze zemnie świata, czyli od azji północnej, przez afrykę , Polskę i Europę południową i po prostu robię... raz tak, raz tak. Po prostu w wyobraźni wybieram sobie smak czy aromat jaki ma dominować i "maluję " z pozostałymi smakami.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

EFKAKONEFKA33

Post #10 Ocena: 0

2016-09-10 15:55:54 (9 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

2016-09-10 14:59:35, kksiezniczka napisał(a):

Skad ja to znam :-) Ja czasem tez cos robie wedlug wyczucia a pozniej jak ktos pyta jak robilam ...to na oko ;-)
Czesto modyfikuje przepisy
Za jakis czas sprobuje twojego przepisu i dam znac jak wyszlo
:-)

Do góry stronyOffline

Strona 74 z 200 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 73 | 74 | 75 ... 198 | 199 | 200 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,