2016-08-21 13:33:21, LondonCalling napisał(a):
Gratulacje EFKAKONEFKA33, twoje wypieki wygladaja znakomicie.
Serdeczne thank you za komplement

Str 74 z 200 |
|
---|---|
EFKAKONEFKA33 | Post #1 Ocena: 0 2016-08-21 15:10:35 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-08-21 13:33:21, LondonCalling napisał(a): Gratulacje EFKAKONEFKA33, twoje wypieki wygladaja znakomicie. Serdeczne thank you za komplement ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2016-08-27 07:38:12 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Malinowo czekoladowe ciasto z brzoskwiniami
Zainspirowałam się przepisem na kostkę malinowo czekoladową z Moich Wypieków . Miałam piec czekoladowy spód dzień wcześniej zanim planowałam zrobienie musu malinowego . I już był w ogródku …już witał się z gąską …Plany , planami a rzeczywistość swoją drogą. Czekoladowego spodu nie udało się upiec zgodnie z zamierzeniami .Trzeba było więc improwizować bo ciasteczkowy potwór już zaglądał mi przez ramię domagając się swojej porcji czegoś słodkiego . Poza tym maliny w lodówce też już głośno krzyczały , że trzeba je wykorzystać . Mus malinowy jest bajeczny i nie raz go jeszcze wykorzystam w innych deserach . Lekki , kwaskowaty i mega malinowy . Super komponuje się z czekoladowym spodem . ![]() ![]() ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2016-08-27 07:46:26 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Efka nie śpi tylko kręci te kremy i musy...
![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #4 Ocena: 0 2016-09-03 21:43:03 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
W oryginalnym przepisie był krem waniliowy . Ale , że ja jestem fanką bardziej wyrazistych smaków , u mnie krem lekko cytrynowy . Do tego moje ulubione owoce , kruchy spód i można oddać się rozpuście.
Szybki , efektowny deser . Idealny dla tych co nie mają czasu na siedzenie w kuchni a mają ochotę na coś słodkiego ![]() ![]() ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #5 Ocena: 0 2016-09-10 11:07:48 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Jagodowy mus na kokosowych waflach z galaretka i rafaello
Letnie , smaczne połączenie jagód i kokosu . Pyszny mus . Kremowy o mocnej jagodowej nucie z kokosowym spodem . Galaretka i rafaello z migdałowym środkiem . Można się przy tym deserze zapomnieć . ![]() ![]() ![]() ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
|
|
kksiezniczka | Post #6 Ocena: 0 2016-09-10 13:22:27 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
A ja piekę szarlotkę. Tydzien temu wyszła mi taka pyszna, ze bedzie powtórka
![]() ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
EFKAKONEFKA33 | Post #7 Ocena: 0 2016-09-10 13:40:10 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-09-10 13:22:27, kksiezniczka napisał(a): A ja piekę szarlotkę. Tydzien temu wyszła mi taka pyszna, ze bedzie powtórka ![]() Jesli mozesz podziel sie przepisem ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
kksiezniczka | Post #8 Ocena: 0 2016-09-10 14:59:35 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Cytat: 2016-09-10 13:40:10, EFKAKONEFKA33 napisał(a): Cytat: 2016-09-10 13:22:27, kksiezniczka napisał(a): A ja piekę szarlotkę. Tydzien temu wyszła mi taka pyszna, ze bedzie powtórka ![]() Jesli mozesz podziel sie przepisem ![]() Taaaa przepis... Przypomniało mi się jak kilka (właściwie juz kilkanaście chyba) lat temu ja - zaopatrzona w kartkę i długopis - siadłam przd Babcią i mówię: "Babcia, daj przepis na tę szarlotkę, którą zawsze robisz". A usłyszałam: "ojej, ale ja nie mam na nia przepisu. Ja tak zwyczajnie robię" ![]() No ale mniej więcej to wygląda tak: Na dużą blache prostokątną - 4 szklanki mąki kostka masła 6 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia hmmmm jakies pół szkl cukru ![]() I jakieś 3 łyżki śmietany. Siekam nożem, zagniatam, 1/3 albo trochę mniej do zamrażalnika, reszta do lodówki na jakis czas. Jabłka gotuje sama, bo ze słoika nie lubię. Chyba teraz z 12 skroiłam do garnka i dusiłam. Cukier do smaku. Wykładam ciasto na blachę po kawałku i ugniatam na niej, na to jabłka, na jabłka piana z białek i reszta zamrożonego ciasta na tarce. Piana z białek, to najpierw ubijam na wolnych obrotach, później na najwyższych i zaczynam dawać po łyżce cukier. 1 łyzka i miksowanie, aż się cukier rozpuści. I tak po kolei ponad szklankę cukru. Teraz mi to zajęło ok 13 minut. Piana była sztywna i lśniąca, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Piecze sie właśnie w 170-180 stopniach. Też na oko, sprawdzam po jakichs 45 minutach ![]() Wychodzi pycha ![]() ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2016-09-10 15:21:21 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2016-09-10 14:59:35, kksiezniczka napisał(a): Taaaa przepis... Przypomniało mi się jak kilka (właściwie juz kilkanaście chyba) lat temu ja - zaopatrzona w kartkę i długopis - siadłam przd Babcią i mówię: "Babcia, daj przepis na tę szarlotkę, którą zawsze robisz". A usłyszałam: "ojej, ale ja nie mam na nia przepisu. Ja tak zwyczajnie robię" ![]() Haha dokładnie mam to samo. Mnie wypieki nie bardzo wychodzą, ale generalnie tak gotuję. Mieszam smaki z całego poznanego prze zemnie świata, czyli od azji północnej, przez afrykę , Polskę i Europę południową i po prostu robię... raz tak, raz tak. Po prostu w wyobraźni wybieram sobie smak czy aromat jaki ma dominować i "maluję " z pozostałymi smakami. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
EFKAKONEFKA33 | Post #10 Ocena: 0 2016-09-10 15:55:54 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-09-10 14:59:35, kksiezniczka napisał(a): Taaaa przepis... Przypomniało mi się jak kilka (właściwie juz kilkanaście chyba) lat temu ja - zaopatrzona w kartkę i długopis - siadłam przd Babcią i mówię: "Babcia, daj przepis na tę szarlotkę, którą zawsze robisz". A usłyszałam: "ojej, ale ja nie mam na nia przepisu. Ja tak zwyczajnie robię" ![]() Skad ja to znam ![]() ![]() Czesto modyfikuje przepisy Za jakis czas sprobuje twojego przepisu i dam znac jak wyszlo ![]() Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|